🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Да, България" обвини Рашидов в лъжа за тютюневите складове в Пловдив

Според документи, с които формацията разполага, бившият министър на културата е разрешил събарянето до основи на една от изгорелите постройки под претекст за укрепване

Рашидов, който сега е кандидат за депутат от ГЕРБ в Пловдив, бе обещахал, че складовете ще бъдат напълно възстановени
Рашидов, който сега е кандидат за депутат от ГЕРБ в Пловдив, бе обещахал, че складовете ще бъдат напълно възстановени
Рашидов, който сега е кандидат за депутат от ГЕРБ в Пловдив, бе обещахал, че складовете ще бъдат напълно възстановени    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Рашидов, който сега е кандидат за депутат от ГЕРБ в Пловдив, бе обещахал, че складовете ще бъдат напълно възстановени    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на миналата година управляваното от Вежди Рашидов Министерство на културата е разрешило един от четирите изгорели тютюневи складове в Пловдив да бъде разрушен, въпреки декларациите на министъра след пожара, че той "категорично ще настоява паметниците да не се рушат и да не променят вида си". Министерството е одобрило проект на собствениците на обекта на ул. "Г.М. Димитров" 29 - "Галакси пропърти груп", който на пръв поглед предвижда временното укрепване на склада. Всъщност обаче, в него се включва пълното разрушаване на сградата заедно с осносвите.Това съобщиха лидерът на "Да, България" Христо Иванов и арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите в България и кандидат за депутат от формацията в листата в Пловдив. Те дадоха пресконференция по темата в сряда.

Арх.Бакалова е запознала със случая и служебния министър на културата Рашко Младенов и президента Румен Радев с опасността складът да бъде разрушен всеки момент на базата на разрешения, издавани по времето на Рашидов.

От министерство на културата обаче отричат обвиненията.

Какво се е случило

През август м.г. пожар изпепели четири от емблематичните сгради на тютюневото градче в Пловдив. Тогава кметът Иван Тотев и бившият министър на културата Вежди Рашидов, сега кандидат за народен представител от ГЕРБ в Пловдив, публично обещаха, че складовете ще бъдат напълно възстановени в оригиналния им вид, а държавата официално потвърди, че всички те са част от групов паметник на културата.

Въпреки това, на 9 декември 2016 г. министерството издава становище по проекта на "Галакси инвестмънт груп", с което допуска пълния демонтаж на останките. В края на януари фирмата собственик подава заявление и до община Пловдив за събарянето. Общината пък изпраща изрично запитване до Министерството на културата и до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) с въпрос наистина ли разрешават премахване на склада изцяло. Искат също да разберат дали е приключила процедурата по получаване на статут на обекта, обясниха от "Да, България".

Отговорът идва на 17 февруари тази година, като той потвърждава допускането на пълното разрушаване на сградата. Добавят, че все още не е приключила процедурата по даване на статут."Становището на НИНКН развързва ръцете на собствениците и поставя в невъзможност общината да спре процеса. Още тези дни складът може да бъде съборен", обяви арх. Бакалова. Министерството отрича

Пред "Дневник" от Министерството на културата отрекоха съгласуваният проект да включва премахване на фасади и фундаменти. Сградата не притежава никакъв статут, освен че е в охранителната зона на останалите паметници. НИНКН е започнало процедура, за да й даде статут през 2014 г., но това все още не се е случило, допълниха оттам.

Според инспектората арх. Бакалова се позовава на план за управление на строителни отпадъци, какъвто трябва да има в случай на демонтаж. От министерството казаха, че не знаят защо такъв план е депозиран с проекта за аварийно укрепване на фасадите, но отрекоха то да се състои в премахване на фундаменти и фасади.

Арх. Бакалова обаче бе категорична, че проектът всъщност маскира разрушаването на сградата. Тя съобщи също, че още през април м.г общината е внесла за съгласуване в културното министерство проект за подробен устройствен план, в който са разписани плановете за тютюневия град. В него също се предвижда премахването на други три склада.

"Това е скандал, класически пример за това как българската мафия, използвайки влиянието си в централната и местна власт, руши конкретни културни ценности, но и убива възможността за развитие. Пример за това как мафиотското управление, което имаме, ни задушава. Как Борисов и Рашидов имат лице да се кандидатират в Пловдив?", коментира и председателят на "Да, България" Христо Иванов.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 1
    • + 7

    Рашидов доказва чрез делата си, че наистина се гордее с титлата „главен мултак на републиката“ като сбор от всичко противно, възмутително, душевно нечистоплътно, мерзко.
    Нали щеше да се оттегли от политиката, нали изкуството го "зовяло"... Да, бе, да... а един мармот завива шоколада в станиол.

    Нередност?
  • 2
    niksan1 avatar :-|
    niksan1
    • - 2
    • + 3



    Пловдивчани,
    гласувайте за мултака и се гордейте !

    Нередност?
  • 3
    mammita avatar :-|
    mammita

    А Рашидов пък отрече. За съжаление ми се струва, че май никога няма да разберем истината. Имайки предвид, че този скандал избухва само дни преди изборите, следващата седмица вече всички ще обсъждат конфигурациите за съставяне на правителство и накрая пак ще се забравят нещата. Не се наемам да казвам кой е прав и кой не е в случая, но ако от Да, България не предоставят сериозни доказателства за твърденията си ще означава, че е просто предизборен трик за печелене на избиратели.

    Нередност?
  • 4
    bobyys avatar :-|
    Димитър Мачев

    И все пак, руините са си руини, а какво стана с живия Човек - Ван Дер Любò , къде отидоха адвокатите, какво стана с призивите за справедливост, имали нещо в тази държава което да не е купено и продадено,отговорът е ясен. Държава в която дрогирани чекиджийчета и разгонени лелки газят безнаказано. Всъщност глобата била 400лв. ако се докаже...

    Нередност?
Нов коментар