🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шах с танкове

България потъна в нелеп режим на обяснения за складирането на американска военна техника у нас

Два броя от прословутите американски танкове дебютираха на българска земя по време на учението "Кабиле 2015", което се проведе този четвъртък. На него беше сертифицирана шестата батальонна бойна група на българската армия, на теория способна да действа в рамките на съюзнически операции на НАТО.<br>
Два броя от прословутите американски танкове дебютираха на българска земя по време на учението "Кабиле 2015", което се проведе този четвъртък. На него беше сертифицирана шестата батальонна бойна група на българската армия, на теория способна да действа в рамките на съюзнически операции на НАТО.<br>
Два броя от прословутите американски танкове дебютираха на българска земя по време на учението "Кабиле 2015", което се проведе този четвъртък. На него беше сертифицирана шестата батальонна бойна група на българската армия, на теория способна да действа в рамките на съюзнически операции на НАТО.<br>    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Два броя от прословутите американски танкове дебютираха на българска земя по време на учението "Кабиле 2015", което се проведе този четвъртък. На него беше сертифицирана шестата батальонна бойна група на българската армия, на теория способна да действа в рамките на съюзнически операции на НАТО.<br>    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За първи път след края на студената война САЩ ще разположат своя военна техника - танкове, бронетранспортьори и самоходна артилерия - в държави от Централна и Източна Европа, включително и в България. Тя ще бъде достатъчна за оборудването на тежка бригада и ще се използва за тренировка на военнослужещи на ротационен принцип. Това, което се знае от известно време, беше официализирано от американския секретар по отбраната Аштън Картър във вторник. Въпреки че става публичен факт едва сега, за съществуването на тази инициатива се говори още от миналата есен, когато лидерите на натовските държави се договориха в Уелс, че трябва да предприемат спешни мерки за париране на заплахите по източния и южния фланг на Европа.

Знаковото изказване на Аштън Картър беше направено в естонската столица Талин - само на около 200 км. от границата с Руската федерация. То беше нещо като загрявка за ключовата среща на военните министри от държавите - членки на НАТО, която се проведе тази седмица в Брюксел. По време на форума бе обявено, че прототипът на силите за незабавно действие на пакта VJTF вече е сглобен и около 2000 военнослужещи основно от Германия и Холандия са готови да реагират на военнополитическа криза в рамките на 2-3 дни. В началото на 2016 г. техният брой ще нарасне до 5000 души, а командването на бригадата за бързо реагиране ще се поеме от Испания. За да може това да се случва, САЩ ще осигурява стратегически въздушен превоз и още няколко ключови военни способности, с които повечето съюзници не разполагат. Върховният главнокомандващ на НАТО ген. Брийдлав пък получи по-разширени правомощия:  той ще може да привежда силите в най-висока степен на бойна готовност, за да може да ги използва веднага след като получи зелена светлина от политиците.

За жалост в този водоразделен за Северноатлантическия алианс момент България си избра ролята на вечния недоразбрал. Новата стратегия на НАТО за бърза реакция при кризи провокира в София малка политическа буря и хаотично говорене.

"Приятелски огън"

Малко след речта на секретаря Аштън Картър във вторник българският военен министър Николай Ненчев излезе с, меко казано, странно и объркващо изявление по темата. "Днес имах среща с посланика на САЩ Н. пр. Марси Рийс по нейна молба, по време на която бях информиран, че предстои изявление на американската страна за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. В разговора ни обаче не беше предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката. Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал. Ако подобно искане постъпи, за това ще бъде уведомено както българското общество, така и останалите български институции. Едва тогава ще започне процедурата по приемане и съгласуване на предложението", енигматично обяви Ненчев от сайта на отбранителното ведомство, без да се появява публично.

По същото време посланикът на САЩ в НАТО Дъглас Лут вече разясняваше пред журналисти подробностите за американската инициатива по източния фланг на алианса, с която министър Ненчев като че ли не беше особено наясно. "Нека да поясня. Разполагаме екипировка, достатъчна за една бригада, но не и самата бригада, не и военнослужещите. Танковете ще са празни. Бронетранспортьорите "Брадли" също ще са празни - паркирани, съхранявани и поддържани за тренировъчни цели в районите на полигоните на територията на шестте най-източни страни от НАТО. Впоследствие войниците ще идват, ще провеждат учение след учение, ще взимат екипировката или част от нея, ще се упражняват заедно със съюзниците и после пак ще я връщат на паркинга. Така че това ще бъде, така да се каже, нещо като Rent-a-car за военна подготовка", образно описа посланик Лут.

