🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горчивата победа на Тотев

Кметът на Пловдив измъкна труден втори мандат. От какво зависи успехът на управлението му този път

Подготовката за Европейска столица на културата пред 2019 г. ще бъде едно от най-сериозните предизвикателства във втория мандат на Иван Тотев
Подготовката за Европейска столица на културата пред 2019 г. ще бъде едно от най-сериозните предизвикателства във втория мандат на Иван Тотев
Подготовката за Европейска столица на културата пред 2019 г. ще бъде едно от най-сериозните предизвикателства във втория мандат на Иван Тотев    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Подготовката за Европейска столица на културата пред 2019 г. ще бъде едно от най-сериозните предизвикателства във втория мандат на Иван Тотев    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Десет дни след началото на новия си мандат като кмет на Пловдив Иван Тотев не е в добро настроение. Потънал в коженото кресло и в мислите си, той все още пресмята какво се обърка.

На балотажа преди седмица спечели на косъм с 1% и 1400 гласа разлика пред опонента си от Патриотичния фронт Славчо Атанасов. На практика Тотев е и най-слабо представилият се кмет на ГЕРБ, който спечели втори мандат. Сравнението с другите големи градове е обезкуражаващо. Кметовете на Бургас, Стара Загора, Варна и София победиха с убедително мнозинство (от 60% за Йорданка Фандъкова до 85% за Димитър Николов) още на първия тур на местните избори, докато тогава пловдивският кмет събра едва 39% подкрепа.

За неизкушените от политическия пейзаж в града под тепетата този резултат е наистина странен. Пловдив е един от най-бързо развиващите се региони в страната по макроикономически показатели. Местната икономика е във възход, а градът е лидер в привличането на чуждестранни инвестиции. Общинската администрация си постави за цел да привлича и сектори с висока добавена стойност като IT, а според Industry Watch Пловдив е втората дестинация след София за аутсорсинг на бизнес процеси. Градът започна да гради и свой силен бранд със спечелването на титлата Европейска столица на културата, да привлича туристи и творчески индустрии и генерално да се усеща като интересно и добро място за живот. Отделно Иван Тотев се фокусира върху същите инфраструктурни проекти, запазена марка на ГЕРБ, които спечелиха на колегите му убедителни втори мандати - асфалтиране на улици и изграждане на велоалеи, подмяна на автопарка и електронни системи за управление на градския транспорт, строеж на спортни зали, фонтани, освежаване на градски градини и т.н.

Всичко това обаче не се оказа достатъчно да мотивира пловдивчани да отидат да гласуват, нито да ги убеди, че Тотев си струва доверието им. Изборните резултати в града заслужават внимание по няколко причини - първо, разкриват някои прозаични истини за партийния строеж на ГЕРБ, второ, съдържат важни уроци по политическа зрялост за кмета и, трето, чертаят динамиката на богатия политически живот под тепетата.

Кой е титулярът

Само няколко дни след балотажа премиерът Бойко Борисов пристигна на явна дипломатическа мисия в Града под тепетата. За Пловдив това беше дългоочаквано посещение, тъй като министър-председателят го заобикаляше по време на предизборната кампания и не присъства на откриването на два ключови обекта за управлението на Иван Тотев - спортната зала "Колодрума" и пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина. След изборите в особено приповдигнато настроение той спретна повторно отваряне на спортния обект с водосвет, отслужен лично от митрополит Николай Пловдивски. От двете му страни с изопнати физиономии стояха спечелилият втори мандат Тотев и новоназначеният областен управител на града Здравко Димитров.

Макар от една партия, те бяха конкуренти в надпреварата за кметския пост. Решението на Димитров да се състезава срещу Тотев му коства изключване от парламентарната група на ГЕРБ през лятото, но той спечели 10% от гласовете на първи тур, а коалицията му, подкрепена от Реформаторския блок, получи шест места в новия общински съвет. "Зико ми е приятел, но кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив е Иван Тотев", това беше единственият лаконичен коментар на Бойко Борисов по темата по време на кампанията, с което той на практика легитимира участието на резервен играч на ГЕРБ в надпреварата за Пловдив. Поемането на областната управа от Димитров също е еднолично решение на Борисов, коментират запознати в партията. Дали това е наказателна акция срещу Тотев или търсене на баланс в местната структура на ГЕРБ е трудно да се каже, но премиерът подчерта собствените си усилия да възстанови мира в Пловдив на повторното откриване на "Колодрума": "Виждате, дори непримирими врагове събираме с владиката." Думите му се отнасяха не само към политическото съперничество между Тотев и Димитров, но и към отдавнашния им личен конфликт, който не е тайна за никого в града. "Ако не работите за благото на Пловдив, дядо Николай ще ви накаже", обърна се Борисов към тях.

