🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Логистичната война на НАТО

Най-сериозната заплаха за източния фланг на алианса се оказва не толкова Русия, а... бавното придвижване на войски

Полската 25-та въздушнопреносима бригада, базирана в Томашов Мазовецки, тренира операции по отразяване на хибридни заплахи.
Полската 25-та въздушнопреносима бригада, базирана в Томашов Мазовецки, тренира операции по отразяване на хибридни заплахи.
Полската 25-та въздушнопреносима бригада, базирана в Томашов Мазовецки, тренира операции по отразяване на хибридни заплахи.    ©  Капитал
Полската 25-та въздушнопреносима бригада, базирана в Томашов Мазовецки, тренира операции по отразяване на хибридни заплахи.    ©  Капитал

Ако случайно утре Русия реши да нахлуе в някоя от страните - членки на Северноатлантическия пакт, в Източна Европа, натовските сили най-вероятно няма да имат капацитет да спрат инвазията. И то не защото са по-слаби, по-зле оборудвани или по-неподготвени, а защото просто няма да са там навреме. Или поне не в необходимите количества.

Това все по-често признават с половин уста както високопоставени политически и военни източници от алианса, така и авторитетни мозъчни тръстове в сферата на сигурността. Парадоксално, най-големият враг на НАТО в ситуация на бързо ескалиращ конфликт би бил не толкова Русия, а... бюрокрацията и логистиката. За да парира потенциални руски операции от типа на кримския сценарий, на срещата на високо равнище в Уелс преди две години НАТО реши да създаде свое своеобразно "острие" - сили за бързо реагиране, наречени VJTF (Very High Readiness Joint Task Force). Тяхната численост е около 4-5 хил. души и трябва да са способни да се развърнат в потенциалния театър на военните действия в рамките на 48 часа. Това обаче е само на теория.

На практика за два дни може да бъде транспортирана само една батальонна бойна група с около 900 бойци и около 400 единици техника, и то ако няма допълнителни усложнения, коментираха неофициално пред "Капитал" двама високопоставени натовски офицери, запознати в детайли с проблемите по източния фланг. Пълното разполагане на 5 до 7 хил. военнослужещи с до 3000 бойни машини пък ще отнеме доста повече – от порядъка на 14-16 дни. "Видяхме, че при анексирането на Крим времето от издаването на заповедта на руския президент Владимир Путин до десанта на Псковската парашутна бригада беше от порядъка на 48 часа. Приблизително за толкова теоретично трябва да реагират новите натовски сили за бързо реагиране VJTF. Но едва след като бъде взето решение на Северноатлантическия съвет (ръководния политически орган на НАТО, съставен от представителите на 28-те държави членки – бел. авт.)", илюстрира ситуацията служител на полското външно министерство, също пожелал да не бъде цитиран с името си.

"Необходимо е това, което бих нарекъл "военен Шенген". Сега ми е необходима една седмица, за да получа разрешение за прехвърляне на сили от Германия в Полша. И две седмици за разрешение да прехвърля сили през територията на Чехия", коментира преди седмица главнокомандващият на Сухопътните сили на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис в естонската столица Талин. "Все пак трябва да имаме предвид, че силите VJTF са предназначени за действие още при активиране на чл. 4 от Вашингтонския договор", казва пред "Капитал" бригаден генерал Криштов Крол, зам.-командир на Мултинационален корпус "Североизток", базиран в Шчечин, Полша. Въпросния щаб би трябвало да командва натовските сили в този регион в случай на евентуален конфликт. Преведено на достъпен език, това означава, че придвижването на силите за бързо реагиране VJTF може да стане още в условията на ескалираща криза, дори преди избухването на пълномащабна война (при която има активиране на чл. 5 на договора). Според натовските офицери обаче при внезапно възникване на въоръжен конфликт логистиката по транспортирането на съюзническите сили ще стане още по-трудна, сложна и разтеглена във времето. Същевременно аналитичен доклад на авторитетния мозъчен тръст RAND Corporation от април твърди, че в момента руските сили са способни да завземат в рамките на около 60 часа столиците на Естония и Латвия.

Дрънкане с оръжия на изток

Затова след около месец и половина политическите лидери на НАТО почти сигурно ще вземат решение за постоянно разполагане на съюзнически сили в страните по източната периферия на алианса. Това ще стане по време на срещата на върха, която ще се проведе във Варшава на 8 и 9 юли. "Полша е страна, която се отнася рационално към сигурността си. Трябва да се отчетат сериозно предизвикателствата пред сигурността в този регион... Доскоро Украйна беше мирна държава. Сега има война. Това показва колко крехка е сигурността ни", посочва полският премиер Беата Шидло. Преди седмица тя представи пред журналисти приоритетите, за които страната й ще лобира на предстоящата лидерска среща на НАТО. Един от тях ще е именно перманентното базиране на съюзнически войски, чието присъствие да има възпиращ ефект спрямо евентуални експанзионистични амбиции на Русия.

