🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-евтиният ток за големите заводи се бави

Наредбата за отстъпките трябваше да влезе в сила на 6 септември. Но още не е одобрена от Брюксел

Преференцията ще ползват около 30 предприятия, които консумират над 30 гигаватчаса електроенергия годишно
Преференцията ще ползват около 30 предприятия, които консумират над 30 гигаватчаса електроенергия годишно
Преференцията ще ползват около 30 предприятия, които консумират над 30 гигаватчаса електроенергия годишно    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Преференцията ще ползват около 30 предприятия, които консумират над 30 гигаватчаса електроенергия годишно    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От Министерството на енергетиката обясниха, че наредбата е била изработена в диалог с Брюксел, което предполага по-бързо съгласуване. Крайни срокове за това обаче няма.

Големите индустриални потребители на електроенергия все още не могат да се възползват от облекченията, които трябваше да получат от зелената компонента в такса "Задължения към обществото", съобщиха от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) и Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ). В писмо до министрите на финансите и на енергетиката те настояват да се ускори процесът на нотификация на Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници (виж карето). Според първоначалните разчети наредбата трябваше да влезе в сила най-късно до 6 септември.

Забавянето

Изготвянето на наредбата беше предвидено с промените в Закона за енергетиката от началото на март тази година и стана още по-актуално след увеличаването на такса "Задължения към обществото" за бизнеса от 1 август. Проектът на практика стана готов и беше изпратен за одобрение в Брюксел още преди тази дата. Оттогава досега обаче развитие по него няма. "За съжаление изминаха повече от два месеца от изпращането на проекта в ЕК, но досега няма напредък и резултати за решаване на този въпрос. Не са установени контакти и не са проведени разговори със съответните институции, което налага извод за забавяне на процеса", се посочва в писмото на БФИЕК и БАМИ. Според изпълнителния директор на металургичната асоциация Политими Паунова до 30 септември, когато се е провело последното заседание на консултативния съвет за индустриална стабилност и растеж към икономическото министерство, все още не са били установени преки контакти с ЕК и с експерта, който ръководи и координира процеса. Повече от две седмици по-късно напредък все още няма. Това потвърди за "Капитал Daily" председателят на БФИЕК Константин Стаменов в петък.

От Министерството на енергетиката обясниха, че наредбата е била преднотифицирана, т.е. изработена е в диалог с Брюксел, което предполага значително по-бързо съгласуване. Крайни срокове за това обаче няма.

Възстановяване на разходите

В момента енергоемките предприятия продължат да заплащат пълната такса "Задължения към обществото". Преди време енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че след като наредбата влезе в сила, събраните в повече средства ще им бъдат възстановени. Компаниите обаче се притесняват, че няма яснота кога ще стане това, а междувременно разходите им са нараснали. "Около 20 големи индустриални потребителя плащаха досега 100 млн. лева за тази добавка, а от август тя вече достигна 200 млн. лв. (годишно – бел. авт.)", се посочва в писмото. По думите на Паунова, ако до края на годината предприятията не получат очакваните облекчения, ще се наложи съкращаване на разходите.

Кой и защо ползва помощ

Целта на облекченията е да се подпомогнат сектори, които са изложени на риск заради разходите, свързани с подкрепата за енергия от възобновяеми източници. Проектът на наредбата, който беше публикуван за обществено обсъждане още на 15 юни, е съгласуван с насоките на ЕК за държавната помощ за опазване на околната среда и за енергетика. Европейските правила дават възможност от подобни отстъпки да се възползват предприятия от общо 65 сектора като металургия, добивна и химическа промишленост и т.н.

В България право на облекчения на практика ще имат около 30 предприятия, които консумират над 30 гигаватчаса електроенергия годишно. Те ще получат помощ под формата на 85% отстъпка от ВЕИ компонентата в такса "Задължения към обществото" (другите компоненти са електричеството, изкупувано по дългосрочни договори, и това от когенерациите) за използваната електроенергия над това количество. Като алтернативна възможност те могат да изберат да бъдат изцяло освободени от плащания за ток от ВЕИ след достигане на конкретен праг, който се определя като процент от брутната добавена стойност на съответното предприятие. Те обаче заплащат пълната цена за количествата над 30 гигаватчаса и преди да достигнат прага, който се определя ежегодно със специално удостоверение.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1

    В Брюксел бюроклатите работят бавно но основателно, преди да "пуснат" някое отклонение..... щото има и други собственици на "големите заводи" в ЕС и ако се развълнуват, може да стане каша.... баш посред бежанската криза.... не е сега момента, май май....

    Нередност?
Нов коментар