НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

ББР ще насочи 65 млн. лв. за свой фонд за дялови инвестиции

Обяснението на държавната банка е, че запълват пазарен недостиг. А истината е, че работят много такива фондове

След като ББР раздаде големи заеми на компании, свързани с Делян Пеевски и Георги Гергов, сега неясен екип от експерти ще купува дялове
След като ББР раздаде големи заеми на компании, свързани с Делян Пеевски и Георги Гергов, сега неясен екип от експерти ще купува дялове
След като ББР раздаде големи заеми на компании, свързани с Делян Пеевски и Георги Гергов, сега неясен екип от експерти ще купува дялове    ©  Георги Кожухаров
След като ББР раздаде големи заеми на компании, свързани с Делян Пеевски и Георги Гергов, сега неясен екип от експерти ще купува дялове    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като премина през Комисията за финансов надзор (КФН), а след кратка работна пауза бе назначен да ръководи друга публична институция, Българската банка за развитие (ББР), Стоян Мавродиев вече ще бъде и мениджър, инвестиращ държавни пари в стартъпи. Учреденият с ресурс на банката Фонд за капиталови инвестиции ще налее 65 млн. лв. под формата на дялов капитал в малки и средни фирми. Намеренията са това да започне да се случва от началото на следващата година.

Подобни фондове за дялови инвестиции в момента създава и държавният Фонд на фондовете, но все пак избира мениджъри с опит в този сектор. Европейският инвестиционен фонд също на пазарен принцип управлява такъв ресурс. Има и регионални фондове, подкрепящи растежа през дялово участие. Затова ходът на ББР да навлезе на този наситен пазар, без да има опит, изглежда съмнителен. Особено заради липсата на доверие към държавната банка и мениджмънта й заради огромните кредити, раздадени на компании, свързани с Делян Пеевски и Георги Гергов например.

За кого е

От прессъобщението за регистрирания фонд стана ясно, че чрез новата структура банката ще изпълнява стратегията си за подкрепа на българския бизнес, разписана за периода 2017 - 2020 година. Капиталът на фонда е 65 млн. лв., като средствата са собствени за банката.

Те ще бъдат раздадени на фирми под формата на дялов капитал, като лимитът е до 10% от разполагаемия ресурс в една компания, или до 6 млн. лв. Максималният придобиван дял в дружествата срещу тази сума ще е до 34%.

Приоритетно ще се финансират малки и средни фирми във фаза на растеж, стартиращи предприемачи, социални предприятия, иновации, посочват от ББР. Няма предварително определени сектори, които ще се считат за желани от фонда. Целите, за които ще може да се използва финансирането, е за повишаване на конкурентоспособността, набавянето на капитал за научноизследователска и развойна дейност, увеличаване на производствения капацитет, финансиране на компании, планиращи излизане на борсата, или за подготовка в усвояването на средства от фондовете на Европейския съюз. Освен пари Фондът за капиталови инвестиции ще предлага и консултантски услуги относно капиталовата структура на малките и средните предприятия, както и възможностите за инвестиции в тях.

Кой ще оценява кандидатите

В мениджмънта на фонда влиза управителният съвет на ББР – Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров, отговориха на въпроси на "Капитал" от PR компанията, изпратила съобщението. Екипът от експерти, които ще консултират предприемачите, ще бъде представен, щом фондът заработи, посочиха от държавната банка.

Оттам мотивират необходимостта от още един фонд за дялово инвестиране на пазара с "изпълнение на мандата си за запълване на пазарен недостиг".

Такъв дефицит на пазара обаче няма, тъй като вече работят няколко фонда от рисков тип или за финансиране на растеж.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • - 1
    • + 2

    Мавродиев е финансов съветник на кокаиновия крал Брендо. Близък е с един вече осъден съдружник на Брендо от Хасково, откъдето между другото е и Мавродиев. Солидната подкрепа от ГЕРБ за него ме кара да мисля че е обслужвал офшорно не само Брендо

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    "Алелеле, бате к*ре, цъбра се неой леф при вас, чмое ли ъ кацне ън бато си К*ро ън шмайзеро? А, дзатегнАли са креитите? Начи че го пишеме делови инвецтиции. Приерно цлааме две бараки и ти ми купуаш 10% за 5 милиона леъ! Директно ън бато си к*ро ън шмайзеро!"

    Нередност?
  • 3
    umv30573526 avatar :-|
    Светлоносец

    Много добра идея за раздаване на средства под формата на дялов капитал, за малки и средни предприятия с разнообразен предмет на дейност. Маже да финансират и семейни фирми с малък опит в енергетиката. Например фирма "Сигда" ООД може да кандидатства за едини бързи пари за повишаване конкорентноспособността и научноизследователската и развойна дейност. Точно сега има свободни едни 30% дяла , могат да изтеглят едни до 6 млн лв.

    Нередност?
Нов коментар