🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Южен поток България" намалява разходи и разваля договори

Компанията сменя и изпълнителния си директор от българска страна

Акционерите са взели решение да намалят рязко заплатите на персонала, като изпълнителният директор ще взима 500 евро
Акционерите са взели решение да намалят рязко заплатите на персонала, като изпълнителният директор ще взима 500 евро
Акционерите са взели решение да намалят рязко заплатите на персонала, като изпълнителният директор ще взима 500 евро    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Акционерите са взели решение да намалят рязко заплатите на персонала, като изпълнителният директор ще взима 500 евро    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Засега никой от акционерите не повдига въпроса за закриването на компанията, въпреки че такъв проект "не съществува".

Повече от година след като руският президент Владимир Путин обяви края на проекта "Южен поток", акционерите в дружеството "Южен поток България", което трябваше да изгражда газопровода на българска територия, предприеха стъпки за намаляване на разходите на компанията и развалянето на част от сключените договори. Досегашният изпълнителен директор Димитър Гогов също е бил освободен. Собственици с равни дялове в проектното дружество са Българският енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром".

На състоялото се общо събраниe на дружеството през януари акционерите са взели решение рязко да намалят заплатите на мениджърите. През 2014 г. разходите за персонал (т.е. заплати, социални осигуровки и допълнителни привилегии) са били средно 7696 лв. на нает, докато сега заплатата на изпълнителния директор се сваля на 500 евро, става ясно от протоколите, публикувани в Търговския регистър. Липсва информация колко е била преди това.

От информационната система ДАКСИ  се вижда, че съставът на "Южен поток България" е бил най-многочислен в края на 2014 г., когато е наброявал 42-ма души, а от есента на миналата година се осигуряват само двама служители. Намалението на заплатите трябваше да се случи още преди година по разпореждане на енергийния министър Теменужка Петкова.

Предложения за нов бюджет на дружеството имаше и от страна на "Газпром" през есента на 2015 г. Тогава те бяха предложили да не се заплащат възнаграждения на членовете на съвета на директорите. Това обаче не беше прието от БЕХ с мотива, че дневният ред не е включвал подобна точка.

Заплатите на практика са най-големият разход на дружеството според публикувания финансов отчет за 2014 г. -  3.325 млн. лв. От данните се вижда, че "Южен поток България" е завършил годината при загуба от 4.76 млн. лв.

Ръководни смени

Друго решение на акционерите е от борда на директорите на дружеството да бъде отстранен Димитър Гогов, който беше и изпълнителен директор. Той отказа да коментира отстраняването си, като посочи само, че за причините трябва да се питат акционерите. Според добре запознати източници Гогов не е очаквал отстраняването си. От БЕХ не бяха открити за коментар.

На мястото на Гогов в борда на директорите е назначен Георги Добрев, който е и в ръководството на "АЕЦ "Козлодуй" – нови мощности". Той беше сложен там с идването на второто правителство на ГЕРБ. Преди това Добрев беше шеф на софийската общинска фирма "Озеленяване", а преди това работеше в софийската общинска администрация. Досегашният член на борда на директорите Борис Янакиев пък ще бъде новият изпълнителен директор.

Разваляне на договори

На проведеното общо събрание е взето решение за разваляне на договорите със сдружението, в което влизат "Газтек", "Маркет сървис" и "Дикрил консулт". Изпълнителните директори са упълномощени да проведат преговори с дружествата, за да се договорят плащанията за извършената до момента от тях дейност. Тя е свързана с предпроектните проучвания и учредяването на сервитутите.

Интересно е защо никой от акционерите не повдига въпроса за закриване на дружеството, след като стана ясно, че Русия няма намерение да възобнови проекта. По време на междуправителствената българо-руска комисия, която се проведе в края на януари в София, руският представител Сергей Герасимов коментира, че такъв проект като "Южен поток" не съществува. Малко преди това Жаклен Коен коментира пред журналисти, че за страната, която първа поиска прекратяването на компанията, може да има евентуални санкции, което е и причината за пасивната позиция на БЕХ по въпроса.

