🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата влезе в сложна схема по овладяване на "Дунарит"

Компания към икономическото министерство през няколко посредника купува за 47 млн. лв. вземането, чрез което Пеевски опитваше да блокира сделката с "Емко"

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че е готов да купува още дългове на русенския завод
Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че е готов да купува още дългове на русенския завод
Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че е готов да купува още дългове на русенския завод    ©  Надежда Чипева
Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че е готов да купува още дългове на русенския завод    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Министерство на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството "Дунарит", каза министър Емил Караниколов на специално свикана пресконференция по темата. Той обясни, че мярката е извънредна заради опасността заводът да загуби лиценза си за производство и идва след анализ на взаимовръзките в оръжейния сектор. Вече се работи за изкупуване на всички кредити на дружеството с цел да "не се поиска процедура по несъстоятелност и да не се започне разпродажба на активи, което би довело до сътресения".

Буквално паралелно с брифинга на министъра е подадено и заявление в Търговския регистър за вписване на Държавна консолидационна компания (ДКК) като заложен кредитор на "Дунарит". От представените документи става ясно, че по сложна верига цесии дружеството към ведомството на Караниколов е купило срещу 47 млн. лв. най-голямото вземане към завода, което започва живота си с цесия на Едоардо Миролио да спаси депозитите си в КТБ и преминава в ръцете на офшорка, свързана с депутата Делян Пеевски, за да стигне до самата КТБ.

Така в един от най-оплетените казуси за овладяване на отломките от някогашната империя на фалиралата банка на Цветан Василев официално влиза държавата на мястото на основния враг на банкера - Делян Пеевски. И 12 години след приватизацията на русенския завод държавата реши, че ще харчи, за да си го върне.

Дългата верига от кредитори

Придобитият от ДКК дълг има дълга история, която бурно се разплита в последните дни. На 30 октомври 2014 г., дни преди отнемането на лиценза на КТБ, лично Едоардо Миролио, който беше най-големият депозант в банката, и няколко негови дружества сключват цесии с "Дунарит", което пък е един от големите кредитополучатели на КТБ с над 90 млн. лв. задължения. Така бизнесменът може да получи част от средствата си, докато компанията може да ги използва да прихване и погаси част от задълженията си. Впоследствие на 1 декември 2015 г. "Дунарит" и Миролио са уредили взаимоотношенията си, като са фиксирали общата цесионна цена на 22.2 млн. евро, 1.77 млн. долара и 0.4 млн. лв., дължими на "Е.Миролио" ЕАД.

На 14 март 2016 г. обаче Миролио продава своето вземане на "Виафот инвестмънт България", което се свързва с Делян Пеевски. На същия ден той прехвърля на компания на депутата своите 50% от "Техномаркет" и миноритарен дял от "Булгартабак". Цената е 19.5 млн. евро, а по-късно през годината на 11 август "Виафот инвестмънт България" прехвърля вземането на собственика си Viafot Limited от Британските Вирджински острови за неизвестна сума. По това време близкият до Цветан Василев мениджмънт на "Дунарит" и прекият му акционер "Кемира" правят опити да прехвърлят контрола на "Емко" на Емилиян Гебрев, което чрез увеличение на капитала за 60 млн. лв. трябва да придобие 88% дял. Сделката е блокирана именно от Viafot.

И така се стига до последните действия. Според документите в Търговския регистър на 5 юли 2017 г. Viafot е прехвърлило вземането на "Дипи" ЕООД срещу 22 млн. евро. За сделката "Дунарит" е уведомен чак миналия петък на 25 август. В същия ден "Дипи" продава вземането си на КТБ срещу оригиналните 22.2 млн. евро, 1.77 млн. долара и 0.4 млн. лв., или около 5 млн. лв. повече, отколкото е платил месец и половина по-рано. Има обаче и особеност - цената ще бъде платена в активи, които синдиците са предлагали на публична продан, но не се е намерил купувач. Не е ясно какво влиза в тази графа, която трябва да бъде договорена с анекс, но на тази дефиниция отговарят редица имоти, а също и дялове в компании като "Техномаркет" и винарната "Телиш".

Национализация под друго име

Последната стъпка отново е осъществена на 25 август. На същия ден, в който КТБ придобива вземането, тя го прехвърля на държавното дружество ДКК. Този път цената е 24 млн. евро или 46.9 млн. лв., от които 40 млн. лв. са дължими в срок до 7 дни, а останалите - до 1 година. Така реално срещу тази сума ДКК се сдобива с най-големия кредит на "Дунарит" и съответно с възможността да се пробва по подобие на Viafot да го овладее чрез осребряване на залога. Това обаче няма как да стане отведнъж и вероятно адвокатите на "Дунарит" и "Емко" ще поведат нова протяжна съдебна битка.

