Цялото Борисово войнство срещу "Дунарит"

След като Пеевски не успя да овладее военния завод, държавата изкупи вземането му и също се пробва, но компанията светкавично изплати дълга си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко:

- След Пеевски държавната машина се зае с овладяването на частния оръжеен завод.

- Операцията стана и с нелогичното участие на КТБ, чиито синдици оспорват купения дълг на "Дунарит".

- Втората национализация на военно дружество от правителство на ГЕРБ може и да не се случи. Но Пеевски гарантирано печели пари или активи.

Извънредна ситуация. Така икономическият министър Емил Караниколов оправда внезапния порив за одържавяване на военния завод "Дунарит". Той всячески бяга от думата национализация, но действията на подчинената му "Държавна консолидационна компания" (ДКК) трудно могат да се опишат по друг начин. Няма никакви индикации собствениците (независимо кои, тъй като има съдебни спорове) на русенското предприятие да искат да го продават. А военният сектор в момента бумти и дружеството, част от някогашната корпоративна империя на собственика на КТБ Цветан Василев, е в отлично финансово здраве, както признава и самият Караниколов, което не налага нужда от спасяване.

Така единствената извънредност в ситуацията се вкарва от самата държава. Лицензът за производство на "Дунарит" е заплашен, тъй като директорите му са с обвинения от прокуратурата, основно за това, че са канализирали средства от компанията към също така обвиняемия банкер. А те не могат да бъдат сменени заради въпросните съдебни спорове, чрез които е блокирано прехвърлянето на контрола над компанията в ръцете на конкурента й "Емко". Караниколов казва, че има уверения от МВР (в чийто двор е това решение), че такива действия няма да се предприемат заради голямата важност на "Дунарит" за целия военно-промишлен комплекс и че е говорено с ръководството да назначи прокурист и така да отпадне проблемът. Така че явно и по тази линия няма чак такава опасност.

Все пак държавата вижда основание да влезе в битките за овладяване на завода, като изкупи най-голямото му задължение по сложна верига цесии, стигнали накрая до самата КТБ (виж графиката). За целта ДКК плаща 47 млн. лв., срещу които се надява да се впише като заложен кредитор на предприятието, то да не си плаща, да го обяви за продан и да го купи - нещо, което вече повече от година опитваше да направи свързана с депутата Делян Пеевски офшорка като предишен собственик на въпросното вземане от "Дунарит".

Или накратко: съдебната битката за "Дунарит", която досега Пеевски водеше, вървеше към разгром и беше поета от държавната машина с всичките й лостове в ръцете на премиера Бойко Борисов. Този план обаче се сблъсква с отпор - два дни след блиц операцията на ДКК "Дунарит" отвръща с погасяване на цялото задължение от 47 млн. лв., с иск за спиране на вписването на ДКК като заложен кредитор и с изпълняване на съвета да се назначи прокурист. С което претенциите на държавата към собствеността би трябвало да отпаднат, а също и лицензионните неволи на завода, ако уверенията на Караниколов важат.

Една добре координирана акция

Операцията по изкупуване на вземането от ДКК беше поднесена от Караниколов, но явно тя се ползва с подкрепа от по-високо, защото включва и институции извън неговия контрол. От представените документи става ясно, че само в рамките на часове на 25 август синдиците на КТБ купуват вземането от последния му собственик - "Дипи", и го продават на държавната компания. Двете действия са одобрени от контролиращия ги по закон Фонд за гарантиране на влоговете чрез едно и също решение от 23 август. А уведомленията до "Дунарит" за двете цесии са изпратени от един и същ нотариус чрез един и същ пълномощник (адв. Матей Матев) с три минути разлика. Така че явно решението е координирано поне с финансовия министър, който неформално ръководи фонда, чийто председател иначе пряко се избира от правителството, заместникът му - от БНБ.

