🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавна централа със спорна покупка на варовик за 50 млн. лв.

ТЕЦ "Марица изток 2" е избрала две свързани фирми в процедура с повишена цена

Сделката става през стокова борса, като началната цена от 20 лв. на тон е увеличена с 1 лв., т.е. общо 2 млн. лв. повече трябва да плати централата.
Сделката става през стокова борса, като началната цена от 20 лв. на тон е увеличена с 1 лв., т.е. общо 2 млн. лв. повече трябва да плати централата.
Сделката става през стокова борса, като началната цена от 20 лв. на тон е увеличена с 1 лв., т.е. общо 2 млн. лв. повече трябва да плати централата.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Сделката става през стокова борса, като началната цена от 20 лв. на тон е увеличена с 1 лв., т.е. общо 2 млн. лв. повече трябва да плати централата.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната ТЕЦ "Марица изток 2" често се забърква в скандали с обществени поръчки за десетки милиони. След като миналата година централата възложи поръчка за изграждането на ограда и охранителни съоръжения на свързаната с Делян Пеевски "Водстрой 98" за 30 млн. лв., която беше развалена, след като "Капитал" съобщи за нея, сега вицепремиерът Валери Симеонов съобщи в сутрешния блок на БНТ, че дружеството е сключило корупционна сделка за закупуване на варовик за десетки милиони на стоковата борса. Пред "Капитал" той посочи, че ще разпореди пълна проверка на сделката, данните от която ще бъдат предоставени на прокуратурата. По думите му са нарушени редица процедури. Този път обаче се оказа, че Симеонов неволно или не е преувеличил.

В случая става въпрос за 2.4 млн. тона варовик, необходим на централата за работата на нейните сероочистки в следващите две години. Сделката, която е сключена в началото на септември, е за 50 млн. лв. Според Симеонов обаче централата е ощетила държавата, тъй като ден преди покупката е увеличила цената с 6 лв. до 21 лв./тон и така е сключила сделка за 14 млн. лв. повече от първоначално обявеното.

В отговор на "Капитал" от ТЕЦ-а отрекоха тази информация, като посочиха, че първоначално обявената цена е била 20 лв./тон без ДДС. Това всъщност се вижда и от обявлението за обществена поръчка, публикувано в началото на август, в което е посочена индикативна цена от 48 млн. лв. След като в продължение на близо месец обаче не е имало желаещи да продават варовик на тази цена, с решение на ръководството тя е увеличена с 1 лв., като е предложена цена от 21 лв./тон, разказа източник на "Капитал". Тук не е ясно колко законна е промяната според Закона за обществените поръчки и как тя е съобщена към потенциалните кандидати.

Затова и остават съмненията дали двете фирми, които са сключили сделката, не са били предварително уведомени за новата цена, за да се задействат бързо, при и без това съмнителните състезания за редки стоки, които минават през стоковите борси. Странно е и защо ТЕЦ "Марица изток 2" е избрала сделката да се сключи през "Българска стокова борса", която се свързва с "Химимпорт", а не през по-голямата Софийска.

Избраният победител

Купувачите са пловдивските "Персенк инвест" ООД и "Инвестор" ЕООД, които са собственост на Георги Георгиев и сина му Иван Георгиев. Първата има концесия за добив на мрамор край Куртово Конаре, Пловдивско, която получава през 2012 г. Според публикация във в. "Марица" концесията е незаконна, тъй като заради доказани екологични и земеделски щети тя е била спряна от бившия министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Местността също така попадала и в две защитените зони от НАТУРА 2000.

Пред "Капитал" Иван Георгиев коментира, че фирмата е в този бизнес от 2011 г. има три собствени кариери за варовик и работи и с други фирми (в концесионния регистър има само един договор на "Персенк" - за строителни материали - мрамор, и нито един на "Инвестор"). На въпрос защо са кандидатствали с две свои фирми, Георгиев допълни, че това е свързано с изискванията на ТЕЦ-а. По думите му до момента фирмата не е печелила поръчки на централата, но е работила като подизпълнител по доставката на варовик. По отношение не цената Георгиев посочи, че тя дори е ниска, тъй като централата изисква все по-качествена суровина, която идва от 100 км и се обработва три пъти след взривяването.

Въпросните 50 млн. лв. от поръчката в пъти надхвърлят оборотите на двете компании: за 2016 г. приходите на "Персенк инвест" има 5.1 млн. лв., а "Инвестор"- 700 хил. лв.

Поръчка с история

Сделката на ТЕЦ "Марица изток 2" всъщност има дълга предистория, след като още преди година е обявена обществена поръчка, като е избрана процедура по договаряне с предварителна покана. Кандидатите в нея са общо осем - три консорциума и пет самостоятелни фирми. Още тогава в едно от обединенията участват "Персенк инвест", заедно с "Интерпром", собственост на Калоян Теодосиев, която участва в поръчки на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Във второто обединение пък участва фирмата "Сток транспортейшън", която е с капитал от 200 лв. и е създадена на 18 август 2016 г., тоест дни преди обявяването на поръчката. Нейни собственици са Славейко Михайлов и Женя Петкова. В следващия консорциум участват три фирми – едната, от които е "ТЦМ консулт", собственост на Денис Бареков. Другата е бургаската "Хай мед тех" на Ина Агафонова, която е и в управлението на фондация "Виа Понтика" и "Опазване на биоразнообразието".

Самостоятелните компании са "Лилия транспорт", която се води собственост на Любомир Любенов, но е регистрирана на адреса, на който са част от фирмите, свързани с Христо Ковачки; "Каолин", част от германската група Quarzwerke, и "Сма минерал бургас вар", която се води собственост на регистрираната в Холандия "Сма минерал".

Двама от кандидатите са свързани със собственика на "Захарни заводи"- Горна Оряховица, Руси Данев. Това са "Енергоимпорт експорт" и "Ритъм-4".

В началото на 2017 г. обаче поръчката е прекратена заради пропуски в документацията. От ТЕЦ "Марица изток 2" коментираха за "Капитал", че повторното обявяване се е забавило заради обжалване. Процедура за покупка през борсата е избрана заради по-късите срокове и "постигнати резултати".

Кой печели от забавянето

Предишните договори за доставка на варовик за централaта са подписани още през 2014 г. Тогава избраните изпълнители са "Енергоимпорт експорт " и "Ритъм-4" свързани с Руси Данев, които печелят поръчката за близо 40 млн. лв., като техните оферти са единствени.

През септември 2016 г. централата обаче удължава договорите с мотива, че избраната процедура за новата поръчка ще отнеме твърде много време, през което централата не може да остане без варовик.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 5

    Ето това е държавната енергетика - цяла България да се занимава с варовика за сероочистките на един ТЕЦ.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#1] от "cinik":

    Друго си е Ковачки например или Американските ВЕЦ.. там всичко е мед и масло.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Опс - не са ВЕЦ ами ТЕЦ

    Нередност?
  • 4
    idiotstavrev avatar :-|
    idiotstavrev
    • + 2

    Нещо не сте си свършили работата до край Капитал както винаги. Трябваше да започнете от там и Руси Данев с Ритъм 4 и други от участниците като Интерпром са лицензирани търговци на електроенергия и имат и други отношения с Марица-2 - купуват ток от централата, някои от тях на доста "интересни" цени.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    До коментар [#2] от "mickmick":

    Те са също в полудържавната икономика, заради фиксираните цени на изкупуване.

    Нередност?
Нов коментар