🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо Мавродиев е лично отговорен?

С промени във вътрешния правилник и поредица свои действия председателят стана едноличният заповедник на небанковия сектор

За последните три години трима заместници на Стоян Мавродиев си тръгнаха от КФН след конфликти с него.
За последните три години трима заместници на Стоян Мавродиев си тръгнаха от КФН след конфликти с него.
За последните три години трима заместници на Стоян Мавродиев си тръгнаха от КФН след конфликти с него.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
За последните три години трима заместници на Стоян Мавродиев си тръгнаха от КФН след конфликти с него.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато нещата тръгнат накриво, рано или късно възниква въпросът кой е виновен и тогава най-често се оказва, че ръководителят не носи никаква отговорност, има нещо размито и колективно, а там където трябва да отговарят персони, или са и.д., или с изтекъл мандат. Как е в КФН? 

След създаването на комисията през 2003 г. са обособени три самостоятелни управления за надзор съответно на инвестиционния, застрахователния и пенсионноосигурителния пазар. Техните ръководители, които са заместник-управители на КФН, на книга разполагат с еднолични правомощия за оперативен контрол на сектора. За по-добра координация и по-пълна защита на потребителите на финансови услуги и на пазарните участници най-важните решения като подзаконова уредба, даване и отнемане на лицензи и др., се вземат от колективния орган КФН при екипност и единни стандарти. Колкото до председателя, той представлява институцията, организира и ръководи дейността й с изключение на дейностите, които са в самостоятелната компетентност на заместник- председателите. Така е по закон. Но...

Моят правилник е над закона

С вътрешния правилник на КФН нейният председател Стоян Мавродиев по същество е отменил закона. Той е наложил своето разбиране за "екипност", а именно - пълно подчинение на заместник-председателите на неговата еднолична воля, независимо че те носят отговорност за решенията си съгласно закона. От тях се изисква предварително да съгласуват с председателя издаваните индивидуални административни актове, както и отказите за издаване на такива актове. На съгласуване подлежат и принудителните административни мерки, както и извършването на проверки на дейността на поднадзорните лица. Всичко това, освен че отнема независимостта на ресорните надзорници, създава огромна по обем документация и затлачва работата на КФН. Това нарушение на закона е констатирано и в доклад на Сметната палата след проверка на КФН през 2012 г.

Когато преядеш с власт

Борислав Богоев, бивш заместник-председател по застрахователния надзор до началото на 2014 г., разказва, че е бил сред тези, които са изразили несъгласие при приемането на правилника, тъй като ограничава пълномощията му. "Сега обаче съм щастлив, че беше приет и действа, защото Стоян Мавродиев носи лична отговорност за всяка едно решение на КФН. Повтаряната напоследък от него мантра, че заместник-председателите на КФН  взимат самостоятелни решения и той дори не може да им иска информация, е поредната лъжа и манипулативно твърдение от страна на председателя на КФН и означава, че не е  запознат със Закона за Комисията за финансов надзор, а още по-малко със собствения си правилник. По закон всички важни решения се вземат от колективния орган.  Правилникът му дава още по-големи правомощия да съгласува всички проекти на индивидуални актове на заместник-председателите. Ето защо например за КТБ той не може да се скрие зад гърба на заместник-председателя", казва Богоев.

В допълнение Мавродиев е работодател на всички служители в комисията - както от общата, така и от специализираната администрация и ако преди назначенията, уволненията и повишенията са били резултат от предложенията на заместник-председателите, от 2010 г. това става по едноличен избор на Мавродиев и често в разрез с волята на заместниците му.

Заместници-подгласници

В момента комисията е доста непълна. Ръководещият управление "Осигурителен надзор" Ангел Джалъзов е с мандат, изтекъл още на 15 юли 2014 г., но той осъществява всекидневен надзор над управлението на активите на пенсионните дружества в размер над 8 млрд. лв. КФН не е избрала титуляр за заместник-председател по инвестиционната дейност. Първоначално избраният заместник Димана Ранкова подаде оставка още през април 2012 г. поради трайни и непреодолими професионални конфликти с Мавродиев. Парламентът избра на нейно място Николай Попов, който трябваше да довърши мандата й, който изтича през юли 2015 г. Той обаче също не успя да приеме методите на работа и подаде оставка през есента на 2014 г. Сега на негово място е избран член на КФН с решение на самата комисия, а не на парламента по предложение на Мавродиев.

