🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата удари Ненчев, защото не работил с корпорацията МиГ

Според военния министър му е повдигнато обвинение, защото е нарушил интереса на руския военно-промишлен комплекс

Конкретната причина за разследването срещу Ненчев са два договора, които ръководителят на дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов и тогавашният командир на ВВС и настоящ новоизбран президент о.з. ген. Румен Радев опитват да сключват зад гърба му с РСК МиГ в края на април 2015 г.
Конкретната причина за разследването срещу Ненчев са два договора, които ръководителят на дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов и тогавашният командир на ВВС и настоящ новоизбран президент о.з. ген. Румен Радев опитват да сключват зад гърба му с РСК МиГ в края на април 2015 г.
Конкретната причина за разследването срещу Ненчев са два договора, които ръководителят на дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов и тогавашният командир на ВВС и настоящ новоизбран президент о.з. ген. Румен Радев опитват да сключват зад гърба му с РСК МиГ в края на април 2015 г.    ©  Надежда Чипева
Конкретната причина за разследването срещу Ненчев са два договора, които ръководителят на дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов и тогавашният командир на ВВС и настоящ новоизбран президент о.з. ген. Румен Радев опитват да сключват зад гърба му с РСК МиГ в края на април 2015 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ненчев е разследван не заради договора с Полша, а защото отказва да поръчва части по рамковото споразумение с РСК МиГ.

Както сам предрече вчера, министърът на отбраната Николай Ненчев стана обвиняем днес заради проблемите около поддръжката на старите ни съветски изтребители МиГ-29. "Обвинението е във връзка с подписването на договора с Полша. На мен ми е малко странно, дори смешно, че съм нарушил интересите на РСК МиГ – една чужда компания", коментира тази сутрин министърът в оставка, след като столичната прокуратура официално му предяви материалите по досъдебното производство.

Разследването се води по чл. 282 ал. 3 от Наказателния кодекс за "престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък".

Въпросният договор, за който Ненчев говори, е за ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Той беше сключен на базата на междудържавно споразумение между България и Полша за сътрудничество във военната област. То бе ратифицирано от българския парламент на 27 ноември 2015 г., като това на практика му придава тежестта на политическо решение на върховния законодателен орган на страната и освобождава министъра от отговорността по прилагането му.

На практика обаче ситуацията с обвинението срещу Ненчев не стои точно така, както на него вероятно му се иска. Той не е подведен под отговорност заради договора с Полша. Според съобщението на прокуратурата министърът е разследван, защото преди това не се е съобразил с 5-годишното рамково споразумение за логистична поддръжка на изтребителите ни с РСК МиГ, което изтече през септември 2015 г. Още от началото на своя мандат военният министър неколкократно заяви, че няма да продължи договорката с руснаците, изпълнявайки политическото решение за намаляване на оръжейната зависимост от ненатовски държави и препоръките на срещата на върха на НАТО от Уелс.

Конкретната причина за разследването срещу Ненчев са два договора, които ръководителят на дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов и тогавашният командир на ВВС и настоящ новоизбран президент о.з. ген. Румен Радев опитват да сключват зад гърба му с РСК МиГ в края на април 2015 г. Гореспоменатият Венислав Цанов, който е екс-съдружник със Стоян Денчев (бивши вицепрезидент на Мултигруп и настоящ ректор на небезизвестния "библиотекарски университет" УНИБИТ), вече е уволнен от военното министерство и също е "клиент" на прокуратурата. "Разследването на СГП е установило, че на 26.04.2015 г. между Министерство на отбраната и АО "РСК МИГ" са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 бр. двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 бр. двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666/ лв.", съобщиха днес от прокуратурата. Според обвинителите, Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова, да пази тези договори в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни, в заводите на РСК МиГ.

Прокуратурата дискретно пропуска факта, че към въпросния момент срещу военните предприятия на Руската Федерация вече имаше наложени оръжейни санкции на ЕС заради анексирането на Крим и поддръжка на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Въпреки това обаче прокуратурата твърди, че обвинява Ненчев не защото е нарушил интересите на авиокорпорацията РСК МиГ, а защото с действията си е заплашил здравето и живота на българските бойни пилоти. "Началното му обвинение е за това, че за времето от 05.05.2015 г. до 09.09.2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили на Р България и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.", съобщават от държавното обвинение.

