🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Превъоръжаването на армията взе първата си жертва

Ключова фигура по поръчката за бронирани машини тихомълком е отстранена от военното министерство

В момента проектът за бойни машини е в много деликатна фаза, тъй като текат последните седмици преди изготвянето на конкретното техническо задание
В момента проектът за бойни машини е в много деликатна фаза, тъй като текат последните седмици преди изготвянето на конкретното техническо задание
В момента проектът за бойни машини е в много деликатна фаза, тъй като текат последните седмици преди изготвянето на конкретното техническо задание    ©  Велко Ангелов
В момента проектът за бойни машини е в много деликатна фаза, тъй като текат последните седмици преди изготвянето на конкретното техническо задание    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато изтичат последните дни от работата на експертната комисия по избор на нов тип изтребители, а президентът Румен Радев публично зове за "радиомълчание" по темата, в Министерството на отбраната паралелно започнаха да прехвърчат първите искри по другия вече задвижен модернизационен мегапроект.

Става дума за програмата за доставка на нов тип бронирани машини на стойност 1.22 млрд. лв. Срещу тази колосална сума избраната компания или консорциум ще трябва да осигури 150 единици бойна техника в продължение на цели 12 години. Въпросното въоръжение би трябвало да е достатъчно, за да се оборудват напълно три батальонни бойни групи на Сухопътни войски по стандартите на НАТО, така че да са готови за незабавна реакция и участие в реални операции на алианса.

В момента обаче проектът за бойни машини е в много деликатна фаза, тъй като текат последните седмици преди изготвянето на конкретното техническо задание, което да бъде изпратено на поканените потенциални подизпълнители. На практика различни малки детайли в спецификацията може да елиминират или облагодетелстват всяка фирмите, участващи в надпреварата, или техни поддоставчици на въоръжение и оборудване. Като говорим в случая за суми, измерващи се в милиони.

"Сготвен" или не

Точно в този критичен период от работата по проекта Министерство на отбраната скоростно "се е разделило" с един от основните хора, работещи по него – Христо Ботев Томов, външен консултант към военния министър Каракачанов. Само седмица по-рано новинарският сайт Terminal3.bg разпространи сензационно твърдение, че ДАНС е отнела допуска на Томов до класифицирана информация заради нерегламентирани контакти с представители на Руската федерация, след което е извършила и претърсване в кабинета му.

От военното ведомство категорично отрекоха както да е имало обиск, така и консултантът да е с отнет допуск. По техни думи Томов е назначен на граждански договор с конкретни ангажименти, работил е само по проекта за бронираните машини, не е имал допуск до класифицирана информация, защото никога не е имал достъп до такава, и също така не е имал никакво отношение към многомилионните поръчките за ремонт на използваните съветски изтребители МиГ-29 и Су-25 в Русия и Беларус, както се твърдеше в публикацията на Terminal3.

Няколко дни по-късно обаче нещата взеха нов обрат. Оказа се, че публикацията, макар и пълна с неточности, не е била съвсем без основание. След запитване на "Капитал" от ДАНС и от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) официално отговориха, че Христо Томов всъщност е с отказ за издаване на допуск до класифицирана информация, а не с отнет такъв. От април насам консултантът обжалва това решение пред Върховния административен съд.

По принцип отказът за издаване на допуск не значи автоматично, че съответната личност наистина е имала контакти, застрашаващи националната сигурност. Причината може да е от съвсем "цивилен характер" като например изискуеми задължения към банки или запорирана собственост.

При повторното запитване по темата от военното министерство вече потвърдиха, че Томов е без допуск, като изненадващо добавиха, че от началото на седмицата вече не работи към ведомството, "защото си е изпълнил ангажиментите по договора". Източници на "Капитал" обаче твърдят, че той по-скоро е влязъл в ролята на бушон, преди проблемът да придобие по-големи мащаби.

Повече от "консултант"

По неофициална информация Христо Томов е бил повече от обикновен консултант във военното министерство. Първоначално той е готвен за зам.-министър на отбраната по финансово-икономическите въпроси, какъвто е бил преди повече от 20 години в сглобеното с мандат на ДПС правителство на Любен Беров. По неясна причина обаче кандидатурата му е отпаднала. След назначаването на Каракачанов е действал като де факто политически съветник към министъра, без това да е формализирано, като е работил в тясно сътрудничество със зам.-министъра от ВМРО Анатолий Величков.

Източници на "Капитал" потвърждават, че Христо Томов е имал водеща роля в "поне 10-15 разговора по процедурата за бронираните машини". Което предвид стойността на проекта е малко странно да се повери на човек, който не работи в министерството и е просто консултант на граждански договор. Същото важи и за обстоятелството, че от около година Томов е с отказ за допуск, какъвто например се изисква дори за цивилни езикови преподаватели във Военната академия.

За важността на Томов в екипа на Каракачанов говори и фактът, че в края на миналата година той дори се появява като член на комисията по номиниране на нов началник на Военномедицинската академия и главен лекар на въоръжените сили. Останалите участници в комисията са зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев и директори на дирекции в министерството.

