🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Донеси ми главата на Ненчев

Прокурорската атака срещу военния министър най-вероятно е и демонстрация на сила, и предупреждение, и политически флирт.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

- С атаката прокуратурата подаде политически пас на новоизбрания президент

- Случващото се е демонстрация на сила спрямо политик, който лесно може да бъде жертван

- Обвинителното ведомство косвено подкрепи проруското икономическо лоби в армията

Политическо жертвоприношение. Така най-кратко може да се определи случващото се с министъра на отбраната Николай Ненчев през последните няколко седмици. Откакто неговият не особено прикрит критик – бившият командващ на Военновъздушните сили (ВВС) о.з. ген. Румен Радев, бе избран за президент със смазващо мнозинство и откакто най-голямата партия ГРЕБ почти ритуално захвърли властта, облаците все повече се сгъстяват над главата на оглавяващия военното ведомство земеделски лидер. По ирония на съдбата той като че ли е на път да се превърне в един своеобразен "Никола Петков* по неволя" и мъченик на прозападната и евро-атлантическата кауза. И то без чак толкова да го заслужава реално.

В рамките само на няколко дни след самосвалянето на премиера Борисов и правителството му прокуратурата светкавично повдигна цели две обвинения срещу Ненчев плюс още едно срещу неизвестен извършител, което най-вероятно на финала отново ще бъде вписано в сметката на военния министър. Повечето от тях са доста абсурдни по своята същност и трудно ще издържат в съда. Това обаче няма да попречи на обвинителното ведомство да тероризира Ненчев в продължение на месеци, а може би и години, демонстрирайки фалшива активност. И също така да напомни на политиците какво може да се случи с онези от тях, които не се съобразяват с волята на главния прокурор.

Сегашната атака беше очаквана поради няколко причини, но най-вече защото настоящият председател на БЗНС е удобна и безобидна политическа боксова круша, която може безнаказано да бъде удряна до безкрай. От една страна, той е член на колаборационисткото крило на Реформаторския блок, вкопчило се в полата на Бойко Борисов и за което едва ли някой ще тъгува твърде много. От друга – в продължение на близо две години той разиграваше и унижаваше о.з. ген. Румен Радев покрай проблемите на изтребителната авиация – нещо, което последният със сигурност ще си припомни добре в новото си амплоа на държавен глава. Освен всичко друго за тези две години военният министър успя да си създаде много и силни врагове във военните среди. Включително и във военното разузнаване, чиито досиета неколкократно се опита да предаде на държавния архив и чиито бивши и настоящи сътрудници ще използват всяка възможност, за да си отмъстят.

Така че целенасочената акция срещу Ненчев има двоен смисъл от гледна точка на държавното обвинение. Според някои от хората около сегашния военен министър прокуратурата може да подава политически пас на новоизбрания президент. Интересен детайл е, че много от тезите на обвинението (включително цели изречения в мотивите) почти дословно повтарят досегашни изказвания на бившия ВВС генерал по проблемите на бойната авиация.

Също така обаче прокурорската атака е и предупреждение и демонстрация на сила. Защото името на новия държавен глава също се появява многократно в материалите по досъдебните производства срещу военния министър. Оказа се, че дори е викан като свидетел, след като вече беше избран. И макар че главният обвинител няма конституционни правомощия да атакува президента за друго освен за държавна измяна, той би могъл да се опита да го дискредитира публично и да оцапа имиджа му на доблестен български генерал и патриот.

Нелепото в настоящата ситуация е, че Ненчев започва да придобива образа на мъченик, без реално да е такъв. Със своята некомпетентност, незаинтересованост и нерешителност той не реши проблемите около поддръжката на МиГ-29, не успя да задвижи достатъчно бързо търга за нови западни изтребители и в крайна сметка така тласна ген. Радев в обятията на левицата. Дори прословутият договор за ремонт на самолетните ни двигатели в Полша е по-скоро заслуга на президента Плевнелиев, отколкото на военния министър в оставка.

И за да бъде ситуацията максимално унизителна, през последните няколко седмици Ненчев направи завой на 180 градуса, като сключи многомилионни договори за купуване на 10 двигателя за МиГ-29 и 7 кутии за самолетни агрегати на неизгодни цени чрез посредническа фирма на руснаците от РСК МиГ. Вероятно така той се опитва да си откупи милостта на "новите силни". Но накрая, както е казал Уинстън Чърчил, избирайки унижението, за да избегне войната, ще получи и унижението, и войната.

