🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Каква революция трябва на земеделието

Пазарите на селскостопанска продукция в България и Европа са акцентът в конференция на "Капитал" и ICT Media на 10 ноември

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рекордните световни реколти и натрупани запаси от зърно продължават за поредна година да натискат надолу цените на продукцията в Европа и България. След отпадането на млечните квоти в ЕС млечният сектор също е в криза. А българските производители все по-трудно се справят с по-евтината европейска конкуренция. Секторът на плодовете и зеленчуците пък така и не може да постигне висока ефективност, за да "бие" с цени колегите си от съседни държави.

Българското земеделие, с малки изключения в определени ниши, изпитва пазарни затруднения. Подобни трудности имат и агропроизводители в други европейски държави. Краткосрочен или траен е този тренд? С какви политики отговаря ЕС? Какво е бъдещето на европейските пазари на селскостопанска продукция, след като десетилетия наред фокусът на всички политики беше субсидирането? Какви са перспективите за България и как технологиите могат да помогнат на фермерите да повишат своя потенциал и да завоюват нови пазари? Това са само някои от въпросите, които ще бъдат дискутирани от представители на земеделския сектор на конференцията "Перспективи пред пазарите на земеделска продукция в България и ЕС", организирана от вестник "Капитал" и ICT Media. Събитието ще се проведе на 10 ноември в хотел "Балкан" (бившия "Шератон").

Акценти и гости в програмата

Гост-лектор на конференцията ще бъде Йенс Шапс, директор на дирекция "Обща организация, икономика и анализ на пазарите на селскостопански продукти" в главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия. Преди да се присъедини към дирекцията, Йенс Шапс е бил директор "Защита на търговията" в дирекция "Търговия" и е бил отговорен за различни антидъмпингови и антисубсидийни мерки, въведени за борба с нелоялните търговски практики, упражнявани от трети страни.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще говори за възможностите и заплахите на пазарите на земеделска продукция в България, а изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов - за политиките за компенсиране на производителите при спадащите цени и пазарните мерки. Основателят на "Агрикор" Петър Димитров ще представи анализ на конкурентоспособността на българския зърнен сектор.

Сред останалите лектори в програмата са анализаторът и управител на "ИнтелиАгро" Николай Вълканов и изпълнителният директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа Васил Гелев. Участие ще вземат и представители на всички по-големи браншови организации в земеделието.

Технологии и конкурентоспособност

За да увеличат своя пазарен потенциал, земеделските производители трябва да се стремят да повишават и своята конкурентоспособност. Това в много от случаите е свързано с внедряване на технологии и иновации в стопанствата. Вторият панел на конференцията е посветен именно на тази тема. В него ще бъдат представени няколко успешни примера при внедряването на технологични решения.

В текущия период на прилагане на Програмата за развитие на селските райони за внедряване на иновации в стопанствата е предвидена и финансова помощ. Повече за нея и разбирането на земеделски иновации ще разкаже Светлана Боянова, бивш зам.-министър на земеделието и председател на Института по агростратегии и иновации. Изпълнителният директор на Националния гаранционен фонд Самуил Шидеров ще представи гаранционните схеми в подкрепа на земеделските производители.

За повече информация и регистрация - http://events.idg.bg/bg/2016/agriculture/184

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    midilev avatar :-|
    Марин Мидилев
    • + 1

    революцията е интегрирани комплекси за биологично производство беритба и доставка на плодове и зеленчуци
    на базата на средиземноморската диета

    Нередност?
  • 2
    atropin avatar :-|
    atropin

    До коментар [#1] от "Марин Мидилев":

    Ама това хора иска. Ти ще отидеш ли да береш плодове и зеленчуци?

    Нередност?
Нов коментар