🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Камарата на архитектите подготвя безвъзмезден проект за реставрация на тютюневите складове

От организацията искат промени в Законът за културното наследство

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Камарата на архитектите подготвя проект за реставрация и укрепване на тютюневите складове в Пловдив, който ще бъде разработен напълно безвъзмездно. Това съобщи председателят Борислав Игнатов. Той посочи, че Камарата на инженерите ще съдейства за изготвянето на конструктивните проекти за укрепване на складовете.

В становището на регионалната колегия на архитектите в Пловдив се посочва, че дървените подове и конструктивни елементи на изгорелите през уикенда четири склада са безвъзвратно загубени, но външните монолитни фасадни стени са с минимални увреждания и укрепването им към настоящия момент ще ги обезопаси. Според пловдивските архитекти има реален шанс Тютюневото градче да бъде реставрирано.

Публичност

"Ще представим всички документи за изгорелите сгради на широката общественост, за да се разбере какво притежаваме и да се създаде обществена енергия, с която да се предотвратят такива случаи за в бъдеще. Това, което се случи в Пловдив, е част от един процес, който действа в момента в историческите центрове на нашите градове - да се ликвидират и разчистват паметници, за да се освободи терен за ново строителство. Понякога собственикът оставя сградата сама да рухне. Друг начин е този на легитимното събаряне, а най-варварският начин е пожарът", каза пред "Дневник" арх. Игнатов.

Друга инициатива на Камарата на архитектите е поставянето на табели пред всички сгради, които са паметници на културата. Предложението е внесено за обсъждане в парламентарната комисия по култура, както и в Министерството на културата. По думите на арх. Борислав Игнатов идеята е сградите да бъдат идентифицирани, за да може всеки гражданин да бъде осведомен, за да се съхрани обществената памет.

Искания за законови промени

От камарата смятат, че Законът за културното наследство в сегашния му вид не защитава в достатъчна степен паметниците на недвижимото културно наследство. От браншовата организация предлагат в случай на безотговорно отношение към опазването на сградите общините да влизат във владение на имота и да извършат ремонт, след което разходите да бъдат прехвърлени на собствениците.

Друга идея е да бъде създадена възможност за конфискуване на сгради - паметници на културата, в полза на общината или държавата, за които е невъзможно да бъдат поддържани от частни собственици.

От Камарата на архитектите смятат, че трябва да се създадат законови условия, които да подпомагат собствениците, давайки им определени привилегии и стимул да поддържат собствеността си. Те настояват и за криминализиране на умишлено унищожаване на културна ценност.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1

    Конфискация.. одържавяване.. но никога - заплащане. А уж частната собственост е непрекосновенна.

    В момента законът е обирджийски и не се отнася за всички. Вменява едни оргомни задължения и разходи на някои собственици. Даже някои хора искат и конфискация на частна собственост?!??!

    Държавата с този закон реално прехвърля своите задължения и разходи на собствениците. С чужда пита помен прави.

    Правилното е - държавата/общините да откупува съответните сгради, и да ги ремонтира сама. Ако е необходимо с рефередум да се определят кои сгради ще стават паметници на културата - защото това е свързано с огромни разходи, даже и за държавата, общината и ще трябва допълнително пари да дойдат от някъде например от увеличаване на данъците или намаляване на някои дейности.

    Да ама не. Държавата ти измива ръцете като тормози със закон някои собственици.. определени от някакви чиновници.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Сега някой служител ако "случайно" бутне фасадата по време на окрепителните работи ще е пример за поколенията!

    Нередност?
Нов коментар