И за да няма съмнения в легалността и легитимността на американската инициатива, дипломатът допълни: "Искам да отбележа, че не само провеждащите се тренировки в източната част на НАТО, но и предварителното разполагане на военна екипировка се случва напълно по покана на правителствата на тези съюзници. Така че не слагаме нито един танк, бронетанспортьор, превозно средство, хъмви или джип в която и да е съюзническа държава, без да ни е поканила да го направим. И сме формализирали тези покани с обмяна на експлицитна дипломатическа кореспонденция, за да сме сигурни, че сме желани, преди да отидем където и да било." Според американския представител в НАТО част от екипировката вече е в Европа и целта е тя да бъде разположена в шестте страни до края на годината. Става дума за няколкостотин бронирани машини и три-четири пъти повече превозни средства и поддържаща техника.

Два дни по-късно американският секретар по отбраната Картър лично уточни пред журналисти в Брюксел, че два от механизираните батальони вече са в Европа, а още един ще бъде предислоциран скоро. Той добави обаче, че САЩ не планират да увеличат числеността на постоянно разположените в Европа военнослужещи, които в момента са около 65 хил. души. "Вместо това се стремим към устойчиво присъствие чрез ротация на силите. Това е по-ефективен подход от гледна точка на готовността и ангажирането с тренировки", коментира Картър в четвъртък.

Ни чул, ни видял

След очевидно неумелото включване на българския военен министър по темата за разполагането на американската военна техника целият управляващ елит на държавата ни влезе в режим на обяснение, за да замаже дипломатическия гаф. Защото от изявлението на Ненчев излиза, че или българските власти не знаят какво се случва, или САЩ действат през главата им. Затова и ден по-късно външният министър Даниел Митов публично коригира колегата си, като обяви, че България е дала разрешение за разполагане на тежка техника на НАТО на нейна територия, но не постоянно, а за провеждане на учения.

Същата теза лансира ден по-късно вече и самият Ненчев пред журналисти в Брюксел. "Не считам, че има разминаване. Непосредствено след срещата ми с американската посланичка и изказването на секретаря по отбраната на САЩ получих множество въпроси и те бяха дали тази техника ще остане за постоянно в България. На този въпрос отговарях, че към нас и към мен не е постъпило искане - нито официално, нито неофициално, за техника, която да остане за постоянно в България. Касае се за техника, която ще бъде използвана за учения за определен период от време и ще бъде премествана в други центрове, ако има нужда", обяви военният министър. Малката подробност е, че в първоначалното му изказване никъде не се говори за постоянно или временно дислоциране - твърди се, че официално предложение за разполагане изобщо не е направено. Което означава, че министърът или не е бил наясно с процедурата, или не е бил информиран, или е бил подведен.

Малко по-късно Ненчев все пак призна, че в някаква степен е бил наясно какво се случва. Както се знаеше неофициално, темата е била обект на разговори по време на посещението на главнокомандващия на сухопътните сили на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис. Висшият американски военен беше в България в началото на този месец. "С ген. Ходжис имахме среща и той спомена, че се очаква да бъде поставен този въпрос по този начин. Ако се касае действително за временно пребиваване, за съвместно използване и тренировки, ние се позоваваме на едно споразумение от 2006 г., и то е подписано, доколкото си спомням, от Ивайло Калфин. Така че искам да благодаря на БСП, че ни дава възможност и ни улеснява да приемем както техника, така и други бойни единици, както и до 2500 американски войници", каза пред "Капитал" военният министър, очевидно говорейки за двустранния договор със САЩ в сферата на отбраната, на базата на който са изградени трите българско-американски бази.

"Не мога да кажа кога точно ще дойде техниката, най-вероятно до края на годината. Най-вероятно се касае за няколко десетки танка и друга техника, за която към момента нямаме конкретна информация... Първоначално се заговори за 75 танка, които щяха да бъдат разпределени в 9-10 страни. После се заговори за 250. Не сме коментирали колко точно ще са в България. Тази техника ще се ротира между държавите и ще я използваме за съвместни тренировки там, където има нужда от нея. Това е нещо, от което съм убеден, че българските военнослужещи имат дълбока необходимост", каза още Ненчев.

