🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Министерство на околната вреда

Под надзора на Нено Димов, МОСВ губи смисъла на съществуването си, а вътре тече свирепа битка за територия и влияние между ВМРО и ГЕРБ

Министерството на Нено Димов отговаря за над 1.3 млрд. лв., които трябва да бъдат разпределени тази година, и за множество програми, важни за местната власт
Министерството на Нено Димов отговаря за над 1.3 млрд. лв., които трябва да бъдат разпределени тази година, и за множество програми, важни за местната власт
Министерството на Нено Димов отговаря за над 1.3 млрд. лв., които трябва да бъдат разпределени тази година, и за множество програми, важни за местната власт    ©  Николай Дойчинов
Министерството на Нено Димов отговаря за над 1.3 млрд. лв., които трябва да бъдат разпределени тази година, и за множество програми, важни за местната власт    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Въпреки че е министърът с най-много скандали и протести срещу него, Нено Димов остава непоклатим.
  • Битката за влияние между ВМРО и ГЕРБ обезкървява и без това слабия експертен капацитет, който трябва да защитава природата.

Нено Димов е изненадващо незаменим. В този период на лутане и хаос в управляващата коалиция е трудно да се направи друго заключение освен това. Въпреки че е министърът с най-голям брой протести срещу него и с най-голям брой скандали (като се изключи Валери Симеонов), Димов не изглежда застрашен на поста си. Нещо повече - още миналата година по същото време, когато влезе в открито противоречие с премиера Борисов за казуса с Пирин и след това спря да посещава стаята на парламентарната група на ГЕРБ, стана ясно, че Димов е самостоятелен играч, крепен от издигналите го ВМРО. Тогава той изглеждаше като да се клати, а различни източници посочваха, че е можел дори да падне в последното разместване на министри преди есента на миналата година.

Фактът, че оцелява толкова време, е показателен за силите, които върлуват в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) под негов надзор, и за странната смес от интереси, която държи Димов на поста му.

Министерството му отговаря за над 1.3 млрд. лв., които трябва да бъдат разпределени тази година, и за множество програми, важни за местната власт. Тази година, в която предстоят два пъти избори, битката за контрол ще е жестока.

ВМРО срещу ГЕРБ

През няколко източника "Капитал" потвърди, че тлеещият още в началото конфликт в министерството между ВМРО и ГЕРБ е стигнал степента на открита война. Когато ГЕРБ и "Обединени патриоти" преговаряха за разпределението на министерските постове, един от принципите беше партията, която е излъчила министър, да има само един зам.-министър. Останалите заместници трябваше да са от друга политическа сила с идеята по този начин да има взаимен контрол и никоя формация да не може да си приватизира дадено министерство.

На теория този принцип е спазен в МОСВ - само един от заместниците на излъчения от квотата на ВМРО министър Нено Димов е от същата политическа сила - Николай Кънчев. Останалите двама зам.-министри - Атанаска Николова и Красимир Живков, са посочени от ГЕРБ. На практика обаче Димов и формацията на Каракачанов са овладели ведомството чрез кадрови назначения и ключови структури в министерството, които разпределят значителен финансов ресурс.

На страницата на министерството няма да откриете ресорите на заместниците на Димов. За тях обаче се води битка за надмощие. Още в началото на мандата Кънчев, който е председател на контролната комисия на партията на Каракачанов и бивш дългогодишен неин зам.-председател, пое две от най-доходоносните области - ВиК сектора и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). След намеса на ГЕРБ Атанаска Николова си върна водния ресор, но от средата на 2018 г. за него отговаря отново Кънчев.

ПУДелът на патриотите

ПУДООС е структура към екоминистерството, но разполага със собствен бюджет - няколко десетки милиона лева годишно. В него се събират различните продуктови такси за рециклиране на автомобили, опаковки, батерии, електрическо и електронно оборудване. То получава и трансфери от държавния бюджет и разпределя средства за екологични проекти и дейности, свързани с опазването на околната среда, както и за ремонти на ВиК мрежата. То е "каналът", по който общини получават пари за различни проекти - от канализация до депа за отпадъци.

