🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НЕК отчита 311 млн. лв. загуба за деветмесечието

Задълженията на дружеството са достигнали 3.6 млрд. лв.

Намерението на регулатора е от началото на ноември да намали крайната цена за стопанските потребители, ползващи ниско напрежение – малки магазинчета и офиси, средно с 3.4% за страната
Намерението на регулатора е от началото на ноември да намали крайната цена за стопанските потребители, ползващи ниско напрежение – малки магазинчета и офиси, средно с 3.4% за страната
Намерението на регулатора е от началото на ноември да намали крайната цена за стопанските потребители, ползващи ниско напрежение – малки магазинчета и офиси, средно с 3.4% за страната    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Намерението на регулатора е от началото на ноември да намали крайната цена за стопанските потребители, ползващи ниско напрежение – малки магазинчета и офиси, средно с 3.4% за страната    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Средствата, които се събират във фонд "Сигурност на електроенергийната система" oт вноската от 5% от приходите на всички производители на енергия, все още не се използват.

Към края на септември Националната електрическа компания (НЕК) е отчела загуба от 311 млн. лв., а задълженията на държавното дружество към края на август са 3.6 млрд. лв., от които 1.5 млрд. към производители на енергия. Данните бяха съобщени от финансовия директор на дружеството Румяна Кръстева по време на откритото заседание, на което енергийните компании представиха становищата си по предложението на енергийния регулатор за намаляване на цената на електроенергията от 1 ноември.

Според Кръстева, ако намалението на цената бъде прието, това ще доведе до свиване на приходите на НЕК. По думите й спестените 40 млн. лв. от преференциалните тарифи на топлофикациите и заводските централи, които бяха основният мотив за предстоящата промяна на цената, няма да се усетят съществено от дружеството. Според Кръстева към края на годината загубата на НЕК ще достигне 400 млн. лв. Тя все пак призна, че финансовото състояние на компанията се подобрява. Това може да се види и от резултатите на компанията за 2014 г., когато реализираната загуба беше в размер на близо 589 млн. лв.

Кръстева обясни, че задълженията на НЕК към двете американски централи "AES Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3" са достигнали 968 млн. лв., а към АЕЦ "Козлодуй" - 142 млн. лв.

Намерението на регулатора е от началото на ноември да намали крайната цена за стопанските потребители, ползващи ниско напрежение – малки магазинчета и офиси, средно с 3.4% за страната. За по-големите консуматори, които купуват електроенергията на свободния пазар, също ще има намаление, което ще се усети през цена задължение към обществото, която пада с 1.07 лв. за мегаватчас до 36.83 лв.

Какво се случва с фонда

Средствата, които се събират във фонд "Сигурност на електроенергийната система" oт вноската от 5% от приходите на всички производители на енергия, все още не се използват. Те трябваше да бъдат превеждани на НЕК като една от мерките за финансовата стабилизация на компанията и удържане на цената на електроенергията. Фондът беше създаден с приетите през лятото промени в закона за енергетиката, а средства в него се събират от началото на август. За да могат те да се използват обаче, трябва да бъде изготвена наредба от Министерството на енергетиката. Оттам увериха, че това ще стане до дни.

Притесненията на снабдителите

Електроснабдителите дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Eнерго-про" също изразиха притесненията си във връзка с отлива на клиенти от регулирания пазар през последните месеци. Основният проблем в случая е, че количествата електроенергия, които КЕВР е калкулирала при определянето на цените, вече не са реални, което ще доведе до много по-ниски маржове на компаниите и ще застраши финансовата й стабилност. Илина Стефанова, директор регулации в "ЕВН България електроснабдяване", коментира, че към март 2015 г. са направени прогнози за излизането на свободния пазар на 34% от потребителите, но реално те са надминали 43.8%. По думите й това ще свие маржа на компанията до 819 хил. лв. при заложен от регулатора 9 млн. лв. Зорница Генова, която също отговаря за регулаторните дейности в ЧЕЗ, пък поиска от регулатора увеличение на технологичните разходи на дружеството от определените 8%. По думите й заложените оперативни разходи също са с 13-14% по-ниски от реално постигнатите през 2014 г.

Решението на регулатора трябва да влезе в сила от 1 ноември, но все още не е ясно кога ще бъде взето, тъй като според изискванията на закона то трябва да влезе в сила от датата на неговото приемане.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 1
    • + 1

    "Според Кръстева към края на годината загубата на НЕК ще достигне 400 млн. лв. Тя все пак призна, че финансовото състояние на компанията се подобрява. Това може да се види и от резултатите на компанията за 2014 г., когато реализираната загуба беше в размер на близо 589 млн. лв."

    Ами все пак 2015 г. беше изключително благоприятна за работата на ВЕЦ, а повечето ВЕЦ у нас са на НЕК.

    По данни на Електроенергийния системен оператор електропроизводството на ВЕЦ през първите 10 месеца на 2015 г. спрямо спрямо същия период в 2014 г. се е увеличило с близо 50%:

    http://www.tso.bg/default.aspx/operativna-spravka-za-energien-balans/bg

    Нередност?
  • 2
    kihano avatar :-|
    kihano

    Естествено че ще отчита загуба. Затова пък частните енергийни дружества пак са се нагушили с печалби. Нали това е целта на играта - правене на частни печалби за държавна сметка.

    Нередност?
Нов коментар