Присъствието на митрополита също не беше случайно. Несвойствено за духовник, Николай Пловдивски се намеси в политическата агитация на страната на Здравко Димитров и почти анатемоса Тотев, заявявайки, че който гласува за него, гласува против Божието дело. Затова в една от първите си изяви като нов стар кмет на Пловдив след изборите Тотев отиде лично в митрополията, за да изпроси архипастирско благословение за новия си мандат.

Няколко дни по-късно в кабинета си Тотев оценява изгряването на митрополита на политическата сцена в Пловдив като само една малка част от дългата, "ненормална" кампания срещу него. Освен вътрешната конкуренция в ГЕРБ, която със сигурност е попречила на добрия му резултат по думите му, в кампанията имаше общо 15 кандидати за кметове, чиито послания бяха анти-Тотев. Той изравя от купчината вестници на бюрото си безплатното издание на конкурентна формация от април 2012, за да докаже тезата си, че Пловдив е в състояние на предизборна кампания не от няколко месеца, а от три години.

"Дългата кампания доведе до апатия и отвращение от политическото", казва Иван Тотев. Той е поръчал социологическо проучване, за да разбере защо повече от половината жители на Пловдив не излязоха да гласуват на 25 октомври. Личното му обяснение е, че сред избирателите има "успиване" от това, че градът се развива позитивно. Също така смята, че не е улучил с посланията си към една част от гражданите. Според него Пловдив се състои от два отделни града, населявани от различни типове хора - централната част, в която живеят старите пловдивчани и големите панелни квартали като "Тракия", населени с прииждащи през последните двадесет години работници от Южна България и Родопите. По думите му втората група няма отношение към преобразяването на центъра и при нея работят по-емоционални, леви и популистки послания, с каквито си е служил опонентът му от Патриотичния фронт Славчо Атанасов. "Бяха облъчвани много време тези хора без контра от наша страна", отчита Иван Тотев.

Има обаче още два фактора за слабия му резултат, които отсъстват от анализите на кмета, а се повтарят в думите на неговите политически конкуренти, представителите на различни професионални гилдии в града и в коментарите на местните медии - лошо проведената му кампания и личният му управленски стил.

Иван Тотев не участва в предизборните дебати на нито една национална медиа и като изключим няколко платени интервюта във всекидневниците, почти нямаше други медийни изяви (дори отказа безплатно участие в "Капитал"). В самия Пловдив също нямаше активности, като изключим две-три откривания и разходки по велоалеите. Силната PR платформа Европейска столица на културата и привличането на свежи инвестиции в града въобще не бяха използвани в посланията му.

"Затворената община, липсата на приемен ден за граждани и на чуваемост са причина Иван Тотев да не е популярен в града. Искрено се надявам, че е станал по-диалогичен."

Пепа Деведжиева, лидер на ДСБ в Пловдив и общински съветник

"Пловдивчани са по-взискателни и може би е въпрос на по-добра комуникация както от страна на господин Тотев, така и на администрацията му", казва по този повод Савина Петкова, координатор на Движение "България на гражданите" в града и председател на новия общински съвет. "Това, което се прави в името на Пловдив, трябва да се обяснява на достъпен език", добавя тя.

Неумението на Тотев да общува с граждани и медии се отбелязва дори от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който иначе е в отбора на подкрепящите кмета и смята, че той има ясна визия за града и живее с проблемите му. "Има си своите особени черти, за които сме си говорили и с премиера. Не е толкова комуникативен, колкото би могъл да бъде. [Трябва] да бъде по-достъпен до хората, но това е до характер", коментира той пред "Капитал" (виж интервюто му тук).

В първия мандат на Тотев тези особености проличаха в управленския му стил. Той или игнорираше критичните граждански и професионални гласове към различни проекти на общината, или директно влизаше в конфликт с тях. Така например при протестите на лекарите в града срещу непрозрачен конкурс за избор на управител на онкодиспансера, той нарече недоволните "политически бебета", с което настрои цялата гилдия срещу себе си. Остави без отговор писмата и жалбите на екологичните организации в Пловдив срещу строежа на зоологическа градина в парка за "Отдих и култура", като в същото време заяви пред медиите, че е поканил свещеници за водосвет на обекта, за да отблъснат "злите зелени сили". И въпреки че инициира обществено обсъждане във връзка с реставрацията на археологията на Небет тепе, у професионалната общност от архитекти и историци остана съмнението за непрозрачност в намеренията на общината. 

