🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Обжалвахме всичко, което може да се обжалва"

Или за неравната битка на група природозащитници с пловдивската община

В момента строежът в парка продължава, а задължителната информационна табела все още липсва.
В момента строежът в парка продължава, а задължителната информационна табела все още липсва.
В момента строежът в парка продължава, а задължителната информационна табела все още липсва.    ©  Атанас Кънев
В момента строежът в парка продължава, а задължителната информационна табела все още липсва.    ©  Атанас Кънев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цена

4,6

млн. лв. е стойността на поръчката за строеж на нов зоопарк

Георги Сербезов едва ли има много свободно време. Строителният инженер и председател на сдружение "Граждански контрол – защита на животните" от години се е посветил на каузата да следи изкъсо решенията на институциите, да търси от тях отговори за често непрозрачните им действия и да се бори срещу идеи, които вредят на обществения интерес. Активно използва законовото си право за достъп до информация и води дела, когато то му е отказано. Защото "нямаме опция да не реагираме", както казва Сербезов, след като получава наградата "Златен ключ" за активен гражданин на "Програма "Достъп до информация" през 2013 г. Тогава той и съмишлениците му протестират срещу намерението на Община Пловдив да изгради подземен паркинг под езерото в "Цар Симеоновата градина". Година по-рано сигнализират институциите за строеж на частен клуб, който руши скали на хълма "Бунарджика". С много усилия, лично време и упоритост успяват да спечелят и двете битки.

Последната им кауза е запазването на гората в парка "Отдих и култура" в пловдивския район "Западен". От години там текат опити за изграждане на дублиращ гребен канал и нов зоопарк, след като старият беше затворен заради неспазени изисквания в грижата за животните. Според природозащитниците строежът е свързан с изсичане на много дървета, а в града има други голи площи, където би могла да бъде зоологическата градина. Освен това те намират и законови нарушения в плановете на общината. Тя обаче изглежда твърдо решена да осъществи намеренията си и в началото на юни багерите влязоха в парка.

Може ли да се строи

Основният аргумент на протестиращите срещу строежа в парк "Отдих и култура" е, че общината няма законово право да го прави. Според устройствените планове на района мястото попада в зона за обществено озеленяване, където е позволено до 1% застрояване. Това прави и разрешението за строеж на новия зоопарк незаконосъобразно. От няколко години общината прави опити за промяна на подробния (ПУП) и общия (ОУП) устройствен план, с което да направи мястото зона за спорт и атракции, в които се позволява до 80% застрояване. На заседание на пловдивския общински съвет през март е гласувано решението за промяна на ОУП, но с гласовете на по-малко от две трети от общия брой общински съветници, с което не е спазен Законът за устройство на територията. Георги Сербезов и останалите протестиращи обжалват решението по тази причина, което прави следващите стъпки - промяна на ПУП и разрешение за строеж, невъзможни.

Въпреки това обаче разрешение за строеж е издадено. "Как проектантите са проектирали нещо на базата на ПУП, който не предвижда ново строителство на какъвто и да е обект, си остава голяма загадка", коментира за "Капитал" Георги Сербезов. И припомня, че освен това няма влязъл в сила акт на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ - Пловдив) за решение за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). ОВОС се прави преди проектирането и изграждането на инвестиционни предложения, за да се идентифицират евентуалните въздействия върху околната среда и човешкото здраве от строителството и експлоатацията на новите обекти. Според Закона за опазване на околната среда при строителство на обекти с обществено предназначение трябва да се прецени дали има необходимост за извършване на ОВОС. РИОСВ - Пловдив, обаче е на друго мнение. Оттам отговориха, че според уведомлението на Община Пловдив не се предвижда изграждане на нова зоологическа градина, а реконструкция и модернизация на съществуващия зоокът, поради което дейностите не попадат в обхвата на закона. (Старият зоокът обаче е бил с площ на около 10 дка, докато новият се простира на около 40 дка.) "Територията, на която се предвижда да се извърши реконструкция и модернизация на зоокъта в Пловдив, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони ("Натура 2000") по смисъла на Закона за биологичното разнообразие", казват още от инспекцията. И допълват, че според тяхната преценка дейностите няма да окажат отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата "Натура 2000". Според Георги Сербезов издаденият акт на РИОСВ - Пловдив, е по съвсем друг законов ред, който не е приложим в случая с парк "Отдих и култура". Но дори и институциите да го приемат, той също е бил обжалван от природозащитниците и не би трябвало да е влязъл в сила.

