🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Анонимните на лов за ислямисти

След атаките в Париж хакери от целия свят засилиха своята кибер война с ИДИЛ

Анонимните обявиха тотална война на ИДИЛ. Докъде обаче ще стигне тя?
Анонимните обявиха тотална война на ИДИЛ. Докъде обаче ще стигне тя?
Анонимните обявиха тотална война на ИДИЛ. Докъде обаче ще стигне тя?    ©  Reuters Tv
Анонимните обявиха тотална война на ИДИЛ. Докъде обаче ще стигне тя?    ©  Reuters Tv

В събота, точно след атаките в Париж, беше разпространен видео клип, в който френскоговорящ мъж с традиционната за "Анонимните" маска на Гай Фокс обявява война на Ислямска държава. В изявлението си той казва, че "Анонимните" от цял свят се обединяват и предприемат огромна кибер атака срещу ИДИЛ, като се заканва, че ще ги открият и няма да ги оставят на мира.

"Анонимните" нямат лидери, нямат йерархия, нямат и официален сайт или профил в Туитър. Те не са точно организация: към тях може да се включи всеки, който желае. Те обаче дават кауза на хиляди хора по света, които имат необходимите познания и искат да ги използват за нещо, което им се вижда интересно или смислено.

Пресечната им точка с брутална терористична организация като "Ислямска държава" е интернет. ИДИЛ използва активно мрежата, за да вербува нови членува и да контактува с обществото, както и да всява страх и паника, да разпространява видеа, да координира атаки. Евентуално разстройване на тези дейности би навредило на организацията не по-малко (а понякога и повече) от военните удари по нейни камиони.

Анонимната война

Атаките в Париж не са първата фаза на тази мълчалива война. Още през януари се оформи сериозна хакерска опозиция срещу терористите, заради атаките срещу редакцията на Шарли Ебдо.

Един начин, по който Анонимните атакуват Ислямска държава, е чрез профилите им в социалните мрежи, най-вече в Twitter, където ислямистите са особено активни. Хакването на акаунти в социалните мрежи може да попречи на комуникацията и усиленото вербуване на ислямистите. Ghost Security Group е организация, която се бори с радикалните групировки  в онлайн пространството и Reuters са се свързали с тях. Според разказа им, има отправени молби към Twitter да изтрива профилите на ислямисти, като подобни молби се отправят и към Facebook и Youtube. Те са станали доста отзивчиви в премахването на съдържание с насилие или пък на терористична тематика, твърдят от Ghost Security Group.

"Анонимните" разпространяват и списъци с хиляди потребители, свързани с ИДИЛ. Експерти, цитирани от британския "Independent" твърдят, че подходът в социалните мрежи пречи на потока от пропаганда, но не и на съществената част от дейността на терористичната групировка. Освен това има риск от грешки: "Анонимните" признават, че невинаги са абсолютно убедени, че даден потребител на Twitter е свързан с Ислямска държава.

Всъщност точно заради засилената дейност в Twitter, членовете на Ислямска държава са пренесли много от комуникацията си в приложението Telegram, в което един потребител може да достигне до хиляди слушатели - нелош канал за ислямистки проповеди.

Разследване на Foreign Policy по темата цитира кибер-активисти, които твърят, че откакто са започнали онлайн битките, са свалени 149 уебсайта, свързани с Ислямска държава, идентифицирани са над 100 000 Тwitter акаунти и 5900 видео клипове с пропагандни цели.

Тъмната мрежа и скритите сайтове

Най-неясната част от войната, твърдят изданията, е пренесена в дълбоката мрежа: част от интернет, която е скрита и по-труднодостъпна за обикновени потребители. Сайтът nhsr.me, който се смята, че е използван за набиране на привърженици в Ислямска държава, вече не работи благодарение на усилията на Анонимните от по-рано тази година. Той е бил част от дълбоката мрежа, в която може да се проникне само чрез конкретен браузър и която не може да намерите с Google. Според медията Vocativ, сайтът е бил свален за около 13 часа през юни тази година, но в момента също е неактивен - явно свален завинаги. 

От Ghost Security Group твърдят, че ИДИЛ пренасочват хора към конкретни уебсайтове по време на разговорите в социалните мрежи и смятат, че те са пряко свързани с групировката. Vocativ разказва, че хакери са атакували и mnbr.info - форум, в който привържениците на ИДИЛ могат да си комуникират. Той обаче се е върнал онлайн малко след атаката, а достъпът до него е с потребителско име и парола.

Ако отворите nhsr.me сега, ще видите съобщение, че сайтът е офлайн, но и че използва програмата CloudFlare. Анонимните обвиняват организации и компании, че подкрепят Ислямска държава, като фирмата за уеб услуги CloudFlare е сред тях. Тя осигурява защита срещу Denial of Service (DdoS) атаки, които заливат интернет страниците с огромно количество трафик и ги блокират. Главният й изпълнителен директор Mатю Принс не отрича директно, но и обвинява Анонимните в лицемерие, тъй като и те ползват услугите им, предава BussinessInsider. 

Бойно поле с мини

Има опасности обаче за хакерите на свободна практика, които са си поставили за цел да се борят със собствени онлайн средства срещу Ислямска държава, смята Reuters.

Хакерството и атаките DdoS остават все така незаконни и самоинициативните онлайн-битки срещу терористичната групировка, всъщност могат да навлекат неприятности за доброволците. Някои пък се преструват на потенциални членове, което може да подведе службите за сигурност.

Тези и други мини в момента обсипват това ново и непознато бойно поле. Но както службите за сигурност, така и мнозина други вероятно следят с интерес развитието на виртуалната война. Тя може да е предвестник на още такива.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 3
    • + 21

    Ала-бала... ИД може да бъде буквално изтрита от лицето на Земята за седмици, само че до сега никой нямаше интерес от това. Катар и Саудитските шейхове имаха едни планове, САЩ - други, Ердоган - трети, а скоро се появи и Жужо. Истината е, че всички използваха тоя политически Франкенщайн за плашило, повод за бомбардировки, източник на евтин петрол и какво ли още не.
    Достатъчно е да се спре финансирането на ИД и от нея ще останат само отделни групи, които макар и способни на терористични атаки, едва ли ще могат да завземат цели административни области.

    Западът всъщност не се интересува от развитието на Близкия Изток по демократичен модел. Ако беше така, в следвоенен Ирак щяха да бъдат строени училища и болници, а не да се въртят далавери с парите на данъкоплатците. Държавната структура на Саддам не трябваше да бъде разрушавана, а армията и сунитите не биваше да бъдат маргинализирани.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 9

    Още един съюзник не пречи.... нека се пробват и хакерите ....

    Нередност?
  • 3
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider
    • + 1

    Некой нещо захар нема ли да ръсне. Казват че помагало..

    Нередност?
  • 4
    khmerrouge avatar :-|
    khmerrouge
    • + 1

    Hacker group Anonymous have declared war on ISIS after the Paris attacks...
    This is probably the closest ISIS will ever get to 72 virgins.

    Нередност?
Нов коментар