Има ли заплаха за България

Рискът от терористични действия в страната на етапа е много по-нисък, отколкото в Западна Европа, директното участие във военни действия в Сирия е почти изключено

   ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няма конкретна пряка заплаха за България от терористична заплаха. Това е изводът от серията консултации и парламентарни изслушвания на шефовете на специалните служби в парламента след терористичните акции в Париж, заявиха източници от парламента. Държавата остава настрана от интереса на радикалните ислямистки организации. Основният проблем според докладите на спецслужбите остава бежанската вълна. Именно затова са били задействани засилените мерки за сигурност по граничните контролно-пропускателни пунктове.

Няколко са маркерите, които българските органи следят за евентуалните рискове за България - спящи терористични клетки, проповядване на ислямистки екстремизъм и евентуални заплахи от страна на бойци от "Ислямска държава", които минават с потока бежанци. Според източници на "Капитал" анализите на службите показват, че няма информация за извършването на "остри" мероприятия спрямо държавата. На специфичния език на разузнаването това е евфемизъм за извършването на терористични актове на територията на държавата. Две са посоките, които предизвикват безпокойство - едната е бежанската вълна, втората е средата около България.

Прогнозите са, че засега няма тенденция вълната от емигранти да спре, въпреки че настъпват студените зимни месеци.

От началото на годината досега са били профилирани над 350 души, за които има съмнения за косвени връзки с терористични организации сред чужденците, влезли през Турция - бивши военни, мъже, които бягат от служба в сирийската армия, роднини, които са съпричастни към различни групировки на радикалния ислям. Всички те са били разпитани, част от тях са били изгонени от страната, основно такива, които са заподозрени във връзки с трафика на хора. Останалите са били настанени в общежития от закрит тип и внимателно наблюдавани. В нито един случай обаче не са открити наистина сериозни съмнения за контакти с ИДИЛ.

Анализите показват, че противно на очакванията заплахата от бежанци от Сирия е значително по-малка от тези, които идват от Афганистан. Причината е, че афганистанските бежанци  са предимно от райони, които са се присъединели към ИДИЛ.

От началото на възхода на "Ислямска държава" е имало едва два случая за подозрения за участие в радикалните групировки в Ирак. Първият е бил на бежанец, който е бил изгонен от държавата, вторият е на роден в България арабин. И за двамата обаче няма пряко доказателство, че са участвали в някакви действия, тъй като дирите им се губят някъде в Ирак.

Според анализите на службите по-голям проблем представлява проповядването на ислямистки екстремизъм сред ромските общности. Дори не толкова официалните джамии, колкото малките молитвени домове, които се организират в апартаменти и малки помещения, неизвестни на службите. В ДАНС имат информация, че пазарджишки роми са подпомагали логистично джихадисти, които са минали през страната ни за Турция - основно превоз и подслон срещу заплащане. Тези факт е обезпокоителен, защото очевидно има хора от тези гета, които са във връзка с радикални мюсюлмани.

Проблем също представлява и преминаването през територията на страната на джихадисти. Вече има задържани няколко такива, но откриването им е трудно, защото те използват документи на държави от Европейски съюз, които по принцип не подлежат на проверка вътре в рамките на съюза. Освен това джихадистите използват не само конвенционалните пунктове, а и каналите за нелегален трафик както към Турция, така и към Сърбия.

Притеснения предизвиква и фактът, че над 900 ислямски бойци са се върнали в Западните Балкани, след като са се сражавали за ИДИЛ. Те са основно от Босна, Косово, Западна Македония, Албания и Санджак. Затова не е чудно, че има информация за подготвяни атентати в Косово например, а само преди два дни в Сараево радикален мюсюлманин застреля двама военни и рани друг, а после се самовзриви. Докато няма информация за остри мероприятия спрямо цели в България, страните около нас обаче са силно застрашени. Другата близка цел за ислямистите и от ИДИЛ, и от ПКК, и от лявата радикална екстремистка групировка "Революционна народно-освободителна партия-фронт" (РНОПФ), които са структури със сериозен потенциал за извършване на терористични атаки, е Турция. Изводите са, че средата около България е значително по-застрашена от терористични нападения.

