В бъдеще при нужда ще могат да се купуват и други варианти на машините Stryker - например за противовъздушна отбрана
В бъдеще при нужда ще могат да се купуват и други варианти на машините Stryker - например за противовъздушна отбрана    ©  Reuters

Защо бойните машини "Страйкър" са по-скъпи от очакваното

Военните ни са "допоръчали" екстри за близо $300 млн. между искането за информация до САЩ и реалната оферта. Още около $166 млн. са предвидени за боеприпаси и противотанкови ракети Javelin

В бъдеще при нужда ще могат да се купуват и други варианти на машините Stryker - например за противовъздушна отбрана    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

САЩ ни продават бойни машини на пехотата Stryker на три пъти по високи цени, обяви през седмицата бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов. Това, разбира се, не отговаря на действителността и е силно преувеличено.

Изказването на ексминистъра дойде дни преди правителството спешно (и не особено прозрачно) да гласува в сряда първия финансов транш по проекта за бойните машини, който би трябвало да е в размер на около 480 млн. лв. Общата стойност на модернизационната програма е около 2.5 млрд. лв., които трябва да бъдат платени на пет вноски между 2023 и 2027 г. По-важното в случая е, че бойните машини трябва да бъдат доставени доста бързо на фона на претоварената в момента световна отбранителна индустрия - планирано е първите бройки да започнат да пристигат още през третото тримесечие на 2025 г. т.е. след малко повече от година и половина.

Настоящото решение на правителството е важно, тъй като по американското законодателство изпълнението на договора започва не от ратифицирането му от двете държави, а от постъпването на първата вноска по него. Също така по този начин ще се усвоят средствата за нови бойни машини, вече заложени в тазгодишния държавен бюджет. Освен това валидността на щатската оферта за бойните машини изтича на 15 декември и на теория може да има процедурен проблем, ако президентът Радев в последния момент реши наложи вето върху закона за ратификация на договора и го върне за ново разглеждане в парламента. Няма обаче логика това наистина да се случи, най-малкото защото проектът до голяма степен беше разработен и придвижен от президентския секретар по отбраната Димитър Стоянов, докато той беше служебен военен министър.

Факт е все пак, че има сериозно разминаване между първоначалната прогнозна стойност на проекта за модернизация на българските сухопътни войски, описана в първоначалната кореспонденция със САЩ от края на януари тази година и реалната оферта, публикува на сайта си американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA) в началото на септември.

Откъде идва разликата

Причината за всичко това обаче е не е, че Вашингтон изненадващо е решил да вдигне цените, а че българското министерство на отбраната и сухопътните войски са поискали промени в параметрите на сделката и придобиване на допълнителни бойни способности, които вдигат стойността на проекта с близо 300 млн. долара. Още 166 млн. трябва да бъдат похарчени за артилерийско и стрелково въоръжение и за противотанкови ракети Javelin, като този разход ще бъде оформен в два последващи договора със САЩ.

Иначе на базата на първоначалното искане за информация от американското военно министерство са изпратили ориентировъчна оферта на стойност около 970 млн. долара, или около 1.75 млрд. лв. Срещу тази сума българската армия е можела да получи 183 бойни и специализирани машини Stryker, както и още 12 спомагателни машини и оборудване. На практика това е под цената на двете компании финалисти в тръжната процедура за модернизация на сухопътните войски - мултинационалната General Dynamics European Land Systems (GDELS) с Piranha 5 и финландската Patria с AMV. Предложенията и на двете оръжейни корпорации надскочиха сумата от 2 млрд. лв. (при бюджет от 1.46 млрд. лв.), и то за 150 бойни машини.

Оказва се обаче, че в писмото за първоначална оферта до САЩ не е било включено искане за индустриално сътрудничество, т.е. за извършване на част от дейностите по асемблирането на Stryker-ите в България, както и за интегриране на бойна система за командване и управление (т.нар. Battle Management System или BMS). Такива са добавени в следващото писмо за обвързваща оферта, изпратено през пролетта. Българската страна е поискала също така добавянето на подсилена балистична защита за всичките 183 броя Stryker, тъй като първоначално е било предвидено те да имат само допълнителна решетъчна броня (т.нар. SLAT Armor), предпазващ от обстрел с РПГ и други кумулативни боеприпаси.

Генералите ни са пожелали също така да се промени системата за изстрелване на противотанковите ракети Javelin, така че те да се презареждат без излизане от машината. На разузнавателните Stryker-и пък ще бъде инсталиран различен купол с по-късо 30-мм оръдие. Към тях също така трябва да бъде добавена връзка за обмяна на данни в реално време с новите изтребители F-16 и въздушни дронове, така че да може да се постига моментално целеуказване. Бронираните евакуационни машини пък ще бъдат снабдени със същото медицинско оборудване, което се използва от армията на САЩ.