Политически приятели и обрати

По същия начин Тотев не успява да създава трайни съюзници и сред другите политически партии и коалиции в местната власт. В първия си мандат той управляваше общинския съвет с негласната подкрепа на трима общински съветници от ДПС и четирима от квотата на "земеделците", които внимават да са добре с всяка власт, тъй като контролират сметосъбирането в града. Така, дори и когато между първи и втори тур формациите в център-дясно декларираха подкрепата си за Тотев, екзитполовете на "Алфа рисърч" показваха, че гласовете им са се прелели по-скоро в посока на неговия опонент Славчо Атанасов. "Решихме да работим четири години по този мандат, в който си създаваш врагове, но реално имаш и резултати. Видяхме, че това не е най-добрият от гледна точка на избори начин на работа", казва днес Иван Тотев.

В същото време той е уверен, че няма да има проблеми с мнозинството в новия шарен общински съвет. "В момента имаме около 37 човека от 26 необходими като подкрепа", изчислява кметът. В тази група слага както малките партии "Кауза за Пловдив" и Земеделския съюз, които имат съответно 3 и 4 места в общинския съвет, така и шестимата души от коалицията на Здравко Димитров, в която има трима съветници от Реформаторския блок. Тотев разчита дори на подкрепа от Патриотичния фронт, които спечелиха един районен кмет в Пловдив и от Дани Каназирева от местната коалиция "Съюз за Пловдив", въпреки че не изпълни заявката си да подпомогне кандидатурата й за председател на общинския съвет. Съветниците от ГЕРБ застанаха единодушно зад номинацията на групата на реформаторите за председател Савина Петкова, което може да се изтълкува и като търсене на партньорство с РБ в новия мандат.

Самата Каназирева казва, че остава позитивна към управлението въпреки обрата на първото заседание на общинския съвет. "Целта беше "Съюз за Пловдив" да бъде поставена в опозиция, за да може по-лесно да се извиват ръцете на управлението в града и респективно на най-голямата група ГЕРБ", коментира тя пред "Капитал". "Но при всеки избор на управление трябва да му се даде доверие, другото би било абсурдно."

Съветниците от Реформаторския блок също казват, че биха подкрепяли добрите политики на управлението, но не на всяка цена. "В предишния си мандат Тотев игнорираше националната коалиция. Тест за него ще е дали този път ще предложи официално коалиционно споразумение или и в този мандат ще разчита на плаващи мнозинства", казва лидерът на ДСБ Пловдив Пепа Деведжиева, която е и общински съветник в новия мандат. "Когато искаш подкрепа, тя се случва с ясно разписани отговорности", добавя тя.

Така като сигурна опозиция на Тотев се очертават само петимата съветници на БСП и вероятно една част от представителите на Патриотичния фронт.

"Надявам, че фигурата на председателя ще се окаже необходимият балансьор в тази сложна политическа конфигурация на общинския съвет, който да може да тушира напрежението и да води диалога."

Савина Петкова, председател на общинския съвет и кооординатор на ДБГ Пловдив

Тестът дали Тотев е направил верен анализ на грешките от първия си мандат ще проличи не само в общинския съвет, но и в това дали и как ще промени стила си на управление и комуникация. Засега той казва, че ще запази същите приоритети и фокус в развитието на града, но подготвя нова структура на администрацията си, която ще бъде обявена в края на ноември.

Още в първото си интервю пред радио "Пловдив" след балотажа той анонсира, че готви отделяне на ресор "Култура", както и на транспорта от сигурността. "Това са ресори, които ще бъдат под прякото управление на ГЕРБ", заяви той, като уточни, че човекът, който търси за заместник-кмет по култура, трябва да бъде консенсусен човек, но и да бъде свързан с ГЕРБ, за да носи политическата отговорност за 2019 г. (тогава ще е кулминацията на дейностите по Европейска столица на културата - бел. авт.). Това изказване на Тотев силно притесни и озадачи културната общност в града, тъй като досегашният зам.-кмет по културата Стефан Стоянов е експертна фигура, не партиен член. В същото време двигателите на творческите индустрии в Пловдив подчертават важната му роля за спечелването на титлата и активната му работа позиционирането на града като дестинация за култура и туризъм. Пред "Капитал" Иван Тотев отказа да коментира конкретни имена и ресори, но обясни, че новата структура на администрацията му ще отговаря на новите задачи пред общината.

Всъщност фактът, че успя да изгради силен и работещ екип, отворен към бизнеса и към лидерите на мнение в града, е един от най-големите позитиви на управлението на Тотев в първия му мандат. Именно екипът му успя да компенсира интровертността на кмета и съмненията към неговия бизнес. Ако предстоящите рокади разбият този модел, това може да се окаже фалстарт на и без това мъчно извоюваното му управление на Пловдив. И тогава Тотев ще остава все по-дълго замислен в коженото си кресло.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sarssaraktos avatar :-|
    Sars Saraktos
    • - 11
    • + 30

    Всъщност Тотев и двата пъти "спечели" срещу Славчо Атанасов с изключително груби фалшификации на изборите, но прокуратурата го покрива, а съда винаги прекратява делата за касиране на изборите.

