Борисов: България ще инвестира собствени средства за превръщането й в газов хъб

Според премиера парите ще се изплатят за 2-3 г. от транзитни такси

Според премиера руснаците са много стриктни в момента, защото се надяват, че на газовия разпределител "Балкан" ще дойдат две техни тръби по 10 млрд. куб.
Според премиера руснаците са много стриктни в момента, защото се надяват, че на газовия разпределител "Балкан" ще дойдат две техни тръби по 10 млрд. куб.
Според премиера руснаците са много стриктни в момента, защото се надяват, че на газовия разпределител "Балкан" ще дойдат две техни тръби по 10 млрд. куб.    ©  Юлия Лазарова
Според премиера руснаците са много стриктни в момента, защото се надяват, че на газовия разпределител "Балкан" ще дойдат две техни тръби по 10 млрд. куб.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изграждането на газовите връзки със съседните страни е една от основните задачи за превръщането на България в газоразпределителен център (хъб) за региона.

Държавата да инвестира в още тръби от газовата инфраструктура, които ще се изплатят за 2-3 г. от транзитни такси. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви по отношение на идеята за превръщането на България в газоразпределителен център. "Искаме ЕК да изведе "Балкан" (работното име на газовия хъб - бел. ред.) в основен приоритет и заедно с тях да се преговаря с всички доставчици", посочи още Борисов. Премиерът пропусна обаче да обясни на каква база се основават оптимистичните му разчети.

Тезата, при която България може да инвестира собствени средства в изграждането на нови тръби за пренос на газ, беше лансирана от Борисов и през есента на 2015 г. по време на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа". Тогава премиерът коментира, че България ще инвестира в няколко тръбопровода, като за това дори няма да е нужен външен инвеститор. Става въпрос за идеята да се изгради алтернативният на нереализирания газопровод "Набуко" "Нaбуко уест". Проектът предвижда да се свърже с трансанадолския газопровод TANAP, което може да стане чрез българско-турската връзка, но при разширен обем. Не случайно тази идея е била обсъждана и с турския президент Реджеп Ердоган, а през март 2015 г. при посещение на Ивайло Калфин в Москва стана ясно, че Русия също подкрепя идеята. В тази светлина по време на посещението през декември на турския премиер Ахмет Давутоглу в България една от водещите теми беше, че Турция е готова да пренася азербайджански газ през България.

Част от идеята за хъба

Изграждането на газовите връзки със съседните страни е предпоставка за превръщането на България в газоразпределителен център (хъб) за региона. За да се превърне в реалност обаче, има и много други, по-важни условия - като например да има търсене за посредничеството на България при доставките на газа. Затова ЕК определи евентуалния български газов хъб като приоритетен заедно с три други проекта – Eastring на словашката газова компания Eustream, вертикалният газов коридор от България към Австрия и така нареченият газопровод "Тесла" от Гърция до Австрия.

Българското правителство усилено работи в тази посока, като през декември дори се споразумя с ЕК да бъде създадена работна група за проекта. Тя ще има за задача да изготви до пролетта на 2016 г. реалистичен сценарий за неговата реализация.

Според премиера Борисов идеята за превръщането на България в газов хъб се подкрепя и от Русия и те са "много стриктни в момента, защото се надяват, че на газовия разпределител "Балкан" ще дойдат две техни тръби по 10 млрд. куб.".

По думите на Борисов през страната ни могат да преминават още 10 млрд. куб. метра от Гърция, 2 млрд. куб. метра от Азербайджан и Туркменистан, както и количества газ от местните находища. Така страната ни ще стане основен транзитьор и България ще взима 1 млрд. годишно от транзитни такси, посочи още Борисов.

 

Борисов: "Овергаз" изправи държавата на нокти

"Когато някой се обръща към теб с молба, това крадене на бизнес ли е?" Това коментира премиерът Бойко Борисов по повод изказванията от "Овергаз" от последните дни, че чрез неочакваното спиране на доставките на природен газ за компанията от началото на годината някой се опитва да открадне бизнеса им.

Според премиера единствената частна газоразпределителна компания в страната е изправила "държавата на нокти", като я е поставила в ситуация на 31 декември "Булгаргаз" да подписва договор, с който да гарантира доставките на газ за клиентите на "Овергаз" за месец януари. В същото време премиерът посочи, че е било ясно, че ситуацията е извънредна от "дни наред".

Според позицията на "Овергаз" дружеството е било наясно, че доставките на природен газ от началото на януари са нулеви още от 29 декември, когато са станали ясни заявки, изпратени на Балканския диспечерски център. Те обаче са изчакали до 31 декември, за да изпратят писмо до "Булгаргаз", тъй като са чакали потвърждение за спирането на доставките от "Газпром". От самата "Булгаргаз" коментираха за "Капитал Daily", че също не са знаели за извънредната ситуация по-рано.