Кое колко струва

Всички тези екстри, поискани от българското военно министерство и генералите обаче ще вдигнат цената на проекта с поне 300 млн. долара или над 540 млн. лв. Най-скъпо ще излезе трансферът на технологии или т.нар. индустриално сътрудничество. По груби сметки всички дейности около асемблирането на Stryker-ите във военно-ремонтния ни холдинг ТЕРЕМ ще оскъпи проекта с минимум 70 млн. долара.

Всъщност именно това вероятно е най-големия риск около модернизационната програма за сухопътни войски - дали морално остарелият и почти останал без квалифициран персонал военен завод в ТЕРЕМ "Хан Крум" в Търговище ще съумее да усвои технологията за асемблиране на щатските бойни машини и дали това може да стане достатъчно бързо, така че първите бройки действително да бъдат готови през третото тримесечие на 2025 г., както беше обещано. Отделно стои въпросът дали държавният военно-ремонтен холдинг ще успее да се възползва ефективно от това индустриално сътрудничество, така че да намери още задгранични клиенти отвъд рутинното обслужване на бъдещите Stryker-и на българските сухопътни войски.

Следващи като цена са допълнителните брони за Stryker-ите и информационно-комуникационното оборудване - всяко от тях ще оскъпи проекта с по около 50 млн. долара. По около 30 млн. долара отгоре ще струват съответно оборудването за разузнавателните машини, интеграцията на новите куполи за тях, както и 30-милиметровите оръдия Bushmaster XM813 за 90-те ударни бойни машини Stryker Dragoon. Повишаване на цената с по няколко милиона долара ще има и по линия на още няколко по-специфични дейности.

На финала от българското министерство на отбраната изтъкват, че цялото това оскъпяване осигурява комплексност на офертата, като машините се предлагат на принципа "Total Package Approach" т.е. се осигуряват способности за цялостно изграждане на механизирана бригада, а не просто продажба на оборудване, което впоследствие ще трябва да се доокомплектова, за да може бойното формирование наистина да се използва. От военното ведомство добавят, че по този начин в бъдеще при нужда ще могат да се купуват и други варианти на машините Stryker - например за противовъздушна отбрана (M-SHORAD, IM-SHORAD), за радиоелектронна война, минохвъргачни системи и т.н. В бъдеще генералите се надяват да могат да придобиват еднотипни или подобни бойни машини от излишъците на сухопътните войски на САЩ за оборудване и на другите пехотни бригади на българската армия.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 8

    Казано другояче – бях прав за 30 мм оръдия, че ще ги ручаме отделно. Не беше толкова трудно това да се опише още в предишните материали, а не да ми се трият коментарите. Но няма отговор на въпроса дали шаситата на Stryker-ите ще са нови или стари, преминали ремонт и със сложена табелка „нови“. Ако са такива, то наистина ни излизат Stryker-ите скъпи за машини втора употреба, а останалите оферти освен за по-малко бройки бяха за напълно нови такива. Да не говорим колко по-потентни са AMV или по-новите версии на Piranha спрямо това недоразумение на природата наречено Stryker.

    Но като теглим чертата, май ще излязат и по-скъпи от финландските и швейцарски оферти. Stryker-ите са 2.5 милиарда лева без тия 166 милиона долара или 301 милиона лева за оръдията и ракетите. С тях сметката набъбва до 2.8 милиарда лева или това са с 40% отгоре на офертите от 2 милиарда лева на останалите. А машините се увеличават само с 22%. Имаме необосновано поскъпване от 20% ако смятаме на машина, както и не взимаме предвид възможността шаситата на американските тенекии вече да са били ползвани в Афганистан. Честит Никулден на всички български шарани!

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6
    • + 6

    Интересно е да се види как се правите на ударени тук в този сайт. Вашите хора от вашия кръг в момента управляват държавата и взимат тези решения диктувани от чужди сили.

    Нередност?
  • 3
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 4
    • + 4

    На мен това ми звучи като подписваме на база най-ниска цена ама после с анкеси оскъпяваме понеже си държим на конкретния доставчик. Не съм убеден, че конкурентите нямаше да предложат сходна цена със всичките добавени неща към страйкътите.

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 4

    Всички тия скъпи договори са просто откупуване на нашите управляващи - дават им правото да крадат като управляват.

    Нередност?
  • 5
    chefopopov avatar :-|
    Stefan Popov
    • + 8

    До коментар [#1] от "kuranakyumura":

    Здравейте, най-накрая имаме подробностите за какво влиза в сделката. Хубава работа, ама българска...

