САЩ и България влязоха в противоречие за танковете

Вашингтон обяви, че е одобрено споразумение за разполагането на бойна техника у нас, а МО отрече

Тази година в Полша се проведе учение за силите на НАТО за незабавен отговор, които ще бъдат доокомплектовани до края на година. Полският център ще бъде основният команден пункт за тези сили в Източна Европа. Подобен щаб предстои да бъде създаден и в югоизточната част на алианса.
Тази година в Полша се проведе учение за силите на НАТО за незабавен отговор, които ще бъдат доокомплектовани до края на година. Полският център ще бъде основният команден пункт за тези сили в Източна Европа. Подобен щаб предстои да бъде създаден и в югоизточната част на алианса.
Тази година в Полша се проведе учение за силите на НАТО за незабавен отговор, които ще бъдат доокомплектовани до края на година. Полският център ще бъде основният команден пункт за тези сили в Източна Европа. Подобен щаб предстои да бъде създаден и в югоизточната част на алианса.    ©  Agencja Gazeta
Тази година в Полша се проведе учение за силите на НАТО за незабавен отговор, които ще бъдат доокомплектовани до края на година. Полският център ще бъде основният команден пункт за тези сили в Източна Европа. Подобен щаб предстои да бъде създаден и в югоизточната част на алианса.    ©  Agencja Gazeta
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

САЩ и България влязоха в противоречие за разполагането на американска военна техника и военни части на територията на страната. Американският военен министър Аштън Картър обяви в Естония, където е на посещение, че шест държави, сред които и България, са одобрили двустранни военни споразумения. Официалната позиция на българското министерство на отбраната обаче беше друга.

На сайта на отбранителното ведомствио се появи изявление на министър Николай Ненчев, в което се казва: "Днес имах среща с посланика на САЩ Марси Рийс по нейна молба, по време на която бях информиран, че предстои изявление на американската страна за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. В разговора ни обаче не беше предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката. Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал. Ако подобно искане постъпи, затова ще бъде уведомено както българското общество, така и останалите български институции. Едва тогава ще започне процедурата по приемане и съгласуване на предложението".

Това противоречи на информацията на "Капитал" от други източници, според които споразумението се е обсъждало в последните няколко месеца, като българската страна до последно е уточнявала детайлите по него. България вече има споразумение с НАТО, съгласно което Алиансът може да разполага техника и военни тук без одобрението на парламента, но тъй като сега става дума за двустранно споразумение със САЩ, то трябваше да бъде договорено отделно. Основният проблем вероятно е, че всяко разполагане на военни и техника по двустранни споразумения трябва да стане с одобрението на Народното събрание.

България е последната от шестте държави-членки на НАТО по източната граница на Алианса, която трябва да одобри двустранни споразумения със САЩ за разполагането на военна екипировка и поддържащ персонал на територията си. Останалите пет са Румъния, Полша и трите балтийски републики, които вече са подписали такива документи. Пред "Капитал" американският посланик в НАТО Дъглас Лут заяви, че "това предварително разполагане на екипировка ще стане напълно по покана на правителствата на тези съюзници. Няма да разположим нито един танк, нито едно наше бронирано превозно средство, нито едни хъмви, нито един джип в съюзническа държава, която не ни покани да го направим. Ще формализираме тези покани с експлицитна обмяна на дипломатическа кореспонденция, за да сме сигурни, че сме желани и поканени, преди да отидем". Изказването на Ненчев показва, че или България още не е решила дали да отправи такава покана, или военният министър не е наясно какви преговори се водят.

По информация от последните седмици, САЩ ще могат да разполагат танкове, бронирана техника и поддържащ персонал, които ще се ротират между България, Румъния, Полша, Естония, Литва и Латвия. Става дума за около 250 бойни единици и няколкостотин войници - от 150 до 700. Хората и по-леките машини ще се ротират, докато тежката техника, като танкове, ще бъде постоянно позиционирана в различните държави. Според постоянния представител на САЩ в НАТО става дума за няколколстоти единици бойна техника - танкове, бронетранстортьори и самоходна артилерия, както и 3-4 пъти повече единици поддържащи превозни средства.

Пред "Капитал" Дъглас Лут уточни, че техниката е предназначена за "ротационни учения" на Алианса в дадена държава и ще бъде разположена в близост до полигоните, където тренират американски сили. "Това е много по-ефективен начин за провеждане на учения. Мислете за това като за rent-a-car за военни учения", коментира американският първи дипломат в НАТО.

Според него това не е акт на враждебност спрямо Русия, въпреки че очевидно ходът е насочен към успокояване на държави като Литва, Латвия, Естония и Полша след кризата в Украйна. Посланик Лут коментира, че разполагането на щатската екипировка е отговор на досегашните руски действия, а това, което Москва заплашва да направи в замяна, не е отговор, а търсен на предтекст. От своя страна руското военно министерство е коментирало пред "Ройтерс", че това е най-агресивният акт на САЩ след края на Студената война. Русия наскоро обяви, че започва разполагането на нови 40 интерконтинентални балистични ракети. По този повод Дъглас Лут коментира, че САЩ нямат намерение да връщат ядрено оръжие в Европа, но следят и оценяват какво говори и прави Русия.