И все пак най-вероятната причина за отстраняването на ключовия консултант е именно многомилионният проект за Сухопътни войски. Тънкият момент при тази модернизационна програма е, че бронираните машини за разлика от изтребителите позволяват на много по-малки подизпълнители и местни играчи се включат в асемблирането със свое въоръжение и техника (които не са задължително най-добрите).

Всеки бронетранспортьор може да бъде оборудван с най-различна електроника, комуникации, купол, оръдие, картечници, ракети и т.н. и те зависят от детайлите в техническото задание. По информация на "Капитал" Христо Томов е имал разногласия с командването на Сухопътни войски по отношение на спецификациите на комуникационното оборудване, които можело да наклонят везните в полза на точно определен тип по-скъпи радиостанции.

В сянката на Държавна сигурност

Най-вероятните причини отстраненият консултант Томов да не бъде назначен като официален съветник са две: бизнес активностите му (дори в момента той има действащи фирми) и най-вече противоречивото му минало. Официално за него се знае, че е бил зам.-министър на отбраната по икономическите въпрос в правителството на Любен Беров и съветник на бившия лидер на БСП Михаил Миков в парламента. Бившият военен министър от БСП Ангел Найденов обаче коментира, че го познава само като име и не си спомня сегашният консултант към ВМРО да е участвал в експертната група на левицата по въпросите на отбраната и сигурността.

По-малко известен обаче е фактът, че Христо Ботев Томов е бил в близки бизнес отношения с легендарния герой на прехода ген. Любен Гоцев. Последният е бил първи зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност (разузнаване), зам.-министър на външните работи, както и вътрешен министър при Андрей Луканов. Ген. Гоцев е основоположник на т.нар. "Генералско движение" в БСП.

В съдебните регистри Гоцев и Томов дори в момента фигурират с общата фирма "Сат дейта", регистрирана в далечната 1995 г. Самият генерал от ДС също споменава в свои мемоарни интервюта, че през 90-те е бил базиран заедно с Томов на шестия етаж в столичния "Парк-хотел Москва" в компанията на Петя Славова и Митко Събев, основали впоследствие небезизвестната Инвестбанк. На същото място са базирани и офисите на известния в близкото минало "Чап холдинг", който е един от водещите играчи на българския рекламен пазар през 90-те години. Ген. Гоцев и Томов влизат в управлението и на въпросния конгломерат от фирми, за да подсилят дейността на Крум Маноилов - българския съпродуцент на босненеца Емир Костурица при заснемането на филма "Ъндърграунд". Изследователите на Държавна сигурност обаче по-често свързват пенсионирания топ разузнавач с генезиса на чисто българския ъндърграунд от мътните години на прехода...

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tvv50352077 avatar :-@
    pavel staikov
    • - 6
    • + 9

    Значи пари за наука и учители няма, ама 1.2 милиарда за ненужни машини, от което политиците ще лапнат солидна комисионна, има? Кога най накрая ще вземем да ги изтрепем тия == ?

    Нередност?
  • 2
    dorn avatar :-|
    dorn
    • - 1
    • + 3

    Май хората от агенцията взеха да си вършат работата !

    Нередност?
  • 3
    oyj52578755 avatar :-?
    Илия Ценев
    • - 1
    • + 2

    В държавната администрация толкова ли тъпи чиновници има, та се налага да се ползват ВЪНШКИ КОНСУЛТАНТИ ??? Наблюденията са ми, че тази практика не са в МО, както и, че се практикува от всички правителства.

    Нередност?
  • 4
    oyj52578755 avatar :-?
    Илия Ценев
    • - 1
    • + 3

    В държавната администрация толкова ли тъпи чиновници има, та се налага да се ползват ВЪНШНИ КОНСУЛТАНТИ ??? Наблюденията са ми, че тази практика не е само в МО, както и, че се практикува от всички правителства.

    Нередност?
  • 5
    reaper33 avatar :-?
    не на безразличието
    • + 1

    До коментар [#1] от "pavel staikov":

    Павка а КТБ и прочие какво са???

    Нередност?
  • 6
    aza37565788 avatar :-|
    aza37565788
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "pavel staikov":

    1 милиард за машини, които поне ни трябват. А колко милиарда за самолети, които при военни действия ще ги разстрелят още неизлетели?

    Нередност?
  • 7
    igla avatar :-|
    Непукистка
    • - 1

    Подвеждащо заглавие. Такива като тоя никога не могат да бъдат жертви. Това са "конците" на Кремъл, с които се движат ръчичките и краченцата на другариата в българската политика от армията и нейните чиновници до най-високото държавно ниво, което виждаме всеки ден с различни проявления. Ами погледнете каква част от българския парламент скача според руската тояга, тогава ми говорете, че някакъв си пенсиониран тюфлек за руска селска печка бил отстранен от софрата и заради това, моля ви се, бил даден в "жертва"...

    Нередност?
Нов коментар