    Нередност?
  • 2
    bzm avatar :-|
    bzm
    • - 7
    • + 7

    Много е краднал,за малко време и това винаги бие на очи.Славчо също е краднал,ама ....

    Нередност?
  • 3
    dove80 avatar :-|
    dove80
    • - 9
    • + 9

    Не крия, че града ни бе тотално възкресен когато Тотев дойде като кмет. Просто човек му беше с охота да вижда хубавите промени в града. Толкова средства от еврофондовете се изляха в града и той бе преобразен до неузнаваемост. Трябва човек да е доста сляп и крив за да не го признае. Всяко културно събитие за Южна България Пловдив печелеше конкурса даже спечели конкурса за европейска столица ......
    И очаквах на местните избори Тотев още от раз да стане кмет както това стана в една невзрачна и малка Стара Загора. И ...... какво се оказа Тотев не със 100, а 300 зора да спечели изборите за кмет. И ако се замисли човек дали наистина ги е спечелил по честен начин. Логично погледнато май има доста гнило и слабо при кмета ни. Пишейки това също НЕ ИЗПИТВАМ НИКАКВИ ПРИСТРАСТИЯ или СИМПАТИИ и към другия кандидат - Славчо Атанасов който като кмет преди това бе адски занемарил Пловдив. Жалко много жалко, че стана време на безверие при което човек да няма избор за никого имайки в предвид как са ни лъгали до сега и какво смятат да правят.

    Нередност?
  • 4
    murttle avatar :-|
    murttle
    • - 4
    • + 24

    Г-н Тотев да не се чуди на слабите си изборни резултати, след като за четири години не се опита да спечели гражданите на своя страна. Хвърли ужасно много средства в строителство и реконструкция на обекти със спорен резултат. Да припомня нелепото кръгово с фонтаните на Водната палата или Цар Симеоновата градина, която от паметник на културата се превърна в една средностатистическа градска градина с кичозна светлинна и водна украса. Чалгаризирането на Античния театър и продължаващия, въпреки обещанията и въпреки по-належащите нужди, строеж на павилион за продажби. Продължаващото отнемане на зелени площи от района на Гребната и проблемите около зоологическата градина. Да добавим към всичко това и крайното високомерие, проявявано от г-н кмета при всеки опит за критика и нежеланието му да контактува с гражданите. Критични коментари във форума на общината, например, не се допускат. Или в приближени медии. Активистите на екоорганизациите биват подлагани на публичен присмех. И да завършим с не най-маловажното - личното благосъстояние на семейството на г-н Тотев усилено расте пред очите на всички, а в същото време едни и същи фирми печелят конкурсите за строителство и реставрация.
    Ето такива неща хората от "централната" част на града не одобряват, така че г-н кметът да не хвърля вината за слабите си резултати само върху "селяните" от Тракия, ами да се опита да си направи реалистична равносметка.

    Нередност?
  • 5
    stavrogin avatar :-|
    Stavrogin
    • - 6
    • + 9

    Тотев да се пита що в Пловдив му казват Маминия и може би ще си отговори защо са такива плачевни резултатите му в града.....Второ, преобразяването на града, доколкото го има, какво общо има с човека Тотев, добре че партията-майка е зад гърба му, и муле да беше, щеше да направи това което се направи в града, дори проектът Пловдив 2019 не е негова инициатива, право е че градината се превърна в кич...., някой ден ще излезе сметката за това преобразяване и дали си е струвало...

    Нередност?
  • 6
    cose avatar :-|
    cose
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "dove80":
    Стара Загора има повече високи сгради от Пловдив, така че отдалеч изглежда доста по-мащабна от Пловдив, чийто център е пълен с къщи.

    Икономически да не говорим - Стара Загора е поне с 30% по-богат град от Пловдив, с по-добър транспорт и по-модерен, доста по-зелен и поддържан град, с по-добра градска среда, с пъти по-малък % малцинства.

    Определено едно по-добро място за живот, така че изборните резултати никак не са изненадващи в двата големи града на Тракия.

    Нередност?
  • 7
    ggg1 avatar :-|
    ggg1

    Не споменахте изобщо скандалите за присвояване на пари в огромни количества от общински проекти. Аз ако живеех в Пловдив, това щеше да ми е приоритетния съветник при вота.

    Нередност?
Нов коментар