🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първи спад при износа към ЕС за тази година

Банковата ваканция в Гърция и поевтиняването на еврото са сред основните прични за слабото представяне на българския износ през юли

Стойността на изнесените горива намалява за сметка на големи ръстове при храните, растителните масла и другите суровини
Стойността на изнесените горива намалява за сметка на големи ръстове при храните, растителните масла и другите суровини
Стойността на изнесените горива намалява за сметка на големи ръстове при храните, растителните масла и другите суровини    ©  Надежда Чипева
Стойността на изнесените горива намалява за сметка на големи ръстове при храните, растителните масла и другите суровини    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Към трети страни експортът расте с над 7%.

Общата стойност на българския износ се е увеличила само с 2% през юли до 4.1 млрд. лв., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е най-слабият годишен ръст, регистриран през 2015 г., и се дължи изцяло на свиването на продажбите към държавите от Европейския съюз. На годишна база спадът там е 0.7%, което пък е първият негативен резултат за последните осем месеца. За свиването през седмия месец на годината обяснение можем да търсим в Гърция, където точно през този период икономическата и финансовата ситуация бе най-тежка и дори се стигна до банкова ваканция.

Сътресенията при южната ни съседка се отразиха на стойността на европейската валута, която отново поевтиня спрямо долара. През юли средният курс падна под 1.1 долара за евро. Това намалява покупателната способност на европейските ни партньори, които трябва да заделят все повече ресурс при търговията с трети страни. Валутният курс може да обясни и значителния ръст към трети страни - над 7%, тъй като там търговията ни е в долари.

Към всичко това трябва да добавим и продължаващото поевтиняване на суровините по световните борси. Въпреки опитите за преориентиране по-голямата част от българския износ е мед, нефт и нефтени продукти, както и зърнени култури.

Гръцки проблем

Данните на НСИ към юли не показват стойностния обем на износа към отделните държави от ЕС и не може да се каже с колко е намаляла търговията ни с Гърция. Свиване определено ще има, тъй като в страната бе въведена банкова ваканция, която продължи в суровия си вариант от края на юни до 20 юли. Гражданите и фирмите имаха достъп до едва 60 евро на ден (420 евро на седмица). Първоначално капиталовото ограничение трябваше да действа само една седмица, но в крайна сметка продължи три. Реално в този период не е било възможно да постъпват плащания по банков път между гръцките клиенти и българските доставчици.

В периода 2009 – 2014 г. стойността на износа в посока Гърция е около 3 млрд. лв. годишно, като колебанията през годините са съвсем малки. Въпреки липсата на растеж в този период южната ни съседка продължава да е петият най-голям пазар в ЕС за български стоки. Статистиката дори показва, че през първите шест месеца на 2015 г. има значителен ръст спрямо същия период на миналата година – 9.8% до 1.46 млрд. лв. Официалните данни за търговските отношения между България и държавите от ЕС към края на юли ще бъдат обявени от НСИ след месец.

Трети страни

Добрата новина през юли определено са резултатите от търговията с държавите извън Европейския съюз. През юли годишният ръст надхвърли 7%, а за седемте месеца – 8.3%. Статистиката показва, че има увеличение към почти всички държави, а към основните ни търговски партньори ръстовете са значителни. Изключенията са Сингапур, където изнасяме основно нефт и нефтопродукти, и Русия, която изпитва сериозни икономически проблеми. Спадовете там са съответно 25% и 20%.

За периода януари – юли към Турция, която е втората най-сериозна дестинация за българските стоки след Германия, годишното увеличение е 6.5%. Близо 14% е ръстът към Китай, Македония – 7.5%, и САЩ – 26%. Ако темповете, с които нараства българският износ отвъд Атлантика, се запазят, скоро Съединените щати ще надминат Руската федерация по стойност на износа ни. Добрата новина е, че българският експорт към Украйна се възстановява и за седемте месеца ръстът е близо 75% до 242 млн. лв. Към края на юли износът за Египет расте със 71.4% до 364.9 млн. лв., а обемът на експорта към ОАЕ възлиза на 255.7 млн. лв. Статистиката на НСИ дори регистрира 128.3% ръст на износа за Иран до 192.7 млн. лв.

Какво изнасяме

Продължава тенденцията износът на България към трети страни да са различни минерални горива и масла (най-вече нефтени), мед и електрически машини. Едно от притесненията, свързани с борсовия срив в Китай и отслабването на икономиката, е износът на суровини в тази посока.

За седемте месеца на 2015 г. има над 240% ръст на растителни мазнини към държавите извън ЕС до 88.4 млн. лв. От експорт на храни и живи животни са влезли близо 1 млрд. лв., или с около 30% повече от миналата година. Спад има при горивата, но това изглежда нормално на фона на падащите цени. Само през юли стойността на петрола сорт брент падна с близо 15%.

Ако погледнем данните за всички държави (заедно с ЕС), които обаче са налични само към юни, най-много расте износът на машини и превозни средства – с 15% до 4.8 млрд. лв. Горивата отново падат – с 1.2%, а понижение има още при безалкохолните и алкохолните напитки и при тютюневите изделия – с 2.4%. За сметка на това растителните мазнини растат с 31.1% до 240 млн. лв., при суровините има ръст от 15% до 1.5 млрд. лв., а при храните и живите животни – 16% до близо 2 млрд. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 4

    Като се има предвид кризата в която се е накиснал ЕС и войните които се водят наоколо, цифрите са напълно прилични....

    Нередност?
Нов коментар