Заради това е ключово кой контролира ПУДООС. То се управлява от изпълнителен директор и управителен съвет, в който освен министъра на екологията и зам.-министъра Николай Кънчев влизат още представители на финансовото министерство, на Националното сдружение на общините и представител на Асоциацията на индустриалния капитал. На интернет страницата на ПУДООС обаче към момента липсва информация за членовете на съвета, а последното им решение е от ноември миналата година.

Депутати от управляващото мнозинство разказват, че през есента на 2018 г. кметове от Северозападна и Югозападна България се оплакали на премиера Бойко Борисов, че зам.-министърът Кънчев лобира за конкретна фирма, която да изпълнява спечелени от тях проекти по ПУДООС.

Надолу по веригата

ВМРО има контрол и върху ключовата Изпълнителна агенция "Околна среда" (ИАОС). Начело на агенцията е Георги Балчев, секретар на гравитиращото около ВМРО движение "БГ патриот", чийто лидер Петър Харалампиев беше председател на Държавната агенция за българите в чужбина. През 2015 г. Балчев е бил кандидат за районен кмет на софийския район "Средец" и кандидат за общински съветник с листата на ВМРО.

Активистът на "БГ патриот" първо е назначен за зам.-директор на ИАОС, а впоследствие става и изпълнителен директор. Агенцията е важна структура, защото осъществява мониторинг на опазването на околната среда и отговаря за даването на редица разрешителни и лицензионни режими, като комплексните разрешителни например. ИАОС провежда и обществени поръчки.

Другата зона на искри между ГЕРБ и ВМРО припламна в края на миналата година заради рокади в други две звена, които са ключови за много местни интереси - басейновите дирекции и регионалните инспекции по опазване на околната среда. Отстраняването на сложения от ГЕРБ директор на басейнова дирекция "Източнобеломорски район"- Пловдив, Георги Семерджиев и замяната му с Цветелина Кънева, съпруга на общинския съветник Фарид Джамал Абдо, считан за близък до формацията на Красимир Каракачанов, е разгневила гербаджиите. Вероятно като резултат от това лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че пуска сигнал в прокуратурата за рекет на Семерджиев от страна на ВМРО. В сигнала се цитира доклад от самия бивш директор до Нено Димов. В него са посочени поименно депутатът от Пловдив Александър Сиди и общинският съветник и областен лидер на ВМРО в Пловдив Стефан Послийски, които според Семерджиев са поискали подкуп от 10 000 лв., за да бъде оставен на поста. Сиди нарече обвиненията лъжа и заяви, че ще го съди за клевета.

В конфликтна точка се превърна и отстраняването на директора на РИОСВ в Пазарджик Костадин Гешев. От формацията на Борисов разказват, че след намесата на Цветан Цветанов Гешев е възстановен отново на поста. Пред "Капитал" Цветанов обясни, че след махането на Гешев го потърсили кметове от Пазарджишко с молба за съдействие той да бъде върнат отново на поста, защото били доволни от работата му.

ВМРО сложи свои активисти начело и на други местни звена в Благоевград и Плевен.

Цел: изборите

Тази битка за влияние на местно ниво се ожесточава с наближаването на изборите и с все по-разклатените отношения в коалицията. От една страна стои Цветан Цветанов, чиито протежета контролират регионалното министерство и чийто кадър Николай Нанков е принципал на водните асоциации. През него Цветанов може да контролира 1.2 млрд. лв., които трябва да влязат в тези асоциации през тази година.

От друга стоят Нено Димов и патриотите, които също искат да печелят точки на местно ниво. Основен инструмент тук е оперативната програма "Околна среда", която тази година трябва да раздаде съответния над милиард. Източник, запознат с нея, разказа, че основна цел на министъра били бързата оценка и одобряване на проекти на общини - принципно добра цел за най-бавната програма, с едва 16% реално изплатени пари. Но подобна идея е и доста опасна с оглед на безкрайните нередности с нея в миналия период, както и с огромния размер на проектите спрямо общинските бюджети, заради които всяка грешка може да фалира дадена община. Заради несъгласие с натиска на Димов си е тръгнала ръководителката на отдела за оценка, казва източникът.