Протестиращите намират проблеми и в избора на изпълнител за строителството на новия зоопарк. Избрана е фирмата "Запрянови-03" след две обществени поръчки – едната е била открита процедура, а другата - договаряне без обявление. "Ако се обърне внимание на начина на провеждане конкретно на тези две процедури, няма как да бъдат пропуснати множество факти и обстоятелства, меко казано, заобикалящи закона или направо - в противоречие със закона", коментира адвокат Атанас Петров, който е сред протестиращите срещу строежа.

Първата процедура е била открита на 30 април 2014 г., като тогава прогнозната стойност на поръчката е била малко под 3,3 млн. лв. без ДДС и е посочено, че строителството се извършва в съответствие с одобрените строителни книжа. Такива обаче по това време не е имало. Три месеца по-късно възложителят прекратява процедурата с аргумента, че всички участници са представили оферти, които не отговарят на предварително обявените условия (едно от тях е да не превишават посочената крайна цена). Тогава предложената цена в офертата на "Запрянови-03" е била 4,9 млн. лв. с ДДС. Процедурата обаче е така прекратена, че позволява в рамките на същата година да се възложи нова, и то чрез договаряне без обявление, т.е. с покана към конкретен участник. Така на 30 септември 2014 г. е обявена втората поръчка - този път за точно 4,9 млн. лв., като покана за участие получава единствено "Запрянови-03". Фирмата я печели с оферта на стойност 4,6 млн. лв. с ДДС 20%. "Договарянето е било проведено с една-единствена фирма, от което обстоятелство всеки може да си направи извод как е било гарантирано спазването на основните принципи при провеждане на обществени поръчки – публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация", коментира адвокат Петров. "Запрянови-03" не е случаен участник в конкурсите на община Пловдив - през последните години фирмата е спечелила други две големи поръчки, включително тази за реконструкцията на "Цар Симеоновата градина".

Заради съмненията около законовото провеждане на конкурса Патриотичният фронт (ПФ) обяви в сряда, че ще сезира главния прокурор и Районната прокуратура - Пловдив. "Когато няма ясно обяснение от гледна точка на обществен интерес, другите обяснения са ясни и са свързани с корупция", коментира Илко Илиев, общински съветник в Пловдив от ПП-НИЕ, сега част от ПФ. Той няма обяснение защо при договарянето без обявление е била посочена по-висока цена от тази в първоначалната обществена поръчка, при положение че логичната практика е в такъв случай цената да намалява.

В момента строежът в парка продължава, макар че четири неправителствени организации са внесли сигнал за незаконно строителство в регионалната дирекция за национален строителен контрол. Задължителната информационна табела на мястото все още липсва.

"Капитал" изпрати въпроси до Община Пловдив, но до редакционното приключване на броя не получихме отговори. При започването на строежа през юни кметът Иван Тотев заяви, че общината е получила строително разрешение, което не е било обжалвано. И допълни, че е поканил свещеници за водосвет, за да отблъснат "злите зелени сили".

Парк за хората или за общината

Природозащитниците са категорични, че протестът им не е срещу строежа на зоопарк въобще, а срещу това той да се намира на това място. Председателят на екологично сдружение "ГЕО" Васил Къдринов казва, че протестиращите са предложили на общинския съвет три други възможни терена за зоопарк, но това не е предизвикало нито дебат, нито реакция от страна на общинските съветници. По време на обществените обсъждания за това дали да бъде променен общият устройствен план на района преобладаващото мнение е било против, но това не е взето под внимание, смята Милена Найденова, съпредседател на местната организация на "Зелените". Според нея големият проблем е, че промяната на предназначението на земята отваря вратичка за масово застрояване и въпреки обещанията, че то няма да се случи, не е ясно дали те ще бъдат спазени от следващите власти например.

