🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата прекрати договора на ТЕЦ "Марица-изток 2" с "Водстрой 98"

Според премиера и енергийното министерство възлагането на поръчката за 30 млн. лв. не отговаря на влошеното финансово състояние на държавната компания

Към края на септември 2015 г. държавната компания увеличава загубата си над четири пъти до 61.8 млн. лв. за деветмесечието
Към края на септември 2015 г. държавната компания увеличава загубата си над четири пъти до 61.8 млн. лв. за деветмесечието
Към края на септември 2015 г. държавната компания увеличава загубата си над четири пъти до 61.8 млн. лв. за деветмесечието    ©  ЖИВКО АНГЕЛОВ
Към края на септември 2015 г. държавната компания увеличава загубата си над четири пъти до 61.8 млн. лв. за деветмесечието    ©  ЖИВКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на енергетиката прекрати обществената поръчка, която ТЕЦ "Марица-изток 2" възложи на консорциум с участието на свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98". Официалното съобщение дойде след като премиерът Бойко Борисов разпореди проверката. Във вторник "Капитал Daily" съобщи за договор на стойност близо 30 млн. лв., сключен преди седмици между държавната централа и "Тагатис" ДЗЗД ("Водстрой 98" и БММ). Поръчката е част от подписано през 2014 г. рамково споразумение и идва в момент, когато финансовите резултати на "Марица-изток 2" се влошават.

Тецът "не е цъфнал"

От изказването на премиера стана ясно, че той е възложил на енергийния министър Теменужка Петкова да провери казуса. "От снощи (вторник – бел. ред.) възложих и на обяд имах финансовото състояние на теца и не считам, че в момента той има основание или толкова много пари, за да направи такава поръчка, още повече че излиза 3 хил. лв. за метър охрана", каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус". 

"В момента тече проверка, която да установи необходимостта от такава охрана, тъй като в договора има клауза, която казва, че при липса на пари, а аз не виждам тецът "да е цъфнал" в момента, за да си позволим такъв огромен харч", каза още премиерът. По данни от отчета към края на септември 2015 г. държавната компания увеличава загубата си над четири пъти до 61.8 млн. лв. за деветмесечието.

Вечерта дойде и официалното съобщение за прекратяване на поръчката. "ТЕЦ-ът реализира загуба за 2015 г. и към момента има недостиг на финансови средства за регулярно разплащане с доставчици и контрагенти. В този смисъл възлагането на подобни дейности към този момент и при тези условия е неоправдано," се казва в него. Министерството отбелязва, че Агенцията за държавна финансова инспекция в момента извършва проверка в държавното дружество, включително и на законосъобразността на проведената през юни 2014 г. поръчка.

Поръчка с история

Проверяваната в момента поръчка беше възложена на базата на рамково споразумение за инженеринг и изграждане на различни системи за сигурност в ТЕЦ "Марица-изток 2", подписано по времето на кабинета "Орешарски" с два консорциума - "Тагатис" и "Ат-Атлас" ДЗЗД. Във второто обединение влизат "АТ инженеринг 2000", чиито следи също водят до депутата от ДПС, и охранителната фирма "Атлас ко". Рамковото споразумение е за две основни дейности – строително-монтажни работи, включващи изграждане на физическа ограда с дължина 9500 м, контролно-пропускателни пунктове, охранително осветление, патрулни пътища и др., и проектиране и  изграждане на технически системи за сигурност и безопасност като алармени системи, система за телевизионно наблюдение и т.н. То няма фиксирана стойност и предвижда всички подобни дейности през следващите четири години да се възлагат на базата на договаряне с двата консорциума. Сегашната поръчка е първата, обявена след подписване на споразумението, и предвижда изграждане на охранителни съоръжения в северната част на площадката на централата. От изказването на Борисов става ясно, че "Ат-Атлас" е предложила цена от около 31 млн. лв. и затова поръчката е отишла при "Тагатис", който сключи договора за 29.3 млн. лв.

Строго секретно

Самото рамково споразумение от 2014 г. е било направено с гриф "секретно", тъй като касае охраната на ТЕЦ "Марица-изток 2", обясни още премиерът. По същата причина много от детайлите около договора също не са публични. Ясно е например, че поръчките са аргументирани с обследване за оценка на риска, което е проведено през 2011 г. и е приключило с препоръки за подобряване на системата от мерки за защита на централата като стратегически обект със значение за националната сигурност. От държавната компания обаче не дадоха информация кой е извършил обследването и колко е струвало това, като само уточниха, че е бил сключен договор с външен експерт. Не стана ясно и какво е наложило сключването на споразумението няколко години след като са направени препоръките.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lefkovitz avatar :-|
    lefkovitz
    • + 6

    Очевидно натискът отвън продължава.

    Нередност?
  • 2
    zizu avatar :-P
    Zizu

    Натискът... от Турция, де :)

    Нередност?
  • 3
    nsd55396979 avatar :-|
    nsd55396979

    "По данни от отчета към края на септември 2015 г. държавната компания увеличава загубата си над четири пъти до 61.8 млн. лв. за деветмесечието."

    Ами Берое? Кой е собственик и колко е годишната издръжка? Нещо се мълчи по въпроса.......

    Нередност?
  • 4
    nsd55396979 avatar :-|
    nsd55396979
    • + 1

    "Берое вече е собственост на "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД. Считано от 14.09.2011 всички 50 000 акции на футболния клуб, равняващи се на 100% от капитала му, са собственост на "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД”.

    Интересно как губеща компания може да си позволи разходи за футболен отбор. Следва ли да разбираме, че футболът е пряко свързан с предмета на дейност на централата и поддръжката на футболен отбор трябва да се счита за присъщ разход свързан с производство на електроенергия?

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев

    Ехе, Сокола и експерт по сигурност ли е станал?

    Нередност?
Нов коментар