🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И Мая Манолова атакува високите съдебни такси по административни дела

Омбудсманът е третата институция, която сезира Конституционния съд с промените в Административнопроцесуалния кодекс

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Омбудсманът Мая Манолова е сезирала Конституционния съд (КС) с искане за обявяване на противоконституционност на шест текста от промените в Административнопроцесуалния кодекс, които бяха обнародвани на 18 септември. Така институцията на омбудсмана става третата в държавата, която атакува този закон. Преди това, още в деня на обнародването на промените, КС беше сезиран поотделно от президента Румен Радев и от парламентарната група на БСП. Юристи днес коментираха за "Капитал", че няма друг закон до момента, който да е бил атакуван едновременно от три различни институции с правомощия да сезират КС, и това е прецедент.

За разлика от предишните две искания - на президента и на БСП, които атакуват 14 параграфа от закона изцяло или частично, Манолова е оспорила само шест текста - три от тях засягат драстично увеличените съдебни такси в касационното производство, при подаване на частни жалби и при искане за отмяна на решения, а с другите три се изключва касационното обжалване в няколко закона – Закона за достъп до обществена информация, Закона за социалното подпомагане и Закона за семейни помощи за деца.

По правило омбудсманът има стеснена компетентност при сезирането на КС - той може да атакува не всякакви нарушения и всички актове на парламента, а само за закони, с които се нарушават права и свободи на гражданите.

За съдебните такси

Увеличението на таксите за граждани при касационно обжалване 14 пъти, а за организациите 74 пъти не отговаря на реалното увеличение на доходите на гражданите, сочи Манолова в мотивите си. То е прекомерно и не само е икономически необосновано, но и ще се превърне в съществена пречка за защита на основните им права, още повече че занапред наемането на адвокат става задължително за подаване на касационна жалба.

Манолова не споделя възторга на законодателя от въвеждането на задължение и за държавните и общинските органи да внасят съдебна такса при касационно обжалване. Досега държавата и общините не внасяха такси, а според вносителите на законопроекта така те се изравнявали като страни с гражданите.

Манолова обаче опонира, че в действителност държавата и общините внасят парите за съдебни такси от бюджета си, т.е. със средства на данъкоплатеца, но когато гражданинът загуби делото, той ще трябва да плаща и тази сума заедно с другите разноски за адвокат. Другояче казано, с въвеждането на съдебна такса за държавни и общински органи не се възлага тежест за тях, а за гражданите, които търсят правосъдие срещу засягащи ги административни актове, действия и бездействия на администрацията.

Другата новост - въвеждането на такса върху "материалния интерес", който в голяма част от административните производства е неясен и трудно определяем, дава възможност за нееднакво и дори хаотично прилагане на тази норма, в ущърб на достъпа до правосъдие на гражданите, пише Манолова.

Едноинстанционен съдебен контрол за защита на основни права

Въвеждането на едноинстанционно съдебно производство за защитата на основни права, гарантирани от конституцията, каквито са правото на достъп до информация и социалното подпомагане (по Закона за достъп до обществена информация, Закона за социално подпомагане и Закона за семейни помощи за деца), е отстъпление от досегашното двуинстанционно производство, което не е обосновано по никакъв начин. "Съобразно принципа за правната симетрия не е допустимо защитата на основни конституционни права да е с по-малък обем и интензитет от тази на други права или законни интереси", пише в искането на Манолова до КС.

Ако искате да сте информирани за новините от света на правото абонирйте се за седмичния правен бюлетин на "Капитал" - ЛЕГАЛ КОМПАС

Искам да получавам бюлетина Легал Компас

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    obektiven_new avatar :-|
    Katerina Rakovska
    • - 1

    Браво!

    Нередност?
  • 2
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • + 1

    Този път комунистката е ПРАВА !!!!! Но за много от останалото, което прави, тя просто си прави кампании - в повече от случаите не е права и принуждава дори управляващите да правят тъпи грешки !

    Нередност?
Нов коментар