🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Реформаторският блок поиска оставките на ръководствата на БНБ и КФН

Представители и на Патриотичния фронт искат промяна в регулаторите, а ГЕРБ няма позиция за Мавродиев

Радан Кънев заяви, че финансовите регулатори са се провалили в работата си.
Радан Кънев заяви, че финансовите регулатори са се провалили в работата си.
Радан Кънев заяви, че финансовите регулатори са се провалили в работата си.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Радан Кънев заяви, че финансовите регулатори са се провалили в работата си.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мавродиев определи исканията за оставка като неоснователни и без аргументи.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев за пореден път поиска оставки във финансовия и банковия регулатор - този път обаче от парламентарната трибуна. "Необходимо е единно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори и ако не я получим, чрез решителен акт на парламента да прекратим мандатите им и със спешни законодателни промени да гарантираме, че обществото ни няма повече да страда от подобна безотговорност", заяви Кънев  в четвъртък. Той аргументира позицията си с допуснатия пропуск на надзора върху Корпоративна търговска банка (КТБ), довел до щети за данъкоплатците, и с поведението на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, който след загубата на обществено доверие, вместо да поеме отговорност, представи провала си като "грозен, персонален конфликт" и въвлече общественото мнение в "махленска драма". "Особено скандално е, че КФН пренебрегна правомощията си, когато трябваше да защити обществения интерес, но си позволи да злоупотреби с тях, за да наложи прекомерни санкции на медии, които разкриха бездействието ѝ", каза той.

Отговорността е при депутатите

Кънев поиска оставката на Мавродиев още преди няколко седмици, а сега той настоява цялото ръководство на финансовите регулатори да се оттегли. Той коментира, че през изминалите годините двата финансови регулатора не са изпълнили поставените им от закона цели да поддържат финансовата и икономическата стабилност и да помагат спестяванията на гражданите да се превръщат в инвестиции в икономиката. "Напротив – те допуснаха системното изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари", каза Кънев. "Когато финансовите регулатори отказват да поемат отговорност, тя преминава върху тези, на които тежи техният избор, върху нас, върху които тежи тяхното избиране", каза още съпредседателят на групата на РБ и завърши: "В тази тежка криза и в това състояние, когато на южната ни граница има толкова тежко финансово разклащане, не можем повече да си позволим такъв финансов надзор... Аз съм се научил, че когато едни пари липсват, те са откраднати. И че когато не изриташ крадеца навреме, плащат всички. Много ви моля да не допуснем да плащат всички български граждани."

Реакциите на останалите

По време на изслушването на КФН в бюджетна комисия срещу начина на работа на небанковия регулатор се обявиха и депутатите от Патриотичния фронт и настояха, че той не се справя с работата си и трябва да подаде оставка.

"Евентуални манипулации, може би едва ли не и потенциални, също така след като чух, че методиката е "имаше такива практики в Европа", в мен не остана съмнение, че парите ми не се стопанисват добре. Досега сладко спахте за КТБ, убедихте ме, че трябва да има подкомисия, която специално да разследва работата на пенсионните фондове, и исканията ви за законови промени", изтъкна Емил Димитров от Патриотичния фронт. Той допълни, че е много хубаво, че КФН са чули, че медиите пишат за банките и ги санкционират, но не са прочели какво точно говорят, което после се потвърди и банките фалираха. По време на заседанието оставка на Мавродиев поиска и депутатът от БСП Георги Кадиев.

От своя страна Мавродиев коментира, че в исканията за оставка няма мотиви и аргументи, кореспондиращи със законовите правомощия или с хипотетични провали в тези правомощия. "Такива няма. Не съм съгласен, че трябва да водя аз дебата с политиците, аз не съм политик, бях такъв до 2010 г., тогава бих отговорил по друг начин на г-н Кънев. В момента моята работа е да отговарям за надзорни теми, касаещи нашите правомощия, отново подчертавам и в този дух на мисли ще отговарям само по такива теми. Оставка мисля, че е коректно да се иска за провали в дейността. Tакива няма, поне не съм видял", каза Мавродиев.

ГЕРБ засега няма позиция. Председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова обяви, че не цялостната работа на КФН в момента във фокуса, а случващото се с пенсионните фондове.

На въпрос има ли основания да бъде искана оставката на Мавродиев финансовият министър Владислав Горанов отговори, че "със сигурност опитът му да се явява медиен регулатор според мен, независимо от това, че законът му дава право, не трябва да бъде реализирано с мащабите, с които се вижда напоследък. Ако се окаже, че комисията не си е свършила работата и не са защитени интересите на небанковия финансов сектор или имаме неудачи там, аз съм първият човек, който ще ви каже, така както ви казвам, че Иван Искров задължително трябва да си подаде оставката, така тогава ще говоря и за Мавродиев".