"Това не е национализация, тук говорим за пазарен принцип и процедура", отговори леко подразнен министър Караниколов на въпрос, колко ще струва национализацията, като не се ангажира с число. Все пак после обясни, че досега за придобиване на вземания са вложени именно въпросните 40 млн. лв. и че "Дунарит" има около 67 млн. лв. изискуеми задължения.

Чао, Пеевски, здравей, Борисов

"Изключително важна е подкрепата на абсолютно всички за тази извънредна мярка - това няма да е нещо свързано с целия ВПК", каза министърът и наистина по всичко личи, че има сериозна воля и координирани действия на всяко ниво в изпълнителната власт за това.

За блицоперацията на синдиците на КТБ е получено предварително одобрение от Фонда за гарантиране на влоговете на 23 август.

ДКК вече плати 29 млн. лв. на синдиците на КТБ, за да придобие другия военен завод в орбитата на КТБ - "Авионамс", и с новата инжекция от 47 млн. лв. се превръща в основен донор на масата на несъстоятелността на банката.

Самите синдици явно действат в тясно съгласие с министъра, защото по думите му преговори се водят "с абсолютно всички кредитори, през синдиците на КТБ". Засега според Караниколов операцията се финансира със средства на самата ДКК. "Знаете, и ББР е към нас и може да помогне, но "Дунарит" към момента работи изключително добре и няма нужда от такава подкрепа. Проблемът е, ако евентуално започнат делата, които са по кредитите. Не става въпрос за стратегия, а за закони", каза Караниколов.

Друг проблем е, че докато трае това изкупуване, все пак лицензът за производство на "Дунарит" си остава заплашен и служба КОС към МВР би трябвало да пристъпи към отнемането му, тъй като по всичко личи, че скоро няма да има вписано ново ръководство на място на сдобилите се с обвинения директори. Това обаче също явно не е непреодолимо: "Имам уверение, че няма да се предприемат действия. Това е една от молбите ни днес на срещата с управителя - да даде възможност да се назначи прокурист с пълни права, което ще спре процедурата по отнемане на лиценза", обясни Караниколов. Така топката се прехвърля в двора на лагера на "Емко" и мениджърите на "Дунарит", като ако те откажат, винаги може да им се хвърли вината за затварянето на завода.

Статията е променена на 29 август 2017 г. с коректната цена на цесията от "Е.Миролио" към "Виафот инвестмънт България", която в първоначалният мтерил е посочена като неизвестна.

Странният посредник


"Дипи" е фирма на Добрин Иванов, който преди години стана известен с амбициите си за строежи на Иракли. Самата тя има едва 15 хил. лв. приходи за 2016 г. Той е собственик и на "Емона 2000", която има бизнес със заведения и ресторанти и през 2016 г. е имала персонал от 78 души. Отчетът на дружеството е странен - то работи на огромна загуба: например за миналата година приходите са били 846 хил. лв., а разходите 3.2 млн. лв., през 2015 г. постъпленията са 695 хил. лв., а разходите 2 млн. лв. Компанията има активи за 23 млн. лв., като земята е оценена на почти 4 млн. лв., а незавършеното производство (вероятно сграда) на 10 млн. лв.
Иванов има връзка и с военния сектор, той държи 90% от "Трансмобил", която участва в секторното сдружение на оръжейните фирми и за миналата година има оборот над 50 млн. лв.

Прикачен файл

Прикачен файл

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • - 1
    • + 43

    ЕБАТИ МАФИЯТА.

    СЛЕД КАТО ПРАСЕТО ЗАГУБИ БЕЗСПОРНО ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН ЧРЕЗ СЪДА ДА ОВЛАДЕЕ ДУНАРИТ СЕГА ВПРЕГНА ЛИЧНО НАЗНАЧЕНИЯ ОТ НЕГО ДОКАЗАНО КОРУМПИРАН ГЪЗОЛИЗАЧ В ЛИЦЕТО НА КАРАНИКОЛОВ ДА СВЪРШИ ЗАПОЗНАТОТО.