Ред други експерти също са напуснали министерството по време на управлението на Димов. Едни, защото са навършили пенсионна възраст, други обаче - защото са попаднали в графата "неудобни", а трети по собствено желание - защото не приемат политиката на министъра. Най-често отстраняването на неудобните става чрез структурни промени в министерството. Така например през 2017 г. с промени в устройствения правилник на МОСВ бяха слети два от трите отдела на дирекция "Национална служба за защита на природата" - "Натура 2000" и "Защитени територии". Така едно от директорските места е било съкратено и от дирекцията си е тръгнала Росица Димова, за която колегите й твърдят, че е добър експерт. Преди това друг специалист и директор на "Защитени територии" - Димитър Стоев, пък е бил пенсиониран. "Използвах структурните промени и напуснах. Нямаше смисъл да остана в този нов отдел, който се създаде, защото вече беше станало ясно, че политиката за "Натура 2000" е напълно в противоречие с чисто експертното ми разбиране за това какво трябва да прави дирекцията", споделя например експертът Кръстьо Попов.

"Капитал" изпрати запитване по тези теми до МОСВ, но оттам не отговориха до редакционното приключване на броя.

Министерство срещу околната среда

Всичко това, разбира се, става за сметка на експертния капацитет, ефективността и смисъла от МОСВ. Разговорите на "Капитал" с различни източници потвърдиха впечатлението, че управлението на Димов, което е изпъстрено със скандали (виж текста), е посветено на три цели: подчинението на всяко различно мнение в структурата, удовлетворяването на различни политически интереси и даване на повече тежест на бизнеса, отколкото на екологията. Резултатът е министерство, което не само не упражнява качествен контрол над неща като замърсяването, а дори работи активно в посока разграждане на контрола над вече изградени защити като "Натура".

Това не значи, че МОСВ някога е било нещо особено различно - министерството често е било феодално владение на някоя политическа сила и покривало за решения, облагодетелстващи различни интереси. Но скоростта, с която се разпада, и малкото останал капацитет и защити там предвещават трудни дни за българската природа.

Скандалите на Димов

Какво беляза двете години на власт на министъра на околната среда

Нено Тръмп

Нено Димов успя да си спечели славата на европейския аналог на американския президент Доналд Тръмп със скептицизма си по отношение на климатичните промени, с който е известен още преди да застане начело на МОСВ. Според публичните му изявления глобалното затопляне е манипулация и бизнес за 500 млрд. евро, а топенето на ледниците няма да доведе до повишаване на морското равнище, поне "според Закона на Архимед". В YouTube има и видео с твърденията му от 2015 г., което предизвика питания сред евродепутатите, когато България поемаше председателството.

Раната "Пирин"

Откакто е министър на околната среда, Димов успешно изгради образа си на един от най-големите поддръжници на бизнес начинанията, особено на тези в ски спорта. Той превърна интересите на инвеститора в ски зоната над Банско "Юлен" в личен приоритет, като решенията му за парка доведоха до съдебни спорове.

През декември 2017 г. Министерският съвет по предложение на Нено Димов и тогавашния вицепремиер Валери Симеонов прие решение за промени в плана за управление на Национален парк "Пирин" в посока изграждане на допълнителни съоръжения, но без да бъде направена нова екооценка. Решението на МС беше атакувано пред ВАС. През август 2018 г. тричленен състав на ВАС отмени промените "Ненов-Симеонов" в плана за управление, а тази година решението беше потвърдено от петчленен. Междувременно улиците бяха залети от протести срещу решението на Димов и искания за неговата оставка.

Промените на "Натура 2000"

Нено Димов се захвана и с прекрояване на регламентите за защитените зони от "Натура 2000", разписани в Закона за биологичното разнообразие. Той обясни значението на предложените от ведомството му промени в закона кратко и ясно: "Управлението на една трета от държавата ще бъде определено от това какво ще се разпише в този закон." Предложенията предизвикаха сериозното недоволство на природозащитните неправителствени организации и на научната общност. Те предвиждат еднолична власт на министъра - забрани в зони от мрежата, промени в статута на зоните и изключването им да се въвеждат по преценка на министъра, без да минават през обсъждане от експертен съвет.