Проверка на ЕК в КФН

Във фейсбук Георги Кадиев обяви в четвъртък сутрин, че през 2014 г. Европейската комисия е извършила проверка на КФН. Тя е била рутинна – по доклад за макроикономическите дисбаланси и по сигнал, изпратен до комисията. Според Кадиев сигналът може би е свързан със застрахователен и пенсионен надзор и най-вероятно е заради писмото от 24 октомври на четирите най-големи пенсионни компании, изпратено до КФН и ЕК. В него те посочват, че системата за оценка на активите и пасивите на пенсионните фондове е "под съмнение", а функционирането на пенсионното осигуряване е в системен риск. За изпратеното писмо съобщи и "Капитал" в броя си от 17 януари, но до вчера регулаторът не го беше коментирал. КФН няма позиция и по предлаганите пенсионни промени, макар аргументите за частичното прехвърляне на пари от частните фондове към държавната система да е лошо управление при някои дружества, високи такси, висок инвестиционен риск – все неща, за които е отговорен надзорът на комисията.

 

Горанов: Иван Искров трябва да си подаде оставката

Управителят на БНБ Иван Искров е внесъл в четвъртък предложение в парламента подуправителят на централната банка Димитър Костов да оглави "Банков надзор". Костов ще замени на поста освободения от парламента по-рано през месеца Цветан Гунев, който пое надзора над банковата дейност през юни 2013 г., но заради кризата с КТБ от средата на юни 2014 г. не изпълнява правомощията си. Ако бъде избран, Костов ще довърши мандата на Гунев, който изтича в средата на 2019 г. Финансовият министър Владислав Горанов смята, че Костов е правилен избор. "Той е добър професионалист и такива хора като него трябва да се задържат", отбеляза Горанов след заседанието на бюджетната парламентарна комисия, на която беше изслушано ръководството на КФН. Според министъра управителят на БНБ Иван Искров обаче трябва да си подаде оставката.

Димитър Костов от близо 10 години е част от управителния съвет на БНБ. От 2005 г. е подуправител на управление "Банково". Димитър Костов има опит и в изпълнителната власт. В началото на прехода той беше заместник-министър (1990-1992) и първи заместник-министър (1993 -1995) на финансите, след което оглави министерството в правителството на Жан Виденов. След падането на кабинета кариерата му продължава в банковия сектор.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mr.kiril avatar :-|
    mr.kiril
    • - 1
    • + 16

    Дано да ги махнат.....

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    teob avatar :-@
    Теодоси Бялков
    • - 1
    • + 14

    Айде да се махат и дано някои по-отговорни да заемат местата им.

    Нередност?
  • 3
    prince_of_bankya avatar :-|
    Индивидуален паметник на културата
    • + 12

    Че герб няма да допуснат това е ясно. Но добре е, че има хора от РБ които не се страхуват да поставят горещите въпроси и да назоват нещата с истинските им имена.

    Нередност?
  • 4
    ivankristov avatar :-|
    ivankristov
    • + 15




    Реформаторския блок да поиска и оставката на изпълнителният директор на бдж владимир владимиров, който е първият комсомолският секретар на дкмс при бсп по времето на жан виденов и първанов, какви реформи може да направи един платен комсомолски секретар с образование на детска учителка и син на вербовчик от ДС.

    Нередност?
  • 6
    alex.p.ivanov avatar :-|
    alex.p.ivanov
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#5] от "llq17382290":

    Мале това е болно :D

    Нередност?
  • 7
    kty15388719 avatar :-P
    Черният рицар
    • + 4

    До коментар [#5] от "llq17382290":
    Тази статия искрено ме развесели :Д Докато я четях на няколко пъти щях да изплюя кафето си върху екрана на лаптопа от изблици на смях. :Д Преди беше кръга "Капитал" Василев, Пеевски, Прокопиев, сега са същите само че третия човек е Кънев, защото много му знае устата, а кръга е ЦИР. Толле морал. ЦИР-ей сте всички вие гадни тролове и тролски вестници. :Д :Д

    Нередност?
  • 9
    kty15388719 avatar :-?
    Черният рицар
    • + 3

    До коментар [#8] от "llq17382290":

    хаха, :Д същите, защото мен никой не ме възнаграждава като си споделям гледната точка ;) :Д

    Нередност?
  • 10
    black_recluse avatar :-|
    black_recluse
    • + 1

    Радане, кажи за КПМГ България! Защо още имат лиценз?!?! Защо в България международен одитор получава глоба от 100 000 лв. при положение, че с действията си е причинил вреди за милярди?!?! Отделно регулаторите - те също трябва да следят, но доколкото знам работят с одитните доклади - когато те са грешни всичко тръгва надолу. Не случайно в процедурата по специален надзор се прави одит. Защото одита е начина да се проверят в детайли всички документи! Политиците продължават да мълчат по тази тема, а въпроса е ЗАЩО?!??!

    Нередност?
Нов коментар