Интересен беше и изборът на Ралица Агайн-Гури за заместник-председател по застрахователната дейност - тя заемаше поста и преди Мавродиев, после за кратко отговаряше за инвестиционния надзор. Агайн не е имала сериозни конфликти в първия си мандат и като цяло беше харесвана от пазара. При следващото й идване в КФН по времето вече на Мавродиев нещата коренно са се променили и тя е подчинявала решенията си само на председателя, разказват наблюденията си застрахователи и бивши служители на КФН. 

Депутат от опозицията, който помоли да не бъде цитиран, коментира, че Мавродиев прокарва решенията си главно през двама души - Ангел Джалъзов и главния секретар Андон Георгиев. Георгиев е човекът, на когото с новия правилник на КФН е дадена голяма власт и който на практика замества председателя и ръководи КФН при честите пътувания на Мавродиев. Това не е новина и много пъти е било коментирано, но по обясними причини поднадзорните лица не смеят да се оплачат официално. 

Регулаторна диктатура

Освен с новия правилник КФН успява да "надскача" закона чрез приемането на тълкувателни документи в разширение или в разминаване със смисъла на закона за КФН - обикновено във важните закони и кодекси много практически действия се уреждат допълнително с практики, указания и наредби. през последните години комисията приема указания за тълкуване, които се разминават със смисъла на по-горните нормативни актове. Сред недоволните от тези действия бяха например застрахователите. През май миналата година КФН прие Практика за тълкуването на чл. 36, ал. 2, т. 5 от Кодекса за застраховането, която дава възможност на КФН да отнема лиценз на застраховател, който откаже плащане на обезщетение. 

В последните десетина години беше загубена напълно парламентарната традиция за поддържането на финансовото законодателство. Двата регулатора БНБ и КФН поеха инициативата и поради липсата на друг юридически капацитет в парламента и политическите партии, те са автори на всички важни промени в законодателството за банковия и небанковия финансов сектор. Това води до сериозни изкривявания. В момента законите са силно в полза на ведомствата и ведомствените интереси, без да се отчитат интересите на икономиката, обществото, пазара и пазарните участници. Последният крещящ пример е проектът на КФН за промяна на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ). В него комисията предлага в своя полза правомощия граничещи с правен абсурд. В проекта се казва, че КФН може да приложи мерки спрямо инвестиционен посредник, ако на база на доказателства може да предположи, че през следващите 12 месеца той ще извърши нарушение. Комбинирани със санкции до 5 млн. лева за физическо лице и до 10 млн. лева за инвестиционен посредник, досегашното поведение на КФН и лично на Мавродиев, подобни текстове биха отворили още по-широко вратата за регулаторен произвол. 

Това е поредното потвърждение, че когато законодателите са абдикирали от ролята си да представляват, защитават и балансират различните интереси в обществото, чиновниците от регулаторите придърпват цялата власт към себе си, като майсторски се скриват от всяка лична отговорност. Справка - източването на КТБ и безочливото поведение на шефовете на двата регулатора Иван Искров и Стоян Мавродиев след фалита на банката.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    name.mg.forum avatar :-|
    name.mg.forum
    • - 55
    • + 10

    Мавродиев си върши работата както трябва.

    Не е сложен там да се харесва на Капитал.

    Нередност?
  • 2
    damianrm1 avatar :-|
    damianrm1
    • - 3
    • + 34

    "Мавродиев си върши работата както трябва. " - ми да я върши - ма в частните фирми от които взема рушвети - НЕ С МОИТЕ ПАРИ!

    Нередност?
  • 3
    inspektorstrezov avatar :-|
    Инспектор Стрезов
    • - 2
    • + 32

    До коментар [#1] от "Евразиеца":

    Капитал трябва систематично да им вадят кирливите ризи, защото само така Борисов ще бъде принуден да се отърве от него. Реформаторите няма да търпят тези безобразия, а без тях - сбогом правителство.