"Не ни трябва военен потенциал, за да се бием, а за въздържане, за да предотвратим избухването на война. Идеята е не да воюваме, а да се каже на Русия: Достатъчно, трябва да спрете! Границата на НАТО е червена линия, която не трябва да прекосявате", коментира пред "Капитал" полският военен министър Антони Мациеревич. За да подкрепи своята теза, той допълва, че в автономната руска Калининградска област (разположена между Полша и Литва и откъсната от останалата част на Руската федерация) вече има ново поколение квазибалистични ракети "Искандер", които потенциално могат да ударят цели не само в Литва, Латвия, Естония или Полша, а и в Германия. "Ракетите "Искандер" са много, много агресивно оръжие и ние трябва да имаме своя отговор", обобщава Мациеревич.

"В момента в НАТО имаме два различни статуса на сигурност. Единият е в Западна Европа, а другият е по така наречения източен фланг. За момента освен символичното присъствие на самолети и войски, които участват в учения, на изток няма постоянно присъствие на съюзнически въоръжени сили", допълва полският външен министър Витолд Вашиковски. За момента идеите в алианса са за разполагане само на четири батальонни бойни групи (всяка по 900 - 1000 души) – по една в трите балтийски републики и една в Полша. По всичко личи обаче, че във Варшава не са особено доволни от това и смятат подобно военно присъствие за абсолютния минимум. Полските политици ще се стремят да осигурят на своя земя поне една американска бронетанкова бригада, една мултинационална натовска бригада, както и подобряване на системите за наблюдение и разузнаване. Според доклада на RAND Corporation пък за ефективната защита на региона ще са нужни поне седем бригади, от които три бронетанкови, със съответната поддръжка по въздух, море и със специални сили. Поддръжката на подобен контингент би струвала астрономическите около 2.7 млрд. долара годишно.

Полският външен министър Вашиковски също така лансира тезата, че в момента има сблъсък на фундаментално ниво как източният фланг да бъде защитаван. Според него до срещата в Уелс е господствала гледната точка, че няма нужда от разполагане на войски, защото те могат да бъдат изпратени, в случай че нещо стане. "След това стана ясно, че Русия притежава възможности да предотврати такива мерки за гарантиране на сигурността от страна на западните съюзници при подобни инциденти. Според жаргона на НАТО това се нарича Anti-Area Access Denial (A2/AD), или блокиране на достъпа до територия. Това е простата причина, поради която трябва да разположим постоянно военно присъствие", коментира Вашиковски. В казуса с Полша и Прибалтика въпросната A2/AD е около Калининградска област, където Русия има базирани противовъздушни, противокорабни и квазибалистични ракети с обсег няколкостотин километра, както и няколко ескадрили бойни самолети. Когато говорим за югоизточния фланг на НАТО (Румъния, България и Турция), руската A2/AD зона е около полуостров Крим.

Проблемът с придвижването на натовски сили в източна посока е, че неминуемо върви ръка за ръка с пропорционален отговор от Русия. "Опитват се да ни въвлекат в нова надпревара във въоръжаването", коментира президентът Владимир Путин миналия петък, ден след като САЩ активираха наземната станция на своя противоракетен щит в Девеселу, Румъния, а в Полша бе направена първата копка на подобна инсталация. Въпреки че проектът е факт от много години и според Вашингтон е способен да унищожава ограничен брой балистични ракети, изстреляни от "бандитски" държави в Близкия изток, той се приема от Кремъл като опит да наруши ядрения баланс на суперсилите. "Сега, след като въпросните елементи на балистична противоракетна отбрана са разгърнати, ние сме принудени да мислим как да неутрализираме тази възникваща заплаха за Руската федерация", допълва Путин. Оттук нататък крачката до спиралата на новата надпревара във въоръжаването е в общи линии само една. И най-вероятно ще бъде направена на натовската среща във Варшава.

73 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 40
    • + 26

    ТИЯ ИДИОТИ ПАК ЗА ВОЙНА ГОВОРЯТ ! Няма ли да си седнат на гъза ?

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 52
    • + 26

    Самото НАТО е хибридно - уж за отбрана е .. обаче досега са го използвали само за нападения върху други страни и то най-вече с неграничещи с държавни на НАТО. Събират се - айде да бомбим еди кои си щото много лошо гледат/нарушени са правата на човека/ - ами айде.. и почват. Вярно след тях.. само разруха.. обаче вече правата на човека направо цъфнали и вързали.

    Сега пък се оплакват, че не могат да придвижат бързо войски - ами така е, щото НАТО само на думи е отбранителен съюз. Щото ако беше наистина отбранителен съюз - точно бързото придвижване щеше да е на първо място/щеше да има планове и разчети точно за това/.

    Така, че за НАТО важи поговорката - не гледай какво правя, ами слушай какво говоря ;) или беше обратното?

