🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пепел им на бездействието

Съдбата на тютюневите складове в Пловдив

Какво загуби Пловдив при пожара на тютюневите складове
Какво загуби Пловдив при пожара на тютюневите складове
Какво загуби Пловдив при пожара на тютюневите складове
Какво загуби Пловдив при пожара на тютюневите складове
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тъмните сили победиха. След като през април строителни багери пометоха тютюнев склад на ул. "Одрин" в нарушение на закона, тази седмица пожар погълна още четири сгради от емблематичия Тютюнев град на Пловдив. Живите вериги и силната гражданска реакция на пловдивчани не успяха да предизвикат властите - местни и държавни - да се събудят от летаргията си и да защитят обществения интерес.

А последвалите реакции на пловдивския кмет, на прокуратурата (арестът на бездомник) и закъснялата глоба от Министерството на културата само засилиха чувството на безнадеждност, че обществото ще бъде реабилитирано за загубата. Че институциите ще възстановят законността.

Историята с изгорелите складове е неприятно deja vu. И докато тлеят пепелищата на този скандал, други сгради, други ценности се разпадат, изгаряйки мостове към общите ни места на памет, каузи и идентичност. Синагогата във Видин. Захарната фабрика в София. Историческият център на Варна. Другите имена на занемарата на културното наследство.

Съдбата на тютюневите складове имаше толкова силен обществен отзвук и защото те са хубав символ на едно отминало време на съзидание. На свобода, бурен икономически разцвет и една отишла си култура на грижа и отговорност към общото, към другите. На предприемачи, които са създавали стойност и са вярвали, че "богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човек да върши добри и полезни дела", както пише в завещанието си оригиналният собственик на складовете, търговецът на тютюн Димитър Кудоглу.

Съжалението настрана, но има какво да се направи в подобни ситуации. Законът дава достатъчно инструменти на местната и държавната власт да се наместват в гранични ситуации, да укрепват културни паметници за сметка на собствениците им, да ипотекират имоти - паметници на културата, дори, ако стопаните им не се грижат добре за тях. Все възможности, неизползвани нито веднъж в практиката на опазване на културното наследство.

Затова, вместо да се оплитат в неуместни оправдания, институциите могат да действат и да приложат тези клаузи за други застрашени обекти в страната. Дори една спасена сграда ще направи разлика, защото ще е ясен знак и към обществото, и към собствениците, че законът има значение.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tublerone avatar :-|
    tublerone

    Значи ако сградата ти случайно е на входа на нов МОЛ в Пловдив, общината или държавата може да ти я отчуждят и ти друго освен да се съдиш за пари не можеш да направиш-изхвърлят те на улицата и толкова. Ако обаче някой специалист е решил,че къщата ти е някакъв паметник- жална ти майка. Имаш право само да храниш министерството на културата. Е,честно ли е?

    Нередност?
Нов коментар