Капиталът на "Южен поток България" е почти 400 млн. лв., внесен поравно от "Газпром" и българската страна. Макар и леко поизяден от разходи (все още няма отчет за наличните средства към края на миналата година), те са поне за 300 млн. лв. От решенията на общото събрание се вижда, че средства се депозират в Българската банка за развитие, но сума не е посочена.

В същото време от страна на Русия до момента няма изпратено официално писмо за прекратяването на договора. Такова най-вероятно няма да бъде и получено, тъй като обичайна практика на "Газпром" е да оставя подобни въпроси без отговор.

Спирането на проекта от руска страна обаче ще има последствия за "Газпром". През миналата седмица стана ясно, че италианската компания "Сайпем" (Saipem), която трябваше да изгражда подводната част на проекта "Южен поток", е завела арбитражен иск срещу компанията за 759 млн. евро. Искът е пред съда на Международната търговска палата в Париж и е срещу регистрираното в Холандия дружество South Stream Transport B.V., което трябваше да изгражда подводната част от трасето на газопровода.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tww09306483 avatar :-|
    Petleshev
    • - 5
    • + 38

    М-да-а-а-а...! Колко ли още номенклатурни деца и внуци, ще изхрани този несъществуващ проект?! И..., да не вземе някой да си помисли, че ГЕРБ не е дясна партия?!

    Нередност?
  • 2
    aussie avatar :-P
    aussie
    • - 17
    • + 20

    ".....Гогов не е очаквал отстраняването си..........."
    Завалията той бил ИЗНЕНАДАН, това е най-голяма прототия която може да се прочете днес във вестника ако е вярно :)
    Тая длъжност е като да си шеф на Облаците когато ги има в небето.

    Нередност?
  • 3
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 24
    • + 14

    Гогов не е ли от котилото на Златев и сие?

    Нередност?
  • 4
    mitko11 avatar :-P
    mitko11
    • - 28
    • + 18

    До коментар [#2] от "aussie":

    Директор на водопад или пазач на плажа през зимата...
    Между другото, защо БЕХ не прекрати българското участие в това дружество, а руснаците, ако искат, да си хранят техния персонал...?

    Нередност?
  • 5
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 29
    • + 10

    "Интересно е защо никой от акционерите не повдига въпроса за закриване на дружеството, след като стана ясно, че Русия няма намерение да възобнови проекта. По време на междуправителствената българо-руска комисия, която се проведе в края на януари в София, руският представител Сергей Герасимов коментира, че такъв проект като "Южен поток" не съществува. Малко преди това Жаклен Коен коментира пред журналисти, че за страната, която първа поиска прекратяването на компанията, може да има евентуални санкции, което е и причината за пасивната позиция на БЕХ по въпроса."

    Не е да няма юридическа логика, че ние не искаме спиране на проекта, който никога няма да тръгне???, но след като е създадено дружество с една единствена цел - реализиране на проект ЮП и неговата експлоатация и след като се вижда и от децата, че тази цел е непостижима по вина на ГАЗПРОМ - те наскоро потвърдиха края на морската му част, а всичко стартира след прослувотото изказване на Путин от Турция, то ако нашите юристи не се чувстват уверени, да се наеме една международна адвокатска фирма и да бъде осъдена руската страна за начина на ФАКТИЧЕСКОТО едностранно (и между нас казано дивашко:)) прекратяване на договора и така и така Газпром има да плаща много пари на Европа по другите дела и ние да се уредим с някоя и друга компенсация.

    Нередност?
  • 6
    judjuk avatar :-|
    Judjuk
    • - 32
    • + 3

    "....да се наеме една международна адвокатска фирма и да бъде осъдена руската страна за начина на ФАКТИЧЕСКОТО едностранно...."

    Дума дупка не прави. Съдилищата гледат документи. А има едно писмо за спиране на строежа, подписано от др. Щонов, за което никой не иска да говори. Пък той нали е глупак, сигурно първо на руснаците го е изпратил. Заклещени сме, налага се да стоим мирно и да не мърдаме.

    Нередност?
  • 7
    poluvishist avatar :-|
    полувишис
    • - 23
    • + 2

    ето как бяха изхарчени 300 млн. лв. за далаверите на Цеко Минев и доганците...

    Нередност?
Нов коментар