🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само един кандидат да доставя бойни кораби за армията ни

Министерство на отбраната не казва коя е компанията, заявила намерение да строи две корвети за 820 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само една оферта е получило военното министерство (МО) в процедурата за доставка на два модулни патрулни кораба за нуждите на военноморските сили (ВМС). Става дума за единия от двата приоритетни проекта за модернизация на армията ни, по линия на който са заделени цели 820 млн. лв. Офертата, въпреки че е само една, ще се разгледа в междуведомствена група, която ще оцени техническото и ценовото предложение на база на одобрена методика и ще излезе с предложение за по-нататъшни действия.

Министерството обаче за момента отказва да разкрие коя е единствената компания, готова да строи бойните съдове клас Корвета. Още със старта на процедурата различни източници от отбранителните среди твърдяха, че тя е писана така, че да спечели варненската корабостроителница "Делфин", индиректно свързвана с бизнесмена Кирил Домусчиев. Още по времето на последните парламентарни избори настоящият военен министър Каракачанов, по онова време кандидат за държавен глава, определи търга за нови бойни кораби като "далавера, която трябва да се прекрати". Тогава той обяви, че може да напише името на фирмата победител в плик, който да бъде отворен след края на наддаването. Откакто е министър обаче, Каракачанов не е казал повече и дума по въпроса.

"От заявилите интерес още шест компании, четири отговориха, че не могат да представят предложение в отговор на поканата, а от две не е получен отговор. Съгласно рамката на Проекта за инвестиционен разход, при подаване дори на една оферта, тя трябва да бъде разгледана и оценена", твърди контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС и съпредседател на междуведомствената работна група. По информация на "Капитал" цялата документация по искането за обвързваща оферта RfP (с обем над 400 стр.) е била предоставена единствено на български език като всички потенциални фирми-изпълнители са имали около месец, за да я преведат, да се запознаят с нея и да изготвят своите предложения. Това явно е поставило в привилигирована позиция единствената българска компания - участник, която получава искането за оферта на матерния си език.

Неучастието на всички международни фирми обаче хвърля твърде дебела сянка върху проекта за превъоръжаване на ВМС. До момента няколко големи чужди оръжейни фирми проявяваха интерес към превъоръжаването на флота, като например DCNS, Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG, BAE Systems, DAMEN, Fincantieri, Navantia и ThyssenKrupp. Част от тях са дали конкретни примерни оферти, като най-евтината е била около 665 млн. лв., а най-скъпата - около 1.2 млрд. лв., което е с почти 400 млн. по-скъпо от ориентировъчната стойност на проекта.

От корабостроителницата "Делфин" отказаха официален коментар по процедурата. На официално запитване на Mediapool преди две седмици от фирмата също са отказали да коментират дали участват в наддаването, но са уточнили: "МТГ-Делфин" разполага с технологични възможности и капацитет да изпълни строителство на патрулен кораб, като за доставката на сензори и въоръжение, както и за системната интеграция, си сътрудничи с водещи европейски компании в тази област. Доказателство за възможностите на дружеството е проявеният висок интерес към предлаганите продукти от трети страни, потвърден през 2017 г. с посещения на чуждестранни делегации и получените от тях запитвания за оферти за такъв тип кораби с водоизместване от 500 до 2000 тона".

Междувременно стана ясно също така, че в проектобюджета за 2018 г. не са предвидени средства за третия приоритетен проект за армията ни, който още се лута между институциите: програмата за превъоръжаване на пехотата с около 200 нови бронирани машини. Ориентировъчната сума за това е около 1 млрд. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 2

    Като цяло не виждам лошо, ако имаме нужда от тези кораби, те да се изграждат в България от-до. Всяка страна защитава оръжейната си продукция и пазарува приоритетно от местни компании.

    Проблемът е, че кораби не ни трябват. Иначе напълно подкрепям офертата да се напише така, че да спечели местна компания. Това не са малко пари, които да изхвърчат от родната икономика.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha

    Да купят една китайска и да иа клконират . reverse engineering а е ефтин :-)

    Нередност?
Нов коментар