Според подписания между двете компании договор през януари "Булгаргаз" ще доставя за клиентите на "Овергаз" 1.5 млн. куб. метра на ден. Между държавното дружество и "Газпром" предстоят преговори да не се прилагат санкции за непредвидените количества, заявени от дружеството за януари.
23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-@
    ПАВЛА
    • - 20
    • + 15

    Демек - ще инвестира мои средства за хъбчето си! Не, благодаря!

    Нередност?
  • 2
    caliber_.44 avatar :-?
    Калибър
    • - 15
    • + 18

    Тоя бие Живков по темата на целите проводници с поне 2 магарешки сили...Прооогресссс.

    Нередност?
  • 3
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 13
    • + 13

    Бленувания на черноморска медуза, изхвърлена на варненския пясък... Германия и Турция са вече по същество хъбове, а в по-малък такъв е на път да се превърне Румъния. България сама не е в състояние да осъществи нито един голям енергиен проект, каквито у нас се появяват през година и скоро след това изгасват.

    Нередност?
  • 4
    pfh24383707 avatar :-@
    Йоан Каратерзиян
    • - 14
    • + 15

    Да. Тази инвестиция, всъщност, е на гърба на всички нас... Още повече, че в нарушение на чл. 21, ал. 2 от Конституцията, ГЕРБ промениха Закона за опазване на земеделските земи, така че за изграждане на газопровод да не се променя предназначение... Това не е инвестиция, а кражба на национален ресурс!

    Нередност?
  • 5
    janeausten avatar :-|
    janeausten
    • - 13
    • + 6

    До коментар [#1] от "ПАВЛА":

    Ами като не се урежда въпросът с Южните- Северни и всякакви други потоци Докога ще чака КОЙ Санирането нещо не стана - със свещ търсят кой да се санира и няма да се похарчи лесно каквото е нужно
    ЕС фондове добре - ама къде по-добре ще е още 2-3-5-8 милиарда да се усвоят за строителство
    За ваше успокоение - те и парите от ЕС са пак в крайна сметка от нас - първо -съфинансираме
    Второ - ако ЕС не признае разходите поради нарушения в процедурите и харчовете - остават за сметка на нашия бюджет

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 9
    • + 12

    Идеята ми се струва фантасмагорична по простата причина, че няма как да тече едновременно газ хем от България за Турция, хем от Турция за България, хем от Гърция за България, хем от България за Гърция, хем от Румъния, хем и към Румъния. Ако има такива търговски количества, то ще се прави прихващане и приспадане, което е равностойно на ограничаване на транзита.

    Нередност?
  • 7
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • - 8
    • + 5

    Абе да вземе да направи по-лесното и по-прагматичното — общ плаващ терминал за втечнен газ, между Гърция, България и Румъния. То, разширение на газовите връзки с Турция така или иначе ще го има, защото Турция е мераклия да доставя газ на ЕС, та ще има кой да поеме разходите, ама това, първото с плаващия терминал, прецаква организирането на кризи с доставките по потоците. Отделно, че румънците имаха мераци да разработват находище, и ще трябва да изнасят някак, а през Босфора не става.

    Нередност?
  • 8
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 11
    • + 8

    "Демек - ще инвестира мои средства за хъбчето си! Не, благодаря!"
    До коментар [#1] от "ПАВЛА":

    Десебариата е против, само защото Борисов го е предложил. Жалка история...

    Нередност?
  • 9
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030
    • - 6
    • + 7

    Поредната инвестиция закъсняла с 20 години. Бъдещето е на нискоенергийните и пасивни сгради, които не се нуждаят от почти никъква енергия за отопление.
    Също и на преноса на енергия единствено като електричество в комбинация с много по-ефективни уреди за отоплени, загряване на вода и т.н.
    Ако идиота Боко вземе да го строи тоя газов хъб, не само че ще фалираме но и ще ни налазят и руската и американската енергийна мафия и ще ни се случи същото като на Украйна.

    Нередност?
  • 10
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030
    • - 1
    • + 10

    Потреблението на природен газ в ЕС за последните 5 години е паднало с повече от 30%. Там хората не са идиоти и започват да преминават масово на зелена енергия с което и си опазват природата, и постигат енергийна независимост от арабите и руснаците. Боко след като го построи тоя хъб ще трябва да газифицира дори и обществените тоалетни в държавата, за да изразходва излишните количества газ. И цялата сметка ще я платие вие.

    http://www.energypost.eu/europes-gas-demand-falling-doesnt-anybody-notice/

    Нередност?
Нов коментар