    Нередност?
  • 4
    com25389896 avatar :-|
    com25389896
    • - 24
    • + 3

    А дали действията на Стоян Мавродиев не са продиктувани от факта, че в КФН имаше пробутани много троянски коне, извършващи подривни действия и обслужващи интересите на......сетете се сами....

    Нередност?
  • 5
    vestonosec avatar :-|
    vestonosec
    • - 13
    • + 7

    До коментар [#3] от "Инспектор Стрезов":

    Дълбоко се съмнявам Борисов да се поддаде на натиск от страна на чедата на Прокопиев. Да не забравяме как падна предишното правителство. Приятелския огън именно от хората, които подкрепяха Борисов в началото и после изведнъж станаха негови врагове. Предимството на това правителство е именно в независимостта. Няма мои, няма твои - няма реформатори, няма патриоти. Всичките са управляващи и именно ГЕРБ е гаранцията, че това мнозинство и този кабинет ще работи в интерес на хората. Ако Мавродиев, наистина сгази лука съм убеден, че Бойко и 1 ден няма да го държи... Ама да го махне, защото е наложил правомерно глоба на един вестник за пазарна манипулация изразяваща се в представянето на грешни данни за разпределяне на дивидент. Няма да стане... Иначе тоя Стоян Мавродиев е верно много мазно противен и със сигурност има за какво да му се тегли една дълга майна...

    Нередност?
  • 6
    tiggo avatar :-|
    Тихомир Гочев
    • - 3
    • + 19

    До коментар [#1] от "Евразиеца":

    Да бе! Така я свърши, че сме на път, ако продължи в същия дух, скоро да осъмнем със срутена финансова система... Много сте нагли ей!

    Нередност?
  • 7
    tiggo avatar :-|
    Тихомир Гочев
    • - 4
    • + 20

    До коментар [#4] от "com25389896":

    Кои по-точно троянски коне визираш? Тия, дето не му изтърпяха произвола и напуснаха по собствено желание?
    Кой точно троянски кон му изсра лайн...а ?
    Още един "защитник" с рейтинг 0! Много наглеете бе!

    Нередност?
  • 8
    inspektorstrezov avatar :-|
    Инспектор Стрезов
    • - 2
    • + 18

    До коментар [#5] от "vestonosec":

    Недей толкова дълбоко. Дай по-плитко. Чедата на Прокопиев вадят факти. А партньорите на Борисов крепят правителството.
    Първият кабинет на ББ не падна от приятелски огън - да не изопачаваме нещата. Но падна леко. Оттогава рейтингът на ГЕРБ върви надолу. Поради което на ББ се налага да се съобразява с други, ако иска да води кораба.
    Това е гаранцията, че ще кабинетът ще работи що годе както трябва, а не като преди. И тук стигаме до констатацията, че не си прочел статията: Не ако сгази лука. Той вече го е сгазил. Прочети внимателно материала.
    На ГЕРБ някак не им се ще да е вярно, все пак Стоян е тяхно агънце и "чакат доказателства". Ами ето, Капитал ги вади, РБ ги слага на масата, а ББ решава.

    Глобата на вестника няма никакво отношение в случая. Да не говорим, че определянето й като правомерна е... меко казано неточно. Понеже няма една цифра доказателство за пазарна манипулация. А пък горкото врачанско сайтче, дето бутнало икономиката на държавата... Нямам думи.

    Нередност?
  • 9
    krastitel avatar :-?
    krastitel
    • - 3
    • + 22

    за мен Мерудиев е най-самозваният, самодоволен, и напълно безотговорен шеф на регулатор
    Кой? го пази ...

    Нередност?
  • 10
    olivia14 avatar :-|
    olivia14
    • - 1
    • + 9

    И в КФН е като в БНБ....скоро цялата система ще е инфектирана.
    Не е случайно, че шепа медии са враг № 1 и на двете институции. Колкото по-рано ги махнат, по-добре за държавата !
    Да сте чули централен банкер да дебне медии и да ги надзирава ?

    Нередност?
Нов коментар