    Нередност?
  • 3
    deaf avatar :-P
    deaf
    • - 15
    • + 37

    [quote#2:"mickmick"]ако беше наистина отбранителен съюз - точно бързото придвижване щеше да е на първо място/[/quote]

    До коментар [#2] от "mickmick":

    Точно обратното е. За нападение,(тоест Блицкриг) е нужна светкавична бързина,която липсва на НАТО. Без да искаш си се объркал. Или твоят шеф по опорни точки е сбъркал.

    И да допълня. За отбрана пък е необходимо яко окопаване и укрепване на ЕДНО място и браненето му със зъби и нокти.

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 30
    • + 7

    До коментар [#3] от "deaf":

    Да бе. Ако не може светкавично да запушиш пробойната - язък ти за съюза. Ако те нападнат - трябва веднага там да се съсредоточи войска.. обаче явно НАТО въобще не е правил такива разчети. Защо?

    Нередност?
  • 5
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • - 13
    • + 36

    До коментар [#4] от " mickmick ": Защото не се готви за война 25 часа в денонощието ( а трябва), за разлика от кремълският господар.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 32
    • + 19

    Г-н Милев се позволява да прави груби и директни внушения:
    "Ако случайно утре Русия реши да нахлуе в някоя от страните - членки на Северноатлантическия пакт..."
    "...най-големият враг на НАТО в ситуация на бързо ескалиращ конфликт би бил не толкова Русия..."

    Подобни гръмки констатации звучат нелепо и несериозно, написани от обикновен репортер, известен на четящите само с побългаряването на тематични статии от ЮС-издания, които подписва като автор.

    Нелепо е, защото в публикуваното сиви на г-на не е отбелязана никаква специализация, магистратура, научна степен или публикации по темата, които да подскажат, че авторът е експерт, а не че просто предъфква чужди словесни конструкции.

    През далечната 1989 г. президентът Рейгън на кораба край Малта пое ангажимента пред президента Горбачов, че ако Варшавският договор се разпусне, НАТО ще остане там, където е. 25 години по-късно ситуацията е друга.

    Сегашното струпване на войски - най-вече американски - около границите на Русия е безпрецедентно. И обяснението, че Кремъл бил завзел Крим е прекалено несериозно, за да бъде тикано като универсална причина, която да оправдае всяко безумие.
    Реализацията на система за ПРО край западните граници на Русия да се обяснява с иранска термоядрена заплаха е налудничаво. Вземете погледнете картата, ако не я познавате добре.

    И след като ще строим хипотези, ами АКО случайно Русия НЕ реши, г-н Милев, какво пише в статиите, които ни превеждате?
    Или там няма такава опция?

    Нередност?
  • 8
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 27
    • + 17

    Специалист по спортно хранене, културист и журналист ! Дращи и статии. Експерт някакъв тук , в Капитал.
    С подобни действия и статии НАТО само скубе косми от задника на мечката.
    С това започнах - само идиоти могат да мислят ,че Иран ще тръгне да обстрелва Европа с ракети. И този идиотизъм е в основата на политиката на една свърхдържава , с претенции за световен лидер !
    Защо да обстрелва ? За да го унищожат ли ?
    Тази глупост е в основата на напрежението в света !

    Нередност?
  • 9
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • - 22
    • + 10

    До коментар [#7] от "D-r D":


    [quote#7:"D-r D"]Нелепо е, защото в публикуваното сиви на г-на не е отбелязана никаква специализация, магистратура, научна степен или публикации по темата, които да подскажат, че авторът е експерт, а не че просто предъфква чужди словесни конструкции. [/quote]
    Това не е проблем-ще ви намеря десетки специалисти с каквито искате титли............и те ще твърдят същото.
    На ВПК му трябва враг за да си прави бизнеса както винаги,а данъкоплатците да плащат.Дано,да е както сега-шум в медиите и враг на хартия..............защото ако наистина се готвят за агресивни действия..........................................

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 26
    • + 17

    До коментар [#9] от "kapitalcho":

    Това, което се случва пред очите ни, е напориста реализация на доктрината на Зб.Бжежински от 1995 г за "американското превъзходство и неговите геостратегически императиви". Още преди 20 г в дисертацията е описано всичко: и какво да се направи с Украйна, и за Китай, и за Иран, Индия, Близкия Изток - всичко, което се случва сега - точка по точка.

    В момента ЮС естаблишмънта прави план "Рейгън-2", като опитва да вкара икономически несравнимо по-слабата Русия в поредна надпревара във въоръжаването, с което планът Рейгън спечели и СССР се разпадна.
    Това говори за две неща - тотално непознаване на Русия и надценяване на собствените възможности.
    Огромна ядрена сила като Русия няма как да бъде стресирана от няколко конвенционални батальона в Прибалтика и РЛС в Румъния и Полша. Целта е не толкова да се демонстрира сила, а да се развалят трайно отношенията на Русия с въпросните страни.
    В това отношение пропагандата работи на пълни обороти.
    Дописникът Милев също хвърля своята лопата въглища...

    Нередност?
Нов коментар