В плановете на ИДИЛ са всички държави, които са свързани с конфликта както в Европа, така и на Арабския полуостров. Има информация за подготвяни атаки към Франция, Англия, Испания, Италия и Косово.

Вероятността за пряко участие на страната ни във военна операция срещу ИДИЛ за момента е пренебрежимо малка и в сферата на теоретичните разсъждения. Това обаче не означава, че България няма да има своето макар и малко място в набиращата инерция криза с радикалното парадържавно формирование на територията на Сирия и Ирак. "Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми. Защото, когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна", директно заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в четвъртък. Изказването му идва, след като Франция реши да поиска помощ по линия на чл. 42, ал. 7 от Лисабонския договор, който играе ролята на конституция на ЕС, вместо да активира чл. 5 от устава на НАТО, според който нападение срещу една държава се третира като нападение срещу всички.

Важният момент тук е, че отбранителната процедура на евросъюза до момента не е била активирана и че конкретните ангажименти между Париж и останалите страни ще се уточняват на двустранни начала. За сметка на това задействането на чл. 5 на НАТО би довело след себе си директни ангажименти за всяка държава в алианса, включително и за България. При подобен сценарий в рамките на един месец 28-те страни членки трябва да сглобят т.нар. Сили за отговор на алианса (NRF) – военна сили, чиято численост тази година бе увеличена от 13 на 40 хил. души в резултат на кризата в Украйна. В този случай България би имала задължение да осигури за нуждите на колективната отбрана една механизирана бригада от среден тип от Сухопътни войски (от порядъка на 2-3 хил. души) с авиационна и военноморска поддръжка. Дежурства за нуждите на NRF дават съответно 61-ва Стрямска и 2-ра Тунджанска механизирана бригада като се редуват на всеки 12 месеца. Към момента пловдивската 68-ма бригада "Специални сили" няма ангажимент нито към тази ротация, нито към новосформираните натовски сили за незабавно действие VJTF, които трябва да са способни да бъдат разположени в рамките на два до три дни след началото на евентуална криза.

За целите на коалиционните операции армията ни разполага с шест усилени батальонни бойни групи, сертифицирани по стандартите на НАТО. Обществена тайна е обаче, че Сухопътни войски страдат от хроничен недоимък на изправна бойна техника и могат да използват едновременно едно, максимум две подобни военни формирования. Затова армията поддържа готовност за участие в многонационални съюзнически и коалиционни операции зад граница един усилен батальон до около 1000 души с периодични ротации на личния състав. Военноморските и Военновъздушните сили от своя страна пък трябва да могат да осигурят за съюзнически мисии транспортна авиация (със самолетите Spartan) и една фрегата в рамките на шест месеца годишно. Освен това ВВС трябва да поддържа в постоянна бойна готовност изтребителите МиГ-29 и МиГ-21 в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на Северноатлантическия алианс. Тези самолети обаче не могат да бъдат използвани извън територията на България, тъй като нямат системи за разпознаване "свой-чужд" и могат да бъдат обект на приятелски огън.

Едва ли обаче Франция ще поиска от България използването на някой от гореописаните компоненти от въоръжените ни сили срещу ИДИЛ. Властите в Париж вече ясно дадоха да се разбере, че предпочитат да консолидират собствените си военни ресурси за евентуална бъдеща операция в Сирия и Ирак, като бъдат заместени от съюзнически сили в други региони на света. В момента Франция има над 13 хил. военнослужещи в държави като Мали, Централноафриканската република, Джибути, Ливан, Косово и т.н. В случай на сухопътна мисия към страната ни евентуално може да бъде отправено искане за използване на военномедицинския отряд за бързо реагиране и ресурсите на Военномедицинска академия, които също са сертифицирани за коалиционни операции на НАТО.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voklev avatar :-|
    voklev
    • - 4
    • + 5

    Няма разбира се ! Разбойниците са наши хора , учили сме тук в ДС школата на Симеоново техните родители на тероризъм , и Агджа мина оттук също. Уважават ни хората , освен това ние сме определени от Путин за - гара разпределителни , оттук минават само терористите , Споко :)

    Нередност?
  • 2
    shilliew avatar :-|
    shilliew
    • - 64
    • + 2

    Пазарджикското гето? Кърджалийският и Делиорманският райони? Това са три конкретни преки заплахи.

    Нередност?
Нов коментар