-----------

*Легендарен земеделски лидер, осъден в режисиран процес за шпионаж след преврата на 9 септември 1944 г.

Разследванията срещу военния министър

Неизпълнение на рамково споразумение с РСК МиГ.

Ненчев е разследван за това, че не е парафирал и привел в изпълнение два договора с руската авиокорпорация МиГ на стойност 7 388 666 лв., подписани зад гърба му от началника на дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов по предложение на тогавашния шеф на ВВС ген. Румен Радев. Въпросните контракти са изготвени по силата на изтеклото през септември 2015 г. рамково споразумение с руснаците за поддръжка на изтребителите, за което бе взето политическо решение да не бъде подновено. Прокуратурата парадоксално обвинява Ненчев, че така е заплашил здравето и живота на българските бойни пилоти, защото те не са имали как да тренират и да летят достатъчно.

Търг за униформи.

Според обвинителите Ненчев е принудил началника на дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов да сключи договор с държавната фирма "Интендантско обслужване" за производство на военно полево облекло, въпреки че обществената поръчка за това е била спечелена от фирма "Лортън" ЕООД. Впоследствие частната компания е била наета като подизпълнител, от което според прокуратурата бюджетът на отбранителното ведомство е бил ощетен с 259 773 лв. По това досъдебно производство Ненчев е разследван за подбудителство.

Ремонт на ведомствени жилища.

За момента въпросното дело се води срещу неизвестни извършители от дирекция "Социални дейности" в Министерство на отбраната. Започнало е след проверка от ДАНС, която е установила, че след проведена обществена поръчка за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане за служебни жилища от ведомствения фонд на МО е било сключено рамково споразумение, на базата на което са извършени дейности за около 3.7 млн. лв. В складовете на фирмата изпълнител обаче е оставено обзавеждане за 2.88 млн. лв., голямата част от което после се оказало "повредено и унищожено". Според прокуратурата така са настъпили щети за 2.1 млн. лв. в резултат на безстопанственост, продължила три години и половина.

Дилемата МиГ-29

Защо България остава зависима от руски изтребители

След пенсионирането на последните МиГ-21 през декември 2015 г. съветските изтребители МиГ-29 остават единственият тип бойни самолети, с които България защитава въздушното си пространство в момента и изпълнява мисиите по еър полисинг в рамките на интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО. На теория страната ни разполага с ескадрила от 16 машини, от които по информация на военното министерство технически годни са не повече от половината. Дори тяхното използване обаче е проблематично (летателният ресурс на част от критичните им компоненти ще изтече през пролетта на 2017 г.) , тъй като поддръжката им все още е 100% зависима Русия, която пък е под оръжейно ембарго заради анексирането на Крим.

Излизането от хватката на Москва също не може да стане начаса. Преминаването към западен тип бойни самолети не може да се случи, дори веднага да се осигури цялото финансиране (около 1.5 млрд. лв.) и да се сключи договор за придобиването им. По различни оценки производството, доставката, миграцията и обучението на летателния и техническия състав би отнело поне 3 години. През този междинен период България ще е принудена или да продължи да ремонтира МиГ-29, или да премине към съюзническа охрана на въздушното пространство по подобие на Прибалтика, или да приложи някакъв смесен вариант в зависимост от ресурсите, с които разполага.

В стремежа си да прекъсне зависимостта от Русия министърът на отбраната Ненчев прокара законови промени, позволяващи съвместен еър полисинг в рамките на НАТО. Той не продължи 5-годишното рамково споразумение за ремонти с РСК МиГ и след това сключи споразумение с Полша, по силата на който там бяха поправени двигателите на три МиГ-а. До договор за пълна логистична поддръжка на изтребителите ни обаче така и не се стигна. За сметка на това обаче малко преди оставката на сегашното правителство военното ведомство изненадващо направи странен лупинг и реши да сключи два многомилионни договора за доставка на резервни части отново от Русия чрез фирма посредник. Така проблемът с МиГ-29 се върна с изходната си точка, но с тази разлика, че страната ни вече плаща поддръжката по завишени цени и най-вероятно в нарушение на европейските директиви.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 11
    • + 10

    Военния Земеделец изглеждаше откровено неподготвен като министър на войната, нищо чудно да му вменят "сгазване на лука" :-)

    Нередност?
  • 2
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • - 4
    • + 9

    “Нелепото в настоящата ситуация е, че Ненчев започва да придобива образа на мъченик, без реално да е такъв. Със своята некомпетентност, незаинтересованост и нерешителност той не реши проблемите около поддръжката на МиГ-29, не успя да задвижи достатъчно бързо търга за нови западни изтребители и в крайна сметка така тласна ген.”