Крайният резултат от създалата се ситуация е, че на думи България претендира да е лоялен и предвидим съюзник в НАТО, но с действията си по-скоро създава впечатление обратното. Цялата реторика по темата създава илюзия, че заплахата за страната идва не отвън, а едва ли не от партньорите в алианса. Погледнато отстрани, изглежда така сякаш България превантивно развява бяло знаме, без никой да я е заплашвал. Което е контрапродуктивно и стратегически вредно, най-малкото защото нито на запад, нито на изток приемат политическото малодушие за качество.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    historian avatar :-|
    historian
    • - 7
    • + 46

    За съжаление, трябва да призная, че имах някакви надежди за Ненчев като министър на отбраната, които обаче се изпариха... Създава впечатление за нерешителен и не особено интелигентен човек, който се съгласява с всичките простотии на ББ - особено пагубно за България е не само трагикомичното му "неразбиране" за разполагането на американската военна техника, но най-вече за стопирането на процеса за обновяване на българските ВВС...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 27
    • + 34

    Говоренето за американските танкове е илюстрация на хаоса и безхаберието в държавата.
    След изказването на ЮЕс секретаря, че и правителството ни е дало съгласие за разполагане на тежко въоръжение и войници, започна разнобоят: на са ме питали, не съм казвал, не сме...
    От другия ден всички герберасти в един глас четяха опорната точка: танковете са за учения... 18 месеца учения...

    След 70 години без чужда армия на своя земя не издържахме и си поканихме...









    Нередност?
  • 3
    historama avatar :-|
    historama
    • - 10
    • + 28

    Оставете го Ненчев! Вижте началника му Борисов, горкият трепери от руснаците, и си е прав. Да не му спретнат пак някои "протести" като ония, дето започнаха зимата от Варна. От 40 000 постоянно живеещите чужденци в града спокойно могат да изникнат едно 100-200 зелени човечета.

    Нередност?
  • 4
    peter1946 avatar :-|
    Peter Stoychev
    • - 15
    • + 22

    Да повикаме Путин с новия танк! Нашият интерес е да бъдем на страната на силния! От Русия какво добре сме видяли и какво ново да очакваме? Ние сме част от свободна Европа и всеки опит да ни върнат в мечата прегрътка е обречен на провал!

    Нередност?
  • 5
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 23
    • + 20

    До коментар [#4] от "Peter Stoychev":Свободна Европа е гюдерия за бърсане на американските танкове.

    Нередност?
  • 6
    peter1946 avatar :-|
    Peter Stoychev
    • - 11
    • + 18

    До коментар [#5] от "ahasver":

    Не мога да споря с хора ударени с мокра гюдерия!

    Нередност?
  • 7
    reaper33 avatar :-|
    не на безразличието
    • - 6
    • + 8

    според мен Ненчев би се справил по добре но хората около него и трябва да го съветват са пълни смешници тях само ги интересува да добутат до следващия министър ,да не ги съкратят тях или някой от родата им настанена на топло в Мо и разните там военни щабове...той човека не мисля че е недобронамерен но сега това министерство е пълно с недоброжелатели и руски подлоги и най обикновени корумпета на които грам не им дреме за държава или армия,а с такъв екип едва ли някой би се справил по добре

    Нередност?
  • 8
    antonio_vivaldi avatar :-|
    antonio_vivaldi
    • - 8
    • + 5

    Неадекватното поведение на Ненчев показва само едно - същинските кукловоди на българското управление продължават да са в Москва. Не случайно Велизар Шаламанов не бе оставен на поста министър на отбраната.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 4
    • + 12

    До коментар [#8] от "antonio_vivaldi":

    Смятате, че глупостите на Ненчев му ги пишат в Москва ли? Сигурно така е и с външния, и с върховния главнокомандващ?
    Доста малоумно...

    Чукнете в гугъл "психиатри" и който и колега да изберете, все ще ви е от полза...

    Нередност?
  • 10
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 9
    • + 7

    Навремето когато от Сталин до Брежнев са били дислоцирани хиляди единици бойна техника по различни поводи на наша територия всички са мълчали като нае.....и, сега за няколко бройки голям панаир стана.

    Нередност?
Нов коментар