Служители в оръжейния завод "Емко" отново ще протестират

Директор в компанията обвини икономическия министър, че е разпоредил държавното "Кинтекс" да скъса договорите си с военното предприятие

Служителите и мениджърите в компанията Емилиян Гебрев "Емко" твърдят, че всички нарушения са отстранени още на 29 август, но връщането на лиценза се бави
Служителите и мениджърите в компанията Емилиян Гебрев "Емко" твърдят, че всички нарушения са отстранени още на 29 август, но връщането на лиценза се бави
Служителите и мениджърите в компанията Емилиян Гебрев "Емко" твърдят, че всички нарушения са отстранени още на 29 август, но връщането на лиценза се бави    ©  Юлия Лазарова
Служителите и мениджърите в компанията Емилиян Гебрев "Емко" твърдят, че всички нарушения са отстранени още на 29 август, но връщането на лиценза се бави    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Работниците във военния завод "Емко" в Трявна и село Белица планират да излязат на пореден протест на 14 септември. Причината според тях са целенасочените действия на държавни органи да унищожат предприятието. В края на юли лицензът за внос и износ на компанията беше замразен заради констатирани нередности от служба КОС към МВР. Според тях те вече са отстранени и това е установено от органите още на 29 август, но въпреки това и уверенията на икономическия министър Емил Караниколов лицензът не е възстановен.

Паралелно с отвореното писмо на служителите до медиите беше изпратен и сигнал от директора на обособеното производство на "Емко" в Трявна Славчо Димиев до президента, премиера и омбудсмана. В него той твърди, че има натиск и по още една линия - министърът е разпоредил на държавния оръжеен търговец "Кинтекс" "незабавно да развали всички свои договорни отношения с "Емко", отнасящи се за продукция, предназначена за Република Индия", което според него и според служителите води до щети за десетки милиони. От Министерството на икономиката не отговориха на запитването от "Капитал" за коментар.

"Обръщам се към Вас с ясното съзнание, че държавният произвол срещу нас е организиран от правителството начело с неговия председател. Неизвестно с каква цел, но е решено да ни унищожат!", заявява директорът в писмо, адресирано и до самия Бойко Борисов.

Шрапнели от "Дунарит"

Новото припламване на конфликта между контролираното от Емилиян Гебрев "Емко" и държавата идва след около седмица затишие в битката за овладяване на контрола върху друг военен завод - "Дунарит". Подчинената на Караниколов "Държавна консолидационна компания" на 25 август изкупи дълг на русенското предприятие към фалиралата КТБ за 47 млн. лв. и министърът обяви, че започват активни действия по придобиване на "Дунарит", за да бъде "спасен". Причината - несигурност и съдебни спорове около собствеността на "Дунарит", правещи невъзможно да се смени ръководството му, което паралелно с проблемите около лиценза за търговия на "Емко" се сдоби с обвинения от прокуратурата. А това по закон е основание за отнемане на лиценза и за производство.

Опитът на държавната компания да се впише като заложен кредитор обаче беше блокиран, а и в рамките на дни "Дунарит" изплати цялото задължение. Така отпадна възможността ДКК да пристъпи към продан на търговското предприятие, а с това и да го придобие. Дружеството изпълни и съвет на министъра да назначи прокурист, което по неговите уверения е достатъчно да се запази лиценза за производство.

Можем бързо, а можем и бавно

Въпреки това, изглежда, битките продължават на заден план, което предизвиква и гнева на служители и мениджъри. Според тях държавата всячески протака връщането на лиценза за търговия на "Емко".

"Искам категорично да подчертая, че независимо че не считам подготовката на нашата продукция за транспортиране за "нарушение" или още повече за "престъпление", ръководството на дружеството все пак се съобрази с всички разпореждания на контролните органи, което беше установено и с Констативен протокол с Рег.№ 360р-3999 от 29.08.2017 г. на служители към КОС – София и КОС - Трявна", обяснява Димиев.

"Изключително обезпокоителен е фактът, че когато е необходимо да се предостави информация за допуснати нарушения, то тя се предоставя светкавично между различните представители на МВР от различни градове; между МВР и прокуратура, по факс, предавани устно или писмено на ръка. Когато обаче трябва да се предостави информация на един български министър, че дружество, набедено за нарушител, е отстранило своите пропуски, то тази информация пътува вече 15-и ден", продължава той.

Тупането на топката личи и по поведението на съда по обжалването на замразяването на лиценза от "Емко" (виж карето).

Забрана с всички средства

Другото съществено обвинение е лично към Караниколов, че след ДКК е включил и дъщерното й дружество "Кинтекс" във войната срещу "Емко" и "Дунарит". По твърденията на Димиев той е разпоредил на държавния търговец (вероятно мотивирайки се със замразения лиценз за внос и износ на "Емко") да развали договорите за износ към Индия и предадената вече и приета от клиента по договор продукция на "Емко" да не напусне България. Ако това е така, то проблемът за "Емко" от нереализираното производство ще коства десетки милиони пропуснати приходи. Разбира се, за това могат да последват и претенции и искове към "Кинтекс".