Самото участие на КТБ е проблемно по поне няколко линии, за които синдиците не отговориха на изпратените от "Капитал" въпроси. Първата е, че банката купува вземане, по което самата тя е страна и оспорва в съдебни дела. Оригинално то е резултат от сключена цесия между Едоардо Миролио и "Дунарит", в резултат на която заводът е погасил свои кредити от КТБ чрез прихващане - нещо, което синдиците оспорват като недействителна сделка. По информация на "Капитал" договорът между Миролио и "Дунарит" е бил именно под условие, че прихващането остане валидно, така че има опасност оригиналната сделка заедно с всички цесии след нея да останат без покритие. На второ място, проблемно е и плащането по сделката - синдиците са се договорили да платят на "Дипи" номиналната цесионна цена (близо 47 млн. лв.) но в активи, които са предлагани от тях на търгове, но не са продадени. Те обаче ще бъдат допълнително уговаряни и няма никаква информация какви ще бъдат, като единствено е уточнено, че ще са по първоначалната цена, на която са предлагани на търг.

А накрая въобще не е ясно и как синдиците на КТБ са знаели, че "Дипи" е собственик на вземането. По документи дружеството на Добрин Иванов, нашумял около амбициите на друга негова компания за строежи на Иракли, е купило дълга за 22 млн. евро от предишния му собственик - свързаната с Пеевски Viafot, на 5 юли. Въпреки че в договора пише, че Viafot трябва да уведоми длъжника до 10 дни, това се случва едва на 25 август паралелно с новата цесия - така че дотогава единствено Viafot и "Дипи" са знаели за сделката помежду им.

Ролята на "Дипи" явно е на посредник, който да скъса пряката връзка и да няма директно плащане към офшорката на Пеевски. Само за месец и половина на хартия компанията на Иванов, която иначе за 2016 г. има едва 15 хил. лв. оборот, инкасира около 2 млн. евро печалба. Освен това в договора й с Viafot е записано, че цената може да се плати и с "равностойно по размер вземане и/или имущество - недвижими имоти, движими вещи или дялови участия в други дружества". Така реално може да се окаже, че активите, с които КТБ ще плати, просто ще преминат през "Дипи" към Viafot и по този начин Пеевски да се сдобие с контрол над още 15% от "Техномаркет", винарната "Телиш" и др. Ефектът от такава операция би бил, че едни 47 млн. лв. от ДКК ще отидат в масата на несъстоятелността на КТБ и оттам в голямата си част в крайна сметка ще отидат във фонда за гарантиране на влоговете, а едни активи на тази стойност ще отидат към Пеевски.

Гответе се за нова битка

Въпреки че масово изказването на министъра беше предадено в медиите като "държавата купува "Дунарит", всъщност ДКК няма бърз механизъм, по който да влезе във владение. Първата стъпка е да бъде вписана като заложен кредитор - нещо, което е обжалвано и съответно следват поне месеци дела. А и "Дунарит" публикува писмо и платежни нареждания и писмо до ДКК, че е изплатил над 50 млн. лв. главница и лихви, така че основанието за вписване на залог напълно отпада. Дни след като курсът към одържавяване беше обявен, Караниколов заяви пред bTV, че ДКК вече е придобила изискуеми вземания към завода за общо 67 млн. лв., така че явно има и още 20 млн. лв. друго вземане. Какво е то обаче няма никаква яснота. Ръководството на "Дунарит" вече е заявило за вписване прокурист - Петър Петров, който след обвиненията на директорите беше предложен за изпълнителен директор, но промяната беше блокирана от КОНПИ. Ако това решение мине, то по логиката на Караниколов и основанието за отнемане на лиценза би отпаднало, а с него и аргумента за извънредната ситуация

Във всеки случай без залог върху предприятието държавата не може да повтори начина, по който ДКК овладя "Авионамс". То също като "Дунарит" беше дъщерно дружество на свързаната с Василев "Хедж инвестмънт България" и акциите бяха продадени от частен съдебен изпълнител заради дългове към КТБ. Сега обаче, ако държавата иска да стигне дотам, ще трябва да прекара "Дунарит" през несъстоятелност. А това никак няма да изглежда като така прокламираното спасяване.

