🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСК иска от Цецка Цачева да каже причините за срива на Търговския регистър

Опасна е тезата на Агенцията по вписванията, че не е била длъжна да предвиди и управлява риска от технически дефект

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Неприемлива и опасна е тезата, че Агенцията по вписванията не знае какво е техническото състояние на дисковите масиви, на които съхранява данните от поверените ѝ за администриране регистри, още по-малко че не е била длъжна да предвиди и управлява риска от настъпване на технически дефект." Това се заявява в много остро писмо на Българската стопанска камара (БСК) до министъра на правосъдието Цецка Цачева и до директора на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, в което се подчертава, че българската общественост все още не знае причините за безпрецедентния срив на Търговския регистър през август т.г., което доведе до пълното му блокиране за близо 20 дни.

Повод за писмото е обявената на 12 октомври от агенцията обществена поръчка за закупуване на допълнително дисково пространство, в която се заявява, че се налага спешно да бъдат осигурени минимум 120 терабайта допълнителен дисков ресурс. Ако това не стане, за около 20 календарни дни дисковото пространство в информационния център ще свърши, а в резервния това ще се случи в рамките на около 14 дни, пише в решението за обществената поръчка. Също така обаче изрично се подчертава, че агенцията няма никаква вина за това положение и е нямало как да знае, че ще се наложи осигуряването на допълнителен ресурс, затова "не може да й бъде вменено във вина", а се дължи на обективен факт: "Към датата на първия срив на дисковите масиви той [възложителят, т.е. агенцията] не е могъл и не е бил длъжен да знае, че такова събитие от изключителен характер предстои, респективно, че същото ще наложи спешно възлагане на поръчка за осигуряване на допълнително дисково пространство."

На фона на факта, че и до момента не са оповестени причините за срива на регистъра през лятото, което доведе до спирането му от 9 до 27 август, силно притеснително е и сегашното изявление, че в рамките на около 20 календарни дни дисковото пространство в Информационен център ще свърши, а в Резервен информационен център това ще се случи в рамките на около 14 календарни дни, се казва в позицията на БСК. Това ще доведе до спиране на базите данни на регистрите и спирането на функционалностите, предоставяни от регистрите, както и на цялата ИТ инфраструктура на агенцията.

"Подобна информация по никакъв начин не е публично комуникирана и създава подозрения, че управлението на процесите в АВ е крайно хаотично и непрозрачно и в крайна сметка генерира несигурност и непредвидимост за бизнеса. Опасяваме се, че в посочените кратки срокове, дори и при успешно проведена процедура за избор на изпълнител, функционирането на информационните регистри ще е изложено на голям риск", са казва в позицията на БСК. И отново се настоява да бъдат оповестени всички причини, довели до срива на Търговския регистър през лятото, както и мерките, които ще бъдат предприети за обезпечаване на неговото функциониране.

Към края на работния ден във вторник от Министерството на правосъдието и от Агенцията по вписванията няма отговор на тези опасения на бизнеса.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    goshoee avatar :-|
    goshoee
    • - 1
    • + 1

    Моля? Ако съм ДБА във някоя фирма и им отговоря така, ще си пиша Автобиографията още същата вечер.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    Е, много бързо се провали и поредната калинка. А Цецка Цачева въобще какво прави, нещо работи ли, или само получава заплата?

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-P
    kdo52372883
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "evpetra":

    Второто, реално. Кръгла нула е това нещо, наречено правосъден министър. По-скоро прасовъден, бих казал.

    Така че, решението е просто: да дадат поръчката на ИТ фирмата "Балкан Софт" - една от най-новите придобивки на #Тлъстяка. Тогава вече Регистърът ще цъфне-и-върже, гарантирано! И ще имаме стабилност до #ГРОБ. Амин.

    Нередност?
  • 4
    mironikon avatar :-@
    mironikon
    • - 1
    • + 1

    За такова съобщение на уволнение, при това дисциплинарно, подлежат всички от началник на каквото и да е нагоре, до изпълнителен директор на Агенцията, които имат отношение към ИТ инфраструктурата. А и никой уважаващ себе си експерт нямаше да остане на работа, ако е допусна такъв случай.

    Нередност?
Нов коментар