Държавната компания обаче също така носи риск от сериозни загуби по неустойки към чуждите си контрагенти. А също ще си навлече и репутационен проблем - търговецът е предпочитан партньор за армиите на редица страни заради дългогодишните връзки и защото зад него името на българската държава стои като гарант. Затова и на тези пазари българските военни заводи рядко пробват сами да печелят поръчки.

"Усилията да бъде унищожено нашето предприятие ще доведат до огромни по своите размери загуби и ще нанесат непоправимо клеймо на България като утвърден производител в областта на специалното производство", се казва в уведомлението за планирания протест на работниците. Той ще се проведе между 11 и 12 часа на автогарата в с. Вонеща вода "непосредствено до път II-55 (път I-5)", което значи, че може да има опит и временно да бъде блокирано движението.

И съдът не бърза

На 22 август "Емко" обжалва пред Административен съд - София-град, решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС от 25 юли, взето по предложение на министъра на икономиката, с което за половин година са спрени издадените лицензи за износ и внос на оръжейни продукти, до преустановяване на констатираните нарушения.

Още същия ден съдия Марина Николова прекратява делото с мотив, че то не е подсъдно на Административен съд - София-град, а на Върховния административен съд и го изпраща там. На 25 август е образувано дело във ВАС. Още същия ден председателят на Седмо отделение Ваня Анчева определя за докладчик съдията Иван Раденков. На 4 септември председателят на ВАС Георги Колев изненадващо преразпределя делото и то се пада на Любомира Мотова, а като причина за преразпределяне е записано "чл. 166 АПК " - разпоредбата, който урежда спирането на предварително изпълнение. Това обстоятелство не е ново, защото още от определението на АССГ е ясно, че молбата още преди три седмици е подадена с такова искане. Какво налага преразпределението остава загадка.

Съдебен състав с председател Любомира Мотова (докладчик), Бисер Цветков и Димитър Първанов също прекратява производството, защото е на мнение, че делото е подсъдно на Административен съд София-град, а не на ВАС. Тримата съдии повдигат т.нар. спор за подсъдност, т.е. петчленен състав на ВАС ще трябва да реши кой е компетентният съд.

Процедура, която ще отнема поне още няколко седмици, при положение че в АПК е записано, че "съдът се произнася незабавно" при подобно искане.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • - 1
    • + 10

    Отвратително, скандално и фашизоидно. По всички фронтове. В това число - и във ВАС. Стремежът да се протака делото и така да се нанесе умишлена и сериозна вреда на жалбоподателя е повече от очеваден. Има ли изненадани? Това можем да очакваме - със 100% сигурност - от съда на Жоро Фатмака. И на Жоро Синдика. Който вече надлежно пое щафетата. Гарантирано от ВСС. И от неадекватния ни "президент" - или това, което имаме вместо президент. Аnathema estote, #койчовци.

    Нередност?
  • 2
    boen_snariad avatar :-|
    boen_snariad
    • + 13

    Няколко въпроса за размисъл:
    Министър Караниколов ни убеждава, че няма регистрация в Търговския регистър на факти за собствеността на Дунарит - вижте публикувания документ (Протокол) от м. март 2017, в който е отразено увеличаването на капитала с 60 милиона - Лъже ли г-н Караниколов?
    Пак той казва, че не е предлагал отнемането на лиценза на ЕМКО, но в регистъра на "Междуведомствен съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките" е записано КАТЕГОРИЧНО, че "по предложение на Министъра на икономиката...." се спира действието на лиценза - Лъже ли г-н Караниколов?
    Пак той ..."застава зад интересите на работниците...." - Как? - като нарежда на подчинената му "Кинтекс" да "прекрати договора с ЕМКО" за вече ПРОИЗВЕДЕНА И ПРЕДАДЕНА на "Кинтекс" продукция, която именно тези работници са произвели!!! - Лъже ли г-н Караниколов?
    Това са съдбите на около 1400 работници от Дунарит и на около 1100 работници от ЕМКО - общо около 2500 работници с техните семейства - засегнати са около 10000 човека, които няма да могат да се вземат заплатите и ще останат без работа.
    КЪДЕ Е г-н Борисов? - Дали и той не ни лъже?
    КЪДЕ СА НАЦИОНАЛНИТЕ МЕДИИ??? - При Пеевски!!!
    Не е ли време да си спомним протестите при Орешарски?

    Нередност?
  • 3
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 9

    Всичко се прави в името на Човека! Но не в името на Тато, а в името на Шиши!

    Нередност?
  • 4
    chichka avatar :-|
    chichka

    До коментар [#2] от "boen_snariad":
    + от мен.... но си знаеш, че Емко, Дунарит.... и други печеливши дейности собственост на българи.... ще бъдат убити и окрадени. КТБ беше само упражнението към това което ни очаква.
    Любимия ми постулат: "Това което виждате е само сянката на това което се задава!"- Конфуций.

    Нередност?
Нов коментар