🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Военното министерство е договорило със САЩ закупуване на 198 бойни и спомагателни машини за сухопътните войски в сделка на ориентировъчна стойност около 1.21 млрд. долара, или около 2.2 млрд. лв. Още около 300 млн. лв. трябва да бъдат дадени за ракети и боеприпаси
Военното министерство е договорило със САЩ закупуване на 198 бойни и спомагателни машини за сухопътните войски в сделка на ориентировъчна стойност около 1.21 млрд. долара, или около 2.2 млрд. лв. Още около 300 млн. лв. трябва да бъдат дадени за ракети и боеприпаси    ©  Велко Ангелов

Военните пак се разбързаха със сделката за бойните машини "Страйкър"

Правителството оторизира министър Тагарев да подпише договора със САЩ, веднага след като парламентът одобри проекта за 2.5 млрд. лв. Бойко Борисов побърза да нападне ППДБ за това.

Военното министерство е договорило със САЩ закупуване на 198 бойни и спомагателни машини за сухопътните войски в сделка на ориентировъчна стойност около 1.21 млрд. долара, или около 2.2 млрд. лв. Още около 300 млн. лв. трябва да бъдат дадени за ракети и боеприпаси    ©  Велко Ангелов

Министерският съвет отново ускори процедурата по одобряването на инвестиционния мегапроект за оборудване на сухопътните войски с нови, натовски бронирани бойни машини. На заседанието си в сряда правителството изненадващо одобри "доклада на министъра на отбраната относно одобряване на проект на международен договор BU-B-UCP "Придобиване на бойни машини "Страйкър" по Програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби". А също така оторизира "длъжностно лице" да проведе преговори и подпише договора "при условията на последваща ратификация". Въпросното длъжностно лице, което съобщението не е посочено изрично, очевидно е военният министър Тодор Тагарев.

Решението на правителството в някаква степен е неочаквано, тъй като проектът за инвестиционен разход (ПИР) за придобиване на щатските бойни машини Stryker все още не е окончателно одобрен от Народното събрание. По закон всеки голям разход на военните между 50 и 100 млн. лв. трябва да бъде гласуван от Министерския съвет, а над 100 млн. лв. - от депутатите в парламента. Според проектодоговора с американското правителство ориентировъчната цена на всичките близо 200 машини за преоборудване на една механизирана бригада на пехотата ще около 2.5 млрд. лв., тоест много над тази сума.

Заложник на политически интриги?

Принципно ПИР-ът за Stryker-ите вече получи зелена светлина от комисията по отбрана на парламента седмица преди началото на предизборната кампания с подкрепата на водещите партии без БСП и "Възраждане", т.е. не би трябвало да има пречки да бъде одобрен. До гласуване в пленарната зала обаче не се стигна, тъй като депутатите решиха да излязат във ваканция преди местния вот, така че парламентарната трибуна да не се превърне в платформа за разпространяване на предизборни лозунги.

В последните дни преди началото на кампанията министърът на отбраната се опита да предприеме отчаяна кампания, така че да се опита да избута проекта по-напред в дневния ред на народните представители. С това обаче той си навлече гнева на ГЕРБ и ДПС, като бе атакуван лично от Бойко Борисов и Делян Пеевски. По информация на "Капитал" Тагарев все пак е получил уверение от депутатите, подкрепящи т.нар. сглобка, че решението за Stryker-ите ще бъде гласувано още в първия ден след края на "предизборната ваканция".

Разгорещяването на страстите между първия и втория тур на местните избори и активното мероприятие с отмяната на машинното гласуване обаче явно поставят на сериозно изпитание настоящата конструкция на изпълнителната власт. Затова Министерство на отбраната очевидно се опитва да форсира максимално всички процедурни стъпки около подписването на бъдещия договор за модернизацията на Сухопътните войски.

Именно в този контекст трябва да се разглежда и решението на правителството, с което Тагарев получава правомощието да подпише договора за бойните машини със САЩ. Защото след това документът отново трябва да бъде внесен в Народното събрание и да бъде ратифициран, каквато е процедурата по одобряването на всички междудържавни договори. Това също така ще даде гаранция, че някое бъдещо правителство, например служебно, няма да може лесно да направи рязък геополитически завой и да разтрогне договорката за придобиването на щатските Stryker-и.

Правителственото решение за бойните машини обаче парадоксално също бе използвано пропагандно в предизборната битка преди втория тур. "Една "Хемус" отиде за първата ескадрила на Ф-16. Вчера Министерският съвет с премиера Денков гласували за "Страйкър"-ите, без да има решение на парламента. С това си гласуване ще ни вкарат в такъв юридически казус, че не е истина", атакува правителството лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещението си в Ловеч. С което индиректно даден пореден сигнал, че притеснението на военните за устойчивостта на властовата "сглобка" и настоящото бързане по-скоро имат сериозно основание.