От ведомството на Цацаров твърдят също така, че заради действията на Ненчев нальотът на пилоти от ВВС през 2015 г. е спаднал на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти поради разтренираност. "Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29", заключват прокурорите. На практика в обвинителния си акт те почти дословно преповтарят аргументите, цитирани в рапорта за напускане на бившия командир на ВВС и новоизбран президент о.з. ген. Румен Радев.

Междувременно днес правителството гласува да отпусне още 55.6 млн. лв. за осигуряване летателната годност на изтребителите МиГ-29.

Преди два дни пък министерство на отбраната изненадващо е взело решение да сключи още един договор с фирма "Авиостарт", която е посредник на РСК МиГ, за закупуване на седем кутии на самолетните агрегати КСА-2 за МиГ-29. Както и в предната сделка с тази компания, доставката ще дойде от Русия, а цената набъбва сериозно - от 13 млн. лв. на 21.8 млн. лв. Първоначално военното ведомство планираше да поръча частите чрез фирмата "Армар Корпорейшан", но след обжалване през КЗК отново се е върнало към посредника на руснаците. "Авиострт" вече има договор за доставка на 10 двигателя за МиГ-29 на стойност 42.7 млн. лв. без ДДС при първоначално заделени за целта от държавата 36 млн. лв. с ДДС.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova
    • + 21

    А българските интереси - свинята ги изяла.

    Нередност?
  • 2
    motochristo avatar :-|
    motochristo
    • + 27

    Империята отвръща на удара. Българите сме малък, но много прост народ. Изобщо не осъзнаваме колко всъщност силна е Русия тук и колко са слугите и в България.

    Нередност?
  • 3
    cintaksis avatar :-|
    cintaksis
    • + 11

    Ооо за 4 месеца се хванали. Ами ще намалеят часовете, докато се ремонтират самолетите. Това е нормално. Но за 4 месеца никакъв вреден резултат не може да настъпи. Тук се хващат за буквата на закона, а духа е, че трябва да се огледат нещата от всички страни. Има конкурси, има срокове. Но най важното е, че има платени от Русия главни прокурори. Позор!

    Нередност?
  • 4
    cintaksis avatar :-|
    cintaksis
    • + 9

    До коментар [#2] от "motochristo":

    Много са купените. Тук има руснаци, женени за българи, други дошли да живеят и всички са като една мафия, свързани с нашата мафия. Руски клубове, частушки, таратанци и накрая нашего брата слуга по света, а те окупирали държавата.

    Нередност?
  • 5
    krastitel avatar :-?
    krastitel
    • + 8

    Библиотекарите, техният подчинен Цаца и покровителите им от Кремъл отвръщат на удара и отхапват сериозно парче от парите на данъкоплатците в полза на Раша. Това не е само срамно, а е и супер скандал!

    Нередност?
  • 6
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • - 1
    • + 4

    Майко мила, защо СОТир и АХмед си родила?!?

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 8

    Купим ли нови изтребители, МиГ ще изпият студената вода на екс. За няколко части ще си издадат цялата верига от слуги братче. Спорно е кой е по-глупав - руснаците или ние.

    Нередност?
  • 8
    lizimah avatar :-|
    lizimah
    • - 3
    • + 1

    Хубаво ги привикват те за "кокошкарство", но по важното е кога ще привикат Костов, Станишев и сие за разграбването на държавата, БГА Балкан, Нефтохима, Цанков Камък, Белене, заменките - все далавери за десетки милиарди ? Почват с ваксините и самолетите ( общо 4-5 милиона ) и до там. Прокуратурата казва - "ето ние работим" , обвинените министри казват - "нека разследват - ние сме чисти", опозицията мълчи защото те пък направо доживотен затвор трябва да получат за прехода и всички знаят, че това е само една парлама за пред Брюксел - постановка, че съда и прокуратурата работят.

    Нередност?
  • 9
    t_ avatar :-|
    t_
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "lizimah":

    Не знам за ваксините, ама за самолетите повече от това не можеха май да го съшият с бели конци обвинението.
    Обединителят на нацията ли е помогнал с експертно мнение?

    Нередност?
  • 10
    motochristo avatar :-|
    motochristo

    До коментар [#4] от "cherezchur":

    Положението е плашещо. Ако САЩ е в такава позиция, всичко живо ще опищи орталъка, но понеже са росияните, няма проблем...
    Мълчание, а те си копат на заден план.

    Нередност?
Нов коментар