🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАТО се събира да обсъжда нови правила за отбрана

Важни военни учения предшестваха срещана на министрите в Брюксел

За пръв път в началото на юни НАТО тренира новите си сили за "много бързо реагиране".
За пръв път в началото на юни НАТО тренира новите си сили за "много бързо реагиране".
За пръв път в началото на юни НАТО тренира новите си сили за "много бързо реагиране".    ©  abcnews albania
За пръв път в началото на юни НАТО тренира новите си сили за "много бързо реагиране".    ©  abcnews albania

Чуждестранни агенти и специалисти от спецчастите с помощта на местни въоръжени отряди раздухват политическата стабилност в страната. В същото време войнствено настроеният съсед провежда едно след друго военни учения близо до границата. Съюзниците от НАТО се намесват, преди ситуацията да е излязла извън контрол.

Този сценарий бе отработен между 9 и 19 юни в първи по рода си маневри в Западна Полша и макар имената на държавите да бяха измислени, всички знаеха за какво става дума.

Първата фаза на Noble Jump се проведе два месеца по-рано - от 7 до 10 април в Холандия и Чехия специален корпус Spearhead тренира вдигане по тревога и придвижване до авиобазите, където транспортни самолети да прехвърлят хиляди военни в която и да е точка от територията на европейските членове на алианса. В продължението на Noble Jump на полския полигон Заган участваха военни от Германия, Холандия, Чехия, Норвегия и други страни.

Учението приключи точно преди срещата на министрите на отбраната от алианса в Брюксел, на която се очаква САЩ да призоват партньорите си да захвърлят правилата за действие по време на студената война и да изработят бързо нови.

Нужни са нови правила

Основната причина е, че НАТО проведе стотици учения и маневри през последните 20 години, но едва Noble Jump отговаря на променената ситуация - да реши логистичните предизвикателства за изключително кратки срокове, за да се реагира за не повече от 48 часа в случай на криза. Разполагането на американско тежко въоръжение по складове в Източна Европа, за което писа преди седмица New York Times, е една от предстоящите промени.

НАТО вече не разполага със значителни сили в Западна Германия и на няколко километра от границата със съперника, както беше в студената война. Днес защитата на източните граници на съюзниците изисква транспортиране на танкове и тежка техника, муниции и храна с жп композиции и автомобилни конвои, а това не е толкова лесно, колкото изглежда. "За да прекараш военно оборудване през Германия, трябва да попълниш куп документи. Обикновено това се прави седмици преди самото пътуване", обяснява пред Financial Times лейтенант Ариен Босх.

Що се отнася до изпращането на Бундесвера на задгранични мисии, за всяка от тях се изисква изрично решение на германския парламент, а това е сериозна спънка за бързо реагиране. Една от обсъжданите промени е депутатите да дадат предварително право на върховния командващ на НАТО да използва силите за бързо реагиране при определени обстоятелства.

"В Полша осъждахме от какво имат нужда частите, за да се разположат и разгърнат при реална критична ситуация", допълва ген. Кеес Матхейсен, командващ на корпуса Spearhead. "Искахме да знаем възможно ли е? Можем ли да вдигнем и пренесем частите си за 48 часа? Можем ли да ги разгърнем на терен и да ги интегрираме с останалите? НАТО никога не е правила подобно нещо. Сега е за пръв път."

Мащабът е пренебрежимо малък спрямо потенциалната заплаха от Русия. Освен това учението демонстрира реакция само на финалната фаза на кризата, предизвикана чрез средствата на хибридната война с пропаганда, провокации, дестабилизация, тероризъм, саботаж. "Руснаците бяха врагът, който захвърли меча и хвана сопата" - този цитат от Лев Толстой във "Война и мир" за партизанската кампания на Михаил Кутузов срещу Наполеон бе използван от Financial Times през август миналата година в статията "Украйна: Новото руско изкуство на войната".

Обиколката на Картър

Министърът на отбраната на САЩ Аш Картър пристига тази седмица за срещата на НАТО и ще призовава съюзниците си да се адаптират към нов тип заплахи от Русия на изток и от "Ислямска държава" на юг, съобщиха американски официални лица, цитирани от Reuters.

Първата столица, където ще спре Картър, е Берлин. Там се очаква той да призове германците да проявят повече решителност и да заемат роля в поддържането на световната сигурност, съответстваща на икономическата и политическата им тежест. Обиколката му продължава в Естония, за да се запознае лично с новите сили за бързо реагиране на НАТО и американски боен кораб, участвал неотдавна в големите маневри в Балтийско море. Очаква се на някоя от тези срещи Картър да представи подробности за изнесеното напред разполагане на американска тежка военна техника.

Срещата на министрите е в сряда и четвъртък в Брюксел и сред темите ще бъдат още заплахите от ислямистите и кризата в Ирак. Ще се обсъждат и планове НАТО да поеме роля в засилване на иракските институции, който да бъде одобрен през юли.

Обещанието на Лондон

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви в неделя, че страната му ще увеличи ангажимента си към сигурността на партньорите в Източна Европа, като удължи престоя на британските войски и самолети в района. В интервю за Би Би Си той каза, че руският президент Владимир Путин "дрънка оръжия и е много важно да му бъде изпратено послание, че сме твърдо решени да съхраним принципа на колективна отбрана в НАТО".

Друга от мерките, които Лондон обяви преди срещата на алианса, е, че предоставя на разположение на алианса бойна група от около 1000 души към силите за бързо реагиране до 2021 г. През 2016 г. в корпуса Spearhead ще бъдат добавени още 1000 британци, а през 2017 г. - други 3000. Четири британски изтребителя Typhoon, патрулиращи в небето на балтийските републики, ще продължат мисията си и догодина.

Сенатът на САЩ одобри военна помощ за Украйна

Сенатът на САЩ одобри законопроект за отбранителната политика, включващ пакет военна помощ за украинската армия, сражаваща се с проруски сепаратисти в източната част на страната, както и нови мерки за противодействие на агресивната стратегическа позиция на Русия, съобщи "Гласът на Америка".

Това стана късно в четвъртък със 71 гласа "за" и 25 "против" в 100-местната горна камара. Текстът предвижда отбранителни разходи за 612 милиарда долара и определя как да се разпределят те през следващата фискална година, започваща през октомври 2015 г.

Със закона се дава право на президента да предоставя на Украйна смъртоносно оръжие и отделя 300 милиона долара за военна техника за украинците, включително радари за борба с артилерията на противника, противотанкови оръжия и разузнавателна помощ.

С текста се изисква оценка на възможностите за разширяване присъствието на американски сухопътни сили в Източна Европа, "за да се отговори на предизвикателствата, отправени от Русия". На министъра на отбраната се препоръчва да участва в разработването на стратегия за противодействие на руската пропаганда като елемент от хибридната война на Москва.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hasmokar avatar :-|
    hasmokar
    • - 26
    • + 3

    Ква НАТО отбрана дето трепе донбаски дечица...?!

    Нередност?
  • 3
    comandante avatar :-?

    САЩ си гради в Европа буферна зона срещу Русия която ако имаше агресивни намерения към Украйна щеше да им прегази проамериканските военни и паравоенни сили за няколко дни ! В същото време страни като Китай,Индия или Бразилия ако решат могат да превземат САЩ само с местната си емиграция!

    Нередност?
Нов коментар