С какво ще оборудваме пехотата

Според актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" българското военно министерство е договорило със САЩ закупуването на 198 бойни и спомагателни машини за сухопътните ни войски в сделка на ориентировъчна стойност около 1.21 млрд. долара, или около 2.2 млрд. лв. (при обменен курс 1.82 лева за долар).

На пръв поглед обявената цена за бронираните машини изглежда относително приемлива - тя е с около 300 млн. долара по-ниска в сравнение с финансовия таван от 1.5 млрд. долара за евентуална подобна сделка, одобрен от Държавния департамент на САЩ и американския Конгрес в началото на септември. В експортното разрешително, публикувано на сайта на американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA), се говори за 183 бронетранспортьора, базирани на колесно шаси Stryker, плюс още 15 бройки спомагателни такива. Става дума за ремонтно-евакуационни машини, базирани на бронирания 8х8 камион от типа HEMTT на щатската отбранителна корпорация Oshkosh. Деветдесет от бойните машини ще са от типа Stryker Dragoon, ще са оборудвани с 30-милиметрово автоматично оръдие Bushmaster и противотанкови ракети Javelin, така че да могат да се използват за бързи офанзивни операции.

От Министерството на отбраната все пак уточняват, че в горната цена не влиза стойността на боеприпасите и ракетите, които ще са нужни на бъдещата механизирана бригада. За придобиването им се очаква догодина да бъдат сключени два договора със САЩ по линия на програмата FMS. Първият от тях е за артилерийско и стрелково въоръжение и ще е на стойност 65 млн. долара. Другият ще е за придобиване на противотанкови ракети Javelin, които ще струват около 101 млн. долара. Така окончателната цена за пълното оборудване на пехотната бригада скача на 1.376 млрд. долара, или около 2.5 млрд. лв.

Цялото бързане около проекта е свързано със сроковете за изпълнение, както и с усвояването на средствата за него, планирани в тазгодишния бюджет. Става дума за 479.3 млн. лв., които, ако не бъдат усвоени от армията, ще трябва да бъдат върнати в Министерството на финансите и най-вероятно ще бъдат изразходвани за други, цивилни цели. Според предложения проект за инвестиционен разход България ще плаща разсрочено за бойните машини на пет вноски между 2023 и 2027 г. Предвидено е през 2024 и 2025 г. вноските да са по-високи (от порядъка на 600 млн. лв.), за да не съвпаднат във времето с по-големите плащания по втората сделка за закупуване F-16 Block 70.

Ако сключи договор до края на годината, България ще получи първите бойни машини през есента на 2025 г., т.е. само след около 2 години. Предвижда се през 2026 г. и 2027 г. темпът на доставките да бъде 10 Styker-а на месец.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Ха, докато реша да репликирам kuranakyumura и съвсем справедливо са го изтрили ...

    Така е kur-е, официалното название на това, дето те е сполетяло, е борба с дезинформацията 2,0. Нулева търпимост към Путинските шпиони, проникнали тук!
    Защото абсолютна клевета е, че правителството на ПП-ДБ -ДС върши незаконни неща! На нас като слънцето и въздуха са ни нужни колкото се може повече бронирани машини, които уважавания експерт г-н Тагарев е предпочел да купим. Ти ли разбираш повече от професора, kur-e?

    И няма научаване! Колко пъти трябва да те трият, за да схванеш, че под военни статии в Капитал не се опонира? Тоест - не се дезинформира, защото помагаш на Путин.

    Слава Украинi! Щях да напиша и другата слава, ама не знам падежа...
    Слава Зеленскому! Да го маркирам уважително и него преди да го изтрият, че натам отиват нещата с Израел...

    И на Израел слава!

    Нередност?
  • 6
    shtekman avatar :-|
    shtek
    • + 4

    иска ми се да прочета коментара на kuranakyumura, честно казано единствено за това влизам под военните статии на Капитал, направо към коментарите. защото самите статии са смешни. жалко, че е изтрит

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#6] от "shtek":

    Ами kura разсипа от подигравки заради фактологически и законови несъответствия автора. Затова и го изтриха.
    Но пък отново можете да прочетете наивностите в стотията и, притежавайки достатъчно здрав разум и логика, да можете да си възстановите коментара на kura, който заради това си виждане е цензуриран и пратен на заточение в Капитал-ския Диарбекир. Където чуждите поробители са пращали всички будни българи.
    Ако не са ги обесвали междувременно...

    Надявам се силно kura да оцелее заради менталното здраве на всички ни.

    Нередност?
Нов коментар