    Човек да не повярва на очите си, че това злиза тук!
    Нещо да не са сменили компаса в редакцията?
    :-)

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 10

    Да си некомпетентен на такъв пост - си е престъпление.

    Всъщност масово се слагат "калинки" на такива постове. А това е престъпление, както от страна на тия дето назначават, така и от страна на назначеният.

    Навсякъде в тая държава е така и в прокуратурата е така.

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-P
    crusible
    • - 2
    • + 5

    Капиталци, много добро заиграване на заглавието с култовата книга на Зелазни и Шекли! Изкефи ме!

    Нередност?
  • 5
    trotter avatar :-|
    globetrotter
    • - 7
    • + 7

    Да внесем малко яснота и какво се случва и с проекта за придобиване на нов тип боен самолет.
    - Преди да подаде рапорт за напускане в началото на август ген. Радев разписва разработено от екипа му искане за предоставяне на предложение.
    - 2 месеца няма движение.
    - На 14.11.2016 г. правителството "Борисов-2" подава оставка.
    - На 16.11.2016 г. Ненчев подписва изготвено от ВВС с ръководител полк. Димитър Стоянов искане за предоставяне на предложение
    - На 17.11.2016 г. новото искане е изпратено в Министерство на икономиката. Отговор оттам още няма.

    Поради явната неприязън, която лъжливото аграрче изпитва към всичко свързано с ген. Радев, 2 месеца и половина няма движение по проекта за придобиване на нови изтребители. Много про-натовско и про-западно от страна на Ненчев.

    Нередност?
  • 6
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 3
    • + 9

    Като не направиха съдебната реформа и не сложиха прокуратурата там, където и е мястото, тя ще сложи останалите на мястото, което тя им е определила.

    Нередност?
  • 7
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • - 4
    • + 3

    Докато не издигаме путинолизците ще е така. Прост народ- слаба държава.

    Нередност?
  • 8
    sarssaraktos avatar :-|
    Sars Saraktos
    • - 8
    • + 6

    "Дори тяхното използване обаче е проблематично (летателният ресурс на част от критичните им компоненти ще изтече през пролетта на 2017 г.) , тъй като поддръжката им все още е 100% зависима Русия, която пък е под оръжейно ембарго заради анексирането на Крим."
    Хайде като лъжете да имате поне малко срама.
    В ембаргото не се включват взаимоотношения и стоки от важност на националната сигурност на европейските държави и изобщо натовските страни. Конкретно - нито е спрял руският газ и петрол към Европа, нито американците са спрели да купуват двигатели от Русия за космическите си ракети, нито РСК "МИГ" е под ембарго. Това вашето е гадно внушение граничещо с лъжа. И второ, откъде знаете, че тоя директор подписал зад гърба на Ненчев и по искане на Радев? Това също е лъжа и доказателството е, че Ненечв не само не го е уволнил, но го ползва като бърсалка за да прави и други корупционни сделки като тази с униформите. А комисионните от полската далавера знаем КОЙ ги взе. А сега намесихте и Плевнелиев в полската далавера, приятно съм изненадан. Сами си го казахте...

    Нередност?
  • 9
    stabilnost avatar :-P

    [quote#8:"Sars Saraktos"]А комисионните от полската далавера знаем КОЙ ги взе. А[/quote]

    и КОЙ ги е взел - ай ни кажи като знаеш ама дай и доказателства ???

    Нередност?
  • 10
    demos avatar :-|
    demos
    • - 4
    • + 5

    Договорът с руската фирма за ремонта на МиГ-овете бе голяма грешка.Тя не само,че не помогна на Ненчев в личен план,но направи големи щети на България,които трудно ще се поправят,както бе споменато от автора.

    Нередност?
Нов коментар