🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От началото на ноември ще има по-ниска цена на тока

Все още не е ясно дали промяната ще засегне само бизнес потребителите

Според председателят на КЕВР Иван Иванов до ден-два ценовият модел ще е готов
Според председателят на КЕВР Иван Иванов до ден-два ценовият модел ще е готов
Според председателят на КЕВР Иван Иванов до ден-два ценовият модел ще е готов    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Според председателят на КЕВР Иван Иванов до ден-два ценовият модел ще е готов    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията очаква да получи доклад от Националната електрическа компания (НЕК) за приходите и за разходите за септември, който ще покаже дали цените ще се променят.

От началото на ноември ще има нова, по-ниска цена на електроенергията. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той обаче не уточни дали промяната ще засегне само цена "задължение към обществото", която се плаща от всички потребители и срещу чието увеличение беше насочено основното недоволство на част от работодателските организации. Другият вариант е да падне и крайната цена за битовите потребители, която се определя от КЕВР.

"В момента изчисленията продължават да се извършват", посочи Иванов. По думите му комисията очаква да получи доклад от Националната електрическа компания (НЕК) за приходите и за разходите за септември, който ще покаже дали цените ще се променят.

По думите му окончателното решение ще бъде взето на 30 октомври, а до ден-два ще бъде готов и ценовият доклад на работната група.

Възможности за намаление

Единственият резерв (както и самият Иванов е изтъквал), който може да доведе до намаление на цената на тока, е по-ниската цена за електроенергията, произвеждана по комбиниран начин от топлофикациите и заводските централи, която влезе в сила от 1 октомври. Това ще съкрати разходите на НЕК за задължителното изкупуване на тази енергия с 40 млн. лв.

Решението на КЕВР беше провокирано от намалението на цената на природния газ от началото на този месец с 14.26%, който е основна суровина за въпросните централи. Това прави възможно преразглеждането на цена "задължение към обществото", която се плаща от всички потребители и с която се покриват разходите на НЕК за преференциалните тарифи и плащанията по дългосрочните договори на двете американски централи.

Нейното намаление обаче едва ли може да има съществено отражение в крайната цена на тока, освен ако в доклада на НЕК в крайна сметка не се окаже, че има и други резерви.

Недоволните инвеститори

В сряда в КЕВР се състоя обществено обсъждане на доклада за намаление цените на енергията от биомаса, който беше публикуван преди седмица на сайта на регулатора. В него се предвижда цената на енергията от животински тор за централи до 1.5 мегавата да бъдат с 30% по-ниска в сравнение със сега действащата. За тока от собствено земеделско производство за централи до 500 киловата пък предвиденото намаление е 22%. За различните видове централи предлаганите цени са между 306 и 340 лв. за произведен мегаватчас.

Мотивът за намалението за първите е, че на практика поради изискванията в закона се създава нова категория производители, за чиито централи използваният животински тор е 60%, а сегашните цени са за централи с 50% оползотворяване на този ресурс.

КЕВР се обосновава и с намалението на инвестиционните разходи с 53% на централите, които използват земеделски остатъци. За тези на животински тор пък инвестиционните разходи са намалени с 35%, а експлоатационните с 34%.

Според инвеститори в подобни централи обаче, които присъстваха на обсъждането, изчисленията на КЕВР са нереални. Те поискаха да разберат на какво основание е изчислено това намаление, а от работната група обясниха, че то е на базата на пет оферти за изграждането на подобни централи. Даниела Стоичкова, която представлява асоциацията на свиневъдите, обаче представи данни на Международната агенция за възобновяема енергия IRENA, според които разходът за изграждането на 1 киловат мощност за оползотворяване на животински отпадък струва 7 хил. долара, а посоченият от КЕВР е 5 хил. лв.

Яков Джаров от "Биоен" посочи, че инвестиционните разходи, по които са определени цените в момента, са реалните. Александър Воденичаров от консултантската компания "Балканика енерджи" също коментира, че моделът, по които КЕВР са изчислили новите цени, е сгрешен. Инвеститорите се обединиха, че намалението на преференциалните цени ще блокира изграждането на централите на биомаса, а това ще доведе до санкции по нитратната директива, която влиза в сила от началото на 2016 г., според която оборският тор вече не може да се изхвърля в полето. За да бъдат изпълнено това изискване обаче, директивата беше отложена с три години и беше осигурено европейско финансиране за изграждане на хранилища, в която животинският тор да се събира.

Все още няма коментари
Нов коментар