Димов също така откровено иска да отстрани научното присъствие - то ще е вече само на национално ниво. Съществуващият сега Национален съвет по биологично разнообразие се заменя от Национален консултативен съвет. Изискванията за участие както в него, така и в комитетите на заинтересуваните (поставени между другото само пред неправителствените организации), са така разписани, че да възпрепятстват почти всички желаещи.

Недосегаемият Ковачки

На фона на активността на Димов по разни теми прави впечатление отсъствието му изобщо от темата за чистотата на атмосферния въздух. Да вземем за пример бизнесмена с интереси в енергетиката и въгледобива Христо Ковачки. През миналата година ТЕЦ "Сливен" получи комплексно разрешително за изгаряне на неопасни отпадъци - т.нар. RDF (refuse-derived fuel). Сега инвестиционни намерения са заявили също ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация - Перник" и "Брикел" в Гълъбово. Всички инсталации на Ковачки имат богата история на нарушаване на екоизискванията - само "Топлофикация - Перник" и "Бобов дол" са санкционирани с над 160 хил. лв. за последните две години, а "Брикел" на практика трябваше да спре да работи още в края на 2010 г. На този фон идеята тези централи да горят боклуци разбираемо буди страхове. Димов по никакъв начин не е сигнализирал, че вижда нещо нередно в разрешителните на РИОСВ-тата или че ще направи проверки.

Плаж "Болата"

Със заповед на министъра плаж "Болата" бе изваден от територията на резерват "Калиакра" и включен в степен с по-ниска защита - "Степите". Причината за това решение на Димов беше настояване на местните жители. Сега не министерството, а общината ще преценява дали на мястото да има преместваеми обекти. Димов предупреди, че трябвало да се спазва "нормативната уредба на Министерството на туризма".

Измиването на ръцете

Когато трябваше да понесе недоволството за неща, станали преди него, Нено Димов беше като ходещ през минно поле - крачка напред, крачка назад. В случая с Калиакра това беше особено видно: Димов издаде заповед за забрана на строителството в част от резервата, наложена му от Европейския съд. Веднага след като местните хора обявиха недоволство, я оттегли и насочи гнева им към природозащитните организации. Тяхната вина? Сезирали са Европейската комисия за безобразията по морето още по времето на тройната коалиция, когато са извършени нарушенията.

Същата беше ситуацията с Витоша, където първо бяха издадени заповеди за вадене на парцели от парка, а после оттеглени, в противоречие на съдебни решения.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    arnautsky avatar :-(
    arnautsky
    • + 9

    Жалък,жалък Димо...
    А като се сетя,че беше депутат от СДС и после ДСБ...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 5

    Нено Димов? Имали ли сме министър, който да е защитавал природата? Не си спомням. Мисля, че МОСВ е създадено именно с цел да пречи на природозащитниците.

    Нередност?
  • 3
    silverman avatar :-|
    silverman
    • - 8

    Спряха милионите за броена на делфини и лалугери и затова трябва да махнем министъра!

    Нередност?
  • 4
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 5

    Ей такива като Нено поне да почнат да ги опандизват.

    Нередност?
  • 5
    practic avatar :-P
    Практик от София
    • + 2

    "...Днес така, утре така – лъжливото овчарче все гледало да излъже някого. Минавало със стадото си покрай бръснарницата, после край седесарницата, сетне накъм десебарницата, не забравило и през гербарницата да мине, и все едно и също викало:
    – Вълци ме нападат, вълциии! Помогнете, хора!
    И хората все тичали да му помагат, а то все им се подигравало и се превивало от смях..."

    А как ще си изпати заради лошите шеги, съвсем скоро ще разберем!

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    До коментар [#5] от "Practic":

    Ако си изпати, то ще е заради неразбирателство с ГЕРБ, а не заради дейността му. Не е желан развой това. Желан развой е Българското общество да наказва всякакви подобни опити за корупция.

    Нередност?
Нов коментар