    ЖАЛКО ЗА ОТРЕПКАТА ОТ БАНКЯ.
    ТАКЪВ ПОМЯР ЕДВА ЛИ НЕКОГА СЕ Е РАЖДАЛ В КОЧИНАТА В КОЯТО ЖИВЕЕМЕ.
    ТАКЪВ СМЕШНИК И ЖАЛКАР КАТО НЕГО НИКЪДЕ НЯМА. ЩОМ ОНЗИ ОТ СИМИТЛИ ГО ПРАСКА ПРЕДСТАВЯМ СИ КАКВО МУ ПРАВИ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ В ХОТЕЛ БЕРЛИН.

    ТАЯ КОЧИНА В КОЯТО ЖИВЕЕМЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЧРЕЗ ДУНАРИТ ДОКАЗА, ЧЕ ТУК УПРАВЛЯВА ЕДИНСТВЕНО И САМО МАФИЯТА.

    Нередност?
  • 2
    plebs avatar :-|
    plebs
    • - 7
    • + 2

    "Интервю на Пламен Георгиев, председател на КОНПИ, за вестник „24 часа“ - 12.08.2017
    ИМА ОПИТ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА “ДУНАРИТ” И ДЪРЖАВАТА ДА НЕ ПОЛУЧИ НИЩО

    Досега не е имало такъв случай в дейността на комисията, казва Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество

    - Г-н Георгиев, “Дунарит” беше заплашен от отнемане на лиценза. Какво се случва с предприятието, то не е ли част от вашия иск за запориране на имуществото на Цветан Василев?
    - През февруари 2016 г. ние внесохме в Софийския градски съд иск за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество срещу Цветан Василев и още 26 ответници. Цената на иска е над 2,2 млрд. лева. Един от тези искове е срещу дружеството “Кемира”, което е собственик на акции от “Дунарит” на стойност 7,244 млн. лв. Това представлява 91% от капитала. Тези акции са придобити със средства от КТБ. С определение от май 2015 г. съдът допусна обезпечение на иска ни срещу “Кемира”.
    - Как установихте, че “Дунарит” се притежава от Цветан Василев?
    -Съществува дружество “Интернешънъл файненшъл венчърс”, което е регистрирано на Британските Вирджински острови. То е мажоритарен собственик на “Хедж инвестмънт България”. Това дружество притежава на “Кемира”. Краен собственик на “Интернешънъл файненшъл венчърс” е Цветан Василев.
    Това става ясно от декларация, подписана лично от него. Впоследствие Цветан Василев по неустановен за нас начин е прехвърлил това дружество на руснака Дмитрий Косарев. Като на 22 януари 2016 г. капиталът на “Кемира” е увеличен от 5000 на 55 000 лева.
    - Това променя ли наложеното обезпечение във ваша полза?
    - Не го променя. Комисията е образувала изпълнително дело след определението на съда. Изпратени са запорни съобщения от съдия - изпълнител за всички допуснати запори, включително върху акциите на “Дунарит”. Запорът е наложен на 12 юни 2015 г. На тази дата запорното съобщение е получено и от ръководството на предприятието.
    - Но през миналата година “Дунарит” беше продаден на фирма “Емко”, Как е станало?
    - Когато съдия-изпълнителят е изпратил съобщението за запора, управителят на “Кемира” Асен Бабански е заявил, че временните удостоверения за участието на “Кемира” в “Дунарит” се намират в прокуратурата. Това нито ние, нито съдия-изпълнителят може да провери.
    Поради тази причина не са иззети временните удостоверения. След като внесохме иска за отнемане, установявахме, че е подадено уведомление до КЗК за допускане на концентрация чрез увеличаване на капитала на “Дунарит”. “Кемира” е прехвърлила акциите си на дружеството “Емко”. В същото време стартира и опит за увеличение на капитала на “Дунарит”.
    ..."
    http://www.ciaf.government.bg/news/view/intervu-na-plamen-georgiev-predsedatel-na-konpi-za-vestnik-ay24-chasa-au-12-08-2017-324/

    Нередност?
  • 3
    plebs avatar :-|
    plebs
    • - 13

    plebs, 18 авг 2017 22:21
    "Капиталци, що си не гледате работата? КОНПИ запорира акции на Дунарит, принадлежали на Цв.Василев. Следват познатите схеми от Емко за овладяване на предприятие като увеличение на капитала и незаконно прехвърляне на акции. Дали Миролио, дали Малофеев или ВТБ - все тая. Всичко е за боклука.
    Псувате Цацаров - ваша работа. Но не барайте КОНПИ щото те пазят общите пари, които покриха далаверите на Мустака.
    Друг е въпросът, че от БСП искаха КОНПИ да не влиза в антикорупционния орган. И те да си гледат работата.
    Аман от приватизатори!" -15/+2
    http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2017/08/18/3026186_cialoto_peevsko_voinstvo_sreshtu_dunarit/
    Чакам да си подобрите резултата.
    Със здраве.