За Георги Сербезов силен аргумент е и становището на Съюза на ландшафтните архитекти, според които през последните 15 - 20 години Пловдив е изгубил почти половината от зелената си система. Още през 2011 г. стана ясно, че въздухът с фин прах, който се диша в града, е от най-замърсените в ЕС. Срещу бездействието на общината и регионалната екоинспекция по проблема беше заведен и колективен иск. През юни пък Европейската комисия заведе дело срещу България заради трайно високите равнища на фини прахови частици, които са сериозен риск за общественото здраве.

Освен нарушените законови процедури инвестиционните намерения на община Пловдив са поредният пример за лоша комуникация между местни власти и граждани. Въпреки че институциите вече са задължени да публикуват актовете си на интернет страниците си, разрешението за строеж в парк "Отдих и култура" и оценката на регионалната екоинспекция не са публични. За започването на строежа на новия зоопарк се разбира от първата копка на кмета Иван Тотев. Стига се до абсурда неправителствените организации да подават превантивно жалби до регионалната дирекция за национален строителен контрол срещу хипотетично съществуващото разрешение за строеж.

Протестиращите все пак признават, че не са много на брой. На протеста миналата седмица освен природозащитниците са отишли само още няколко души. "Хората тук нямат традиция и култура да контролират властите за какво харчат пари, какво правят", въздъхва Васил Къдринов. А Георги Сербезов обобщава: "Пловдив е град на изключително заспали и пасивни хора." "Никой не се интересува от законите, защото никога не е имало никакъв отпор", допълва той и казва, че този начин на взимане на решения в общината съвсем не е запазена марка само за последната администрация.

Детайлният проект за новата зоологическа градина също не може да бъде открит на сайта на общината (съществуват само визуализации), а когато Георги Сербезов иска да го види на място по Закона за достъп до обществена информация, се оказва, че всъщност схемите се намирали в София. Планът за новия зоопарк е изключително важен, за да се види дали той отговаря на строгите европейски критерии за отглеждане на животни. А България не се слави с добри зоопаркове, дори напротив - почти всички са без лиценз и нито един не е член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Или както казва Явор Гечев от екипа на фондация "Четири лапи", концепцията за зоопарковете в България е много сбъркана и на ниво Европа през ХVIII - XIX век. Трябва все пак да се каже, че от визуализациите на новия зоопарк в Пловдив впечатленията са по-скоро положителни. Явор Гечев намира, че проектът е на много високо ниво, и изрежда някои от плюсовете - предвижда се използването на нови материали, площите за животните са увеличени, излиза се от стереотипа за затваряне на животни в клетки с правилна форма с много бетон и желязо и не се предвижда придобиване на големи хищници.

Битката на Георги Сербезов, Васил Къдринов, Атанас Петров и останалите им съмишленици не е срещу бъдещия "най-хубав зоопарк в България" (по думите на кмета Иван Тотев), а за това местните власти да взимат прозрачни решения в полза на хората.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    tedif avatar :-?
    tedif
    • - 18
    • + 17

    Мястото на зоопарка може би трябва да бъде на Бесапарските хълмове край село Ново село?!?
    Всички ПЛОВДИВЧАНИ знаем къде е мястото му - на мястото на стария,по-голям и много по-красив,в близост до голяма водна площ,която ще подобрява и микроклимата през горещите летни дни!
    *природозащитниците* да бяха спрели изграждането на голямото л@@@@ от западната страна на гребния канал,заради което се изсекоха големите дървета!

    Нередност?
  • 3
    b.manchev avatar :-@
    b.manchev
    • - 8
    • + 25

    "Пловдив е град на изключително заспали и пасивни хора." "Никой не се интересува от законите, защото никога не е имало никакъв отпор" – Георги Сербезов

    Битката с институциите за обществения интерес, освен през съда, задължително преминава и през медиите!