Новите споразумения са част от формулираната минала есен в Уелс стратегия на НАТО, наречена План за готовност за действие (Readiness Action Plan или RAP). Основна част от него е намерението на алианса да сформира нови сили за бързо реагиране (наречени Very High Readiness Joint Task Forec или VJTF), които да реагират при ескалация на военен конфликт в рамките на 48 часа. За толкова кратък период от време обаче до огнището на напрежение могат да се придвижат само бойците, но не и използваната от тях тежка бойна техника. Затова и идеята е въоръжението да се складира предварително в близост до потенциалните конфликтни зони. Очаква се също така утре САЩ да обявят, че ще участват във VJTF с авиационен компонент за бързо транспортиране на персонал и въоръжение..

България, заедно с останалите пет съюзнически държави от източния фланг на НАТО, поиска да има на своя територия команден център, който да помага за логистиката, комуникациите и мунициите на тези сили, ако се наложи. В българсия случай той ще се състои от 40 човека и тепърва трябва да започне да действа в месеците до края на тази година.

Утре на срещата на военните министри от НАТО също така се очаква страните да делегират повече правомощия на военния главнокомандващ и да облекчат процедурата за взимане на решение за използването на военна сила. Главнокомандващият вече ще може да вдига силите за бързо реагиране в бойна готовност по своя преценка и да чака одобрението на Атлантическия съвет, който е ръководния политически орган на алианса, за дислоцирането и използването им.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sofiancho avatar :-|
    sofiancho
    • - 27
    • + 55

    Че защо да си правят труда да информират някакви си наши министри че ще разполагат войници и техника в чужда страна? Те така или иначе предните политици се отрекоха от народа си и се продадоха за не кой знае какви пари и облаги. Плюс това че така или иначе каквото им се каже това правят в нашия парламент какъв е смисъла да се губи време във излишни приказки? Те са шефовете тук това е тяхно и техните танкове са тук а нашите собствени не... просто ги няма не сме си ги произвели, не сме и ги купували.Генералите се уволняват както и войниците голи и боси с камани и пръчки срещу модерни роботи и тренирани войници.

    Нередност?
  • 2
    bulair avatar :-|
    Булаир
    • - 17
    • + 69

    Няма никакво противоречие - САЩ заявяват, че ще разположат танкове ... след което уведомяват нашето правителство ... С такива политици като нащите така се работи - отговорът е предизвестен.

    Нередност?
  • 3
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • - 16
    • + 29

    Ние май още се чудим в НАТО ли сме, във Варшавския договор ли сме? Дали ЕС няма да се разпадне, повлечен от Гърция, и пак да си дойде социализма. Има едно подобно стихотворение на Ботев - Политическа зима, много подходящо за случая.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 8
    • + 35

    "...за разполагането на военна екипировка и поддържащ персонал на територията си..."

    Като чете човек тия засукани фрази, ще рече, че двама-трима мобилизирани електротехници от ЮЕс армията ще дойдат в БГ с клещите и поялниците си...

    Всъщност става дума за разполагане на "... тежката техника, като танкове, ще бъде постоянно позиционирана в различните държави. Според постоянния представител на САЩ в НАТО става дума за няколколстоти единици бойна техника - танкове,.."

    А и ще ги помолим....

    Нередност?
  • 5
    pirosog avatar :-P
    Пиросог
    • - 44
    • + 78

    Който още си мисли, че Путин е лошият...е много зле с фактите.

    Нередност?
  • 7
    nia.nemtur avatar :-|
    Ния
    • - 9
    • + 57

    Всеки народ си има президент и министри, каквито си заслужава. Ама чак пък толкова да сме грешни?

    Нередност?
  • 8
    comandante avatar :-P

    [quote#7:"Ния"]Всеки народ си има президент и министри, каквито си заслужава. Ама чак пък толкова да сме грешни? [/quote]
    Има си някои държави влезли под диктата на демократурата където американците е нормално да не питат народа дали ги иска... ама чак пък и да не спуснат една директива в народното събрание да им гласуват картбланш да си разполагат колкото и където си и искат войска на нещо не прилича по-зле сме от банановите републики ....
    "Европейският съюз не може повече да контролира случващите се на европейския континент процеси, тъй като политиката на съюза е под диктата на САЩ-НАТО и правителствата са просто слушатели"
    Това пише германският вестник Deutsche Wirtschafts Nachrichten"


    Нередност?
  • 9
    hi_hi avatar :-|
    Хи-хи
    • - 5
    • + 11

    За к'ъв чеп сме в нато тогава? Въобще къде е то? Време е за връщане на наб. служба.

    Нередност?
  • 10
    torondor avatar :-|
    torondor
    • - 12
    • + 16

    На бунт роби!

    Нередност?
Нов коментар