    Нередност?
  • 4
    _az_ avatar :-|
    _az_
    • + 12

    Ало, Емо, аре слез да ми купиш един завод, моля ти се..

    Нередност?
  • 5
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • - 2
    • + 26

    Браво капиталци, от схемата става ясно, че Дебелия е кеширал още 47М към 29М за Авионамс от държавата чрез ДКК с помощта на служителя му Емил. Това е третично осребряване на фалира на КТБ, след първичното (източване чрез кредити) и вторичното (придобиване на активи чрез цесии). Такива сладки схеми на национализации само пълнят касата на Дебелия, очаквайте още подобни сделки, като свършат парите на ДКК, почва да плаща ББР, да се готви Маврудийката. Дебелия замина за Дубай милионер, а се върна от там милиардер, затова не се сърдете на Бройко, той е само брояч или помагач, ятак или ташак (свидетел)...

    Нередност?
  • 6
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • - 1
    • + 18

    Страхотно. Държавата вече директно финансира #СвинятаТлъста. Нека преговорим:

    1) Сделка с Миролио (този мозък безподобен) предоставя на Тлъстака залог върху завода. Залог, който няколко съдебни състава отказват да признаят.

    2) В нарушение на един куп закони АС отказва да впише окончателни решения на въззивни инстанции от София и Търново. Т.е. изчаква.

    3) На теория, уж изчаква края на (триинстанционното) търговско дело между Дунарит и Виафот. Но на практика - изчаква да им натресат нова шефка (която я знаем #КОЯ е). Както и изчаква сламен-Пламен да се активизира. Което и става.

    4) И ето сега, Емил Щетата Пеевска изкупува (непризнатото) взимане на #Тлъстия срещу крупна сума. Държавни пари. Т.е. наливаме ликвиден кеш в мелничката #свинска. Кеш, който идва от парите на нас, данъкоплатците. И от все по-свиващата се маса на несъстоятелността.

    5) И - разбира се - заради тези цесии и прочее КТБ също води дела. И ако вземе, та ги спечели - тогава какво точно ще е придобил Чичко Емил-Крокодил? Едно нищо - въздух под налягане. Една гаща плява.

    И за десерт - нека съобразим. Защо #СВИНЯТА се отказа да чака изхода до последна инстанция по дело 6581/2016? Ами много просто:

    а) #ТОЙ не обича да чака.

    б) Няма гаранция, че в САС (и по-нагоре) ще решат в негова полза. Все пак #БайСтефан ще ходи на ваканция във ВСС - при кой ли ще се падне делото, щом любимият съдия го няма?

    в) И на последно - но може би най-важно - място. На #ДебелатаСвиня в момента и трябва кеш. И то - много. И то - бързо. Понеже има да връща стотици милиони на ВТБ (т.е. КГБ). И ако не ги върне скоро, познайте какво ще му се случи. Ще замирише на пържоли-на-грил. Ха дано... не пречи да помечтаем!

    Нередност?
  • 7
    moon744 avatar :-|
    moon744
    • + 8

    Нали още през април групата за натиск на Нова република внесе искане до министъра на финансите да представи информация как е прецено кои прехващания и цесии да бъдат оспорени пред съда? Какво стана? Изглежда никой не работи по тези цесии и прехващания, а те бяха за около един милиард. Нито прокуратурата, ниго фонда за вземанията, нито синдиците.И защо тези прехващания изобщо трябваше да бъдат осметоводени?

    Нередност?
  • 8
    moon744 avatar :-|
    moon744
    • - 1
    • + 8

    Доколкото знам, в устава на Българска банка за развитие е предвидено финансиране на малки и средни предприятия. Дунарит не е такова.А устава на ДКК предвижда ли изкупуване за сметка на дужеството на дялови участия в частни предприятия?Ако претърпят загуба от операцията,за чия сметка ще е?

    Нередност?
  • 9
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 7

    Май наистина за Д. П. няма невъзможни неща при настоящото управление на държавата ни. Докато икономическият министър национализира "Дунарит", Пеевски предлага и продава продукция на „Емко” и „Дунарит” в Индия – на оръжейно изложение, Катар, Дубай и в Южен Судан:
    https://frognews.bg/novini/peevski-poiavil-sudan-avtomati-snariadi.html

    Нередност?
  • 10
    hodounski avatar :-|
    hodounski
    • + 9

    Най- накрая някой ще се задави . Кой от тримата шишковци или и тримата?

    Нередност?
Нов коментар