🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфографика: На източния фронт - нещо ново

Най-голямото въздушнодесантно учение на натовски държави от Студената война насам в момента се провежда в България и още три страни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В отговор на нарастващите заплахи от изток и от юг НАТО трябва да подсили възможностите си за бърза реакция на военнополитически кризи. Това беше едно от ключовите решения на Северноатлантическия алианс на срещата в Уелс миналата есен. Тогава лидерите на натовските държави се разбраха, че трябва да създадат ново бойно формирование за незабавно действие с численост около 5000 души, което е способно да изпълнява мисии от този тип. И сега вече виждаме практическите резултати от това решение.

Настоящото мултинационално учение "SWIFT RESPONSE - 2015" е първият практически тест доколко специалните сили от армиите на алианса са способни да действат интегрирано. Мащабната военна подготовка се провежда в периода 20 август до 13 септември на територията на четири държави – България, Германия, Италия и Румъния, като на 24 август беше симулиран масиран въздушен десант с парашутисти и спускане на техника от въздуха край ямболското село Тенево. На практика това са най-големите маневри на натовски въздушнопреносими части от края на Студената война.

В "SWIFT RESPONSE - 2015" участват военнослужещи от 11 държави като водещи са Сухопътните войски на САЩ с около 3000 бойци. В учението участват също така десантчици от въоръжените сили на Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Испания, Полша, Румъния, Холандия, Франция и България. Целта на многонационалната подготовка е да бъдат сертифицирани бригада и батальон от новосъздадените Сили с много висока степен на готовност (VJTF) на НАТО, чиято задача е да могат да отговарят на всякакви военни заплахи на територията на Европа в рамките на максимум 48 часа.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glaxo avatar :-|
    glaxo
    • - 21
    • + 6

    Дрънкане на оръжия? Гротеска или фарс? Или политически цинизъм? Не знам как да го нарека? Това е типичния за Пентагона подход към "съюзниците" ( сателитите) - ние знаем какъв е НАШИЯ ИНТЕРЕС и КОЙ ни пречи, а ви внушаваме, че всъщност ТОЙ е ВАШ ВРАГ! И казаха Путин е лош човек и утре може да ви нападне и унищожи. Защо,как така и и по какви подбуди? Не разсъждавай-изпълнявай това което наредим! Добре така да е! Само, че докато сме се вторачили на североизток и чакаме Годо, от юг стотици хиляди прииждат от Близкия Изток, Афганистан и Африка и заливат Европа подгонени от главорези и терористи намерили удобно място за себе си, след като автократичните режими, които държаха нещата под контрол, бяха разрушени най-безотговорно от Пентагона или чрез индиректно инспирирани от колегите им отЛенгли, конфликти на религиозна или кланова основа. Подкрепяни с пари и оръжие от Държавния департамент.А ЕС вместо да даде пари за такива като нас, ще харчи милиарди за да устройва и изхранва хора които са тук, защото са избягали от места, които Вашингтон е направил ад за милиони!

    Нередност?
  • 2
    morsky avatar :-|
    Морски
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#1] от "glaxo":

    "И казаха Путин е лош човек и утре може да ви нападне и унищожи. Защо,как така и и по какви подбуди? Не разсъждавай-изпълнявай това което наредим! Добре така да е!"
    Напротив всички които разсъждават отдавна са разбрали, че Путин е лош човек и за Русия и за народите около нея. Жалко че болшинството руснаци още но го проумяват.
    По отношение на режимите в северна Африка и Близкия изток е точно обратното. Ако си се поинтересувал малко, на запад критиките са, че по-скоро западните политици твърде дълго са си затваряли очите пред безобразията на тези режими и негласно са ги подкрепяли. Точно за да избегнат това, което сега се случва.
    Но рано или късно всички диктатури са обречени - при сегашния глобален свят и медии без граници - по-скоро рано.
    И на Путя часовника му тик-така :)

    Нередност?
  • 3
    peter1946 avatar :-|
    Peter Stoychev

    За МАЛО ИНФОРМИРАНИТЕ-АМЕРИКА НЕ НИЕ ОКОПИРАЛА НИКОГА, а за Русия това енещо

    Нередност?
Нов коментар