Прикачен файл

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 29

    "Бате к*ре, Дебелио е превъртЕл. Ела ъ ти каем кфо е идзмислИл. Начи, у Дунарит праат ени раоти, къе ако ги неът, и друите не моът и раотят. И са Дебелио си е стрОил ората и им е кадзал - дзееме ли Дунарит, сички че ни кацнат ън шмайзеро! Оно формално че се вои държавно, аъ държавно под Караниколов нали сссешшшш, че има "вие кои бехте", мое вчера ъ сме ви продавАли, аъ са иъ ноа ценоа полиика! Че ви дадеме една сметчица у чернио Белиз, ън секое левче дза Русе, че кихате по доларче у сметката!"

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-P
    kdo52372883
    • - 1
    • + 33

    Каранасранов, к'о пра'им сега?! Quo vadis, cucurbita??

    Нередност?
  • 3
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • + 28

    Герберските суджуци, навързани като свински черва - МВР, ФГДБ, Синдици КТБ, МИ, МФ, КОНПИ, БНБ - всички отиват на Народен Съд. Дунарит освен юридическа, финансова, работническо-мениджърска, може да окаже и огнева съпротива. Адвоката Сашо Ангелчето и баща му Парашкеф Голямкеф са ОРВ на схемата. А от непродадените активи в КТБ най-важен е 5% в Булгарбатак, които Дебелио иска да гепи, та да свали БТХ от борсата и да го затвори, за да потули всички далавери, а сградата на холдинга да хариза на ВТБ, че джигитите го държат на мушка за 10% в КТБ и скоро ще му дръпнат спусъка.

    Нередност?
  • 4
    stenli1 avatar :-|
    stenli1
    • - 1
    • + 20

    Борисов-Пеевски

    Нередност?
  • 5
    vaticana avatar :-?
    vaticana
    • - 1
    • + 18

    Баце, кокво ще го правиш толкова имане?

    Нередност?
  • 6
    gooodnight avatar :-|
    gooodnight
    • - 1
    • + 15

    Конституционен Съд НЯМА!!! Решенията на КС ги пишат от ГЕРБ. Това беше потвърдено пред мен, от трима депутати, от три различни парламентарни групи в три независими един от друг разговора. И в трите разговора без пряко да ги питам, по едно време те казваха: "...еми - да, те от ГЕРБ го писаха Решението...". А един от тях добави: "... и какво от това?".
    А конкретното Решение го коментирахме защото от Сатурн се виждаше, че не може да го е писал дори начинаещ юрист.

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 20

    И какво излезе - Пеевски си прибра близо 50 милиона.. с помощта на държавата, държавата си върна тия пари от фирмата и готово.

    А дали вземанията са легитимни няма значение вече.

    Нередност?
  • 8
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 1
    • + 15

    Е ся вече ще има арестувани директори, търговци....той Цацароцирка знае как. Ще мърдат и ще се опъват на мафията? Утре ще се окаже, че Дунарит са поръчали по двама-трима убийци на Пеевски, на Борисов..... ще ги попилеят. Жалко за хората от предприятието, не го ли овладее Мафията ще го затворят, закрият, ще го заличат от земята!
    Ех що не съм млад да избягам от тази територия!

    Нередност?
  • 9
    kdo52372883 avatar :-P
    kdo52372883
    • + 16

    Аааа, нещо са се объркали господата! За прокурист е трябвало да назначат Момчил Мондешки!! Как така не са питали първо в Министерството, пардон, хотел "Берлин", исках да кажа. Айде, в краен случай, може и Младен Мондешки. Че покрай Момчил нещо много се разсмърдя положението напоследък.

    Нередност?
  • 10
    uhl23528019 avatar :-|
    Resurrection
    • + 8

    А бе К стаа тая работа начиии Уж завода фалирал пък все ще се намери някой доброжелател да го съживи
    странна работа

    Нередност?
Нов коментар