    Контролът за управлението на Пловдив от много години е в София, която го осъществява чрез отпускането и спирането на финансирането по местните инфраструктурни проекти. Пловдив е бастион на ГЕРБ. Преди да се бориш със злоупотребите с власт ти трябват съмишленици, а с този АРОГАНТЕН подход, това е обречена кауза!

    Благодарности на Капитал за публикацията!

    Нередност?
  • 4
    lizimah avatar :-|
    lizimah
    • - 25
    • + 10

    На всички мисля , че е ясно , че българските еколози не са ... "еколози". Те са сбирщина организации за рекет и натиск водени от жаждата за пари. Мястото на един зоопарк неминуемо е сред дървета, зеленина, водни площи, алеи за разходки, потоци от хора и задължително ... на разстояние от жилищните зони. Зоопарка ни във Варна , както и този в София са на доста подходящи места. Какво по хубаво да слезеш със семейството си на разходка на тишина в парка и да заведеш детето да види животните. А относно това, за "заспалите и пасивни пловдивчани ", ще кажа на интервюирания - за какво да протестира човек, щом правят нещо хубаво и красиво за теб и децата ти ???

    Нередност?
  • 5
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 17
    • + 9

    Мдааа, защо продължавате да обиждате професията еколог? Еколози са хората работещи в сферата на опазване на води, природа, биоразнообразие... Този от статията и подобните му не трябва да се наричат така, те са талибани, специална порода български еко-талибани!

    Нередност?
  • 6
    petar_georgiev avatar :-@
    petar_georgiev
    • - 12
    • + 13

    За тези, които все още не са разбрали, в „бастиона на ГЕРБ” Пловдив отдавна е в ход „активно мероприятие” срещу кмета г-н Тотев и неговия екип. Кулминацията на „мероприятието”, разбира се, ще е пред изборите на есен. А в момента, незнайни услужливи ръчички обикалят блоковете от крайните квартали (за Централната част не знам) и щедро пускат в пощенските кутии едно безплатно „вестниче”. Ето някои негови характеристики - добра вестникарска хартия; в-к тип таблоид; професионално написани и оформени статии; цветни снимки – най-малко по две на страница и т.н., НО – „вестникът” е без название, анонимен(!); под нито една статия (на 8 листа!) няма име на автор(!) ; никъде не пише КОЙ и къде го издал – НИТО ДУМА(!) И „черешката на тортата” – във всички текстове, надълго и нашироко, на прост „пролетарски” език се обяснява какъв престъпник, крадец, мошеник, лъжец, национален предател, фалшификатор на избори (!?) и т.н., и т.н. е кмета Тотев и неговата гербаджийска шайка...
    Уважаеми „Капитал”, не съм фен на г-н Тотев, но с тиражиране на много съмнителните и не съвсем чистоплътни и безкористни (!) местни „екологични” битки, определено се включвате в „борбата” на анонимното пловдивско „вестниче”, което Ви описах. Казано направо – ставате съучастници в „активното мероприятие” срещу кмета на Пловдив! Съжалявам.

    Нередност?
  • 7
    mavricii.plovdiv avatar :-|
    mavricii.plovdiv
    • - 10
    • + 8

    Комунистическата хунта опитва пробив по всички начини в нашия град.Обикновено методите им винаги са брутални,не по-различно е и сега и горната статия го доказва.Усещам почерка им и чрез една дама,която явно е станала и техен инструмент,но надявам се пловдивчани няма да се поддадат на шантаж...

    Нередност?
  • 8
    mavricii.plovdiv avatar :-|
    mavricii.plovdiv
    • - 4
    • + 7

    П.С.Дамата е кандидат за кмет!

    Нередност?
  • 9
    mitfree83 avatar :-@
    Димитър Петков

    след тъпо селфи с дюнер ще зареже всяка животинка
    въздух му не трябва, диша мазно, иска си сланинка
    който зоопарака посети, пръв чалгар да се нарича,
    той и пръв на опашката за кислород ще тича...
    и ще е късно - прасето ще се спъне в себе си.

    Нередност?
Нов коментар