Армията ще избира нови бойни машини за 1.2 млрд. лв. от 8 предложения

Вв следващата фаза на избора ще започнат преговори с между 2 и 4 компании

Сред фаворитите на този етап се очертават PIRANHA на General Dynamics
Сред фаворитите на този етап се очертават PIRANHA на General Dynamics
Сред фаворитите на този етап се очертават PIRANHA на General Dynamics    ©  Цветелина Белутова
Сред фаворитите на този етап се очертават PIRANHA на General Dynamics    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Осем отговори на "запитвания за информация" (Request For Information) от фирми - производители на бронирани машини за пехотата, са получени в Министерството на отбраната (МО) до крайния срок, 28 юни. Това се казва в отговор на въпрос на "Дневник" от МО. Докладът от Института по отбрана с препоръки с кои производители да се проведат преговори ще бъде разглеждан на Съвета по отбрана на 15 септември. Институтът ще препоръча да започнат преговори с между 2 и 4 компании според източници на "Дневник".

Проектът за придобиване на машините се бави от миналата година, като веднъж бе върнат от Народното събрание заради липса на икономическа обосновка. Първоначално от Сухопътни войски искаха 100 бойни машини, но броят им е редуциран до 90. Останалите ще са спомагателни (транспортни, инженерни, санитарни и т.н.). Първоначалният вариант беше за купуването на 238 машини, но в крайна сметка проектът е редуциран до 198 според доклад на министъра на отбраната Каракачанов до МС.

Планираните средства за проекта са в рамките на 1.22 млрд. лв. Бойните машини трябва да се изплащат в периода 2018 - 2029 г., а да бъдат доставени до 7 години.

Кой има интерес

На 7 декември 2016 г. Съветът по отбрана е решил да бъдат изпратени запитвания до 7 компании. Една от тях е General Dynamics Land System – MOWAG, които произвеждат PIRANHA и PANDUR. В края на април от мултинационалната компания демонстрираха PIRANHA IFV на полигона "Тюлбето" край Казанлък и очевидно са дали предложение за този модел. Сред останалите компании са NEXTER Group – Франция, Patria – Финландия, като плавателните и стрелкови възможности на нейната машината AMV бяха демонстрирани на язовир "Копринка", Rheinmetall Defence AG. - Германия, американската TEXTRON, италианската Iveco-Leonardo Defence System и германската Krauss-Maffei Wegman GmbH.

От тези 7 фирми 6 са отговорили. На базата на изпратените "искания за информация" в края на април е трябвало да бъде направено маркетингово проучване, с което да бъде завършен проектът и да бъде представен на парламента за одобрение. Служебният кабинет и военният министър Стефан Янев обаче са наредили да бъде изпратено запитване до още 7 производителя. Според източник целта е била бламиране или поне забавяне на проекта.

Сред тях е била и турската OTOKAR, производител на машини ARMA, които са на въоръжение в Дубай и ОАЕ. Според източници, турският концерн е изпратил отговор и офертата му е с най-ниска цена, но не е ясно дали е възможен договор с Турция в сегашната геополитическа обстановка.

Made in Bulgaria?

Освен всички технически изисквания и, разбира се, изгодна цена допълнително изискване на МО е възможността за индустриално сътрудничество, или иначе казано - част от производството на машините и/или въоръжението им да бъде направено в България. Военният министър няколко пъти каза, че ще държи на това, а според източници фирмите от военнопромишления комплекс в България са готови да направят обединение за евентуално производство.

Най-вероятният вариант за покупка е с междудържавен договор, с което ще се избегнат евентуални обжалвания и би дало възможност за мостово финансиране при разсрочено плащане.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kirka80286 avatar :-P
    kirka80286
    • - 3

    Еми, понеже сме олигофрени и нарязахме старите, сега ще търсим нови. Без коментар.

    Нередност?
  • 2
    kirka80286 avatar :-P
    kirka80286

    Минуси - много, коментар - нито един. Типична българска ситуация, "не съм съгласен", но не мога да обясня защо.

    Нередност?
Нов коментар