    Добрите неща:
    * 90-te Dragoon са с оръдия Bushmaster, с куполи които могат да стрелят с Javelin.

    * Нашите са си поръчали керамичната броня, която може да предпазва до 25/30мм в челна проекция и STANAG 4 в страни.

    * Цената е евтина... за сегашната реалност. Словаците си поръчаха Patria за по 5М eвро всяка, но спестиха с това че имат собствен купол на много по-ниска цена. Освен това, в тези пари не влизат брони, БМС, и т.н. Този купол го разработват вече десетина години. Българският ВПК е доста далеч от такива възможности. Поляците също имат собствен купол, като се похвалиха че той струва само 3.5М евро, докато ако трябваше да го купят от друга страна, цената би била над 5М само за един купол, не за цялата машина (Borsuk). Гн. Стефов в едно интервю направо си го каза че цената на един 8х8 с всички екстри вече гони 10М евро. Той вероятно знае реалноста в тази ниша, защото се конкурира ежедневно в този пазар.

    С други думи, MO най-вероятно са поискали Stryker, не защото е най-добрата машина, а защото е най-евтината 8x8, и то с доста.

    Лошите подробности:
    * Не знам на кого му е хрумнало да купят два различни купола, с две различни 30мм оръдия, които стрелят с различни боеприпаси. За 17 броя разузнавателни машини да въвеждаш нов боеприпас в БА ми се струва неудачно.

    * По принцип самото задание за машините е недомислено:

    Огромният скок в цените идва от две места--8х8 и защитен купол с 30мм оръдие. 6х6 машините, дали френски, турски или финландски струват по 1М + купол, + БМС, + броня, или 1.5М до 2М напълно екипирани, дори с 30мм LF230. Вярно, по-леко защитени са, само до STANAG 2/3/4, но-струват 3-5 пъти (!) по-малко от 8х8 БМП. 4х4 MRAP са до 1М напълно екипирани. Войната в Украйна показва че дали си защитен от 14.5мм или 30мм оръдие голяма разлика няма защото повечето загуби са от дронове, мини и артилерия.

    За 1.2 милярда $, буквално можеха да превъоражат 3 бригади с по-икономични машини. Барабар Петко...

    Нередност?
  • 6
    mesambria avatar :-|
    mesambria
    • - 2
    • + 4

    Защото ги поръчват другарите от ПП!

    Нередност?
  • 7
    jwq58646890 avatar :-|
    jwq58646890
    • - 1
    • + 4

    Защото американските ни приятели държат Пеевски и Тиквата с "Магнитски", а ППДБ са проект на Галя от Посолството, какво неясно има?

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#5] от "Stefan Popov":

    Благодаря за напоителния коментар. Страйкърите са доста евтини, дори в американските поръчки и причината са, лошите им характеристики. Ние скачаме на евтиното, защото не можем да си позволим повече и защото нашите са безропотни "йесъри", както може да видим в следващата статия за даряването на останалата част от БА.

    Керамичната броня е супер, но добавя още килца, даже тонове към общото тегло на машината. И няма проблеми да е по-тежка, ако е с по-добра проходимост като AMV, Rosomak или Boxer, но конкретно Страйкърите са доказани слонове, които затъват при малко по-непригодни пътища, да не говорим за пълен офроуд.

    За 30мм оръдия май сте прав, ако Recon версията идва с обновената версия на Chaingun, а Dragoon-а с Bushmaster. Моето логично обяснение е, че няма купола за Bushmaster, която да пасне на Stryker и да разполага с необходимите сензори за разузнавателна машина.

    БА се опитва да замени почти всичките си бронирани машини с един тип. Страйкърите няма да заменят само БТРите, но и БМПтата. Затова е избран по-тежкия вариант в 8х8. Взели сме практиката от французите, които отдавна не разчитат на верижни машини за транспорт и поддръжка. Точно в Украйна, MRAP-овете показаха, че стават само за таксита, те не могат да осъществяват адекватна огнева поддръжка, за разлика от различните БМП-та и БТР-и. А ние искаме да прави това, да транспортира десант, да евакуира ранени, да се ползва за SHORAD, да пере, да готви и да чисти.

    Нередност?
  • 9
    citoyen avatar :-|
    citoyen
    • - 1
    • + 3

    Много жалко, че се пренебрегват доказани европейски производители на такива машини. Удивителна/унизителна е тази сервилност на днешните управляващи! Така беше и с покупката на изтребителите за ВВС. На обществото и на специалистите не стана ясно защо? А и да стане ясно какво ще се промени.

    Нередност?
Нов коментар