🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата няма да се даде без фарс: Бареков пак беше активиран да подава сигнали

Бившият евродепутат подаде топката на прокуратурата с контрасписък с имената на Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, издателите на "Капитал" и други

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сряда Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщи официално, че се сезира по списък с имена внесен във вторник от бившия евродепутат и телевизионен водещ Николай Бареков. Списъкът, който включва премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, началника на кабинета на Петков Лена Бориславова, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, издателите на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и Тео Захов, лидера на БСП Корнелия Нинова, бившия премиер Иван Костов и други, според прокуратурата е придружен от "сигнали, публикации и журналистически разследвания".

Тази случка на пръв поглед е фарсова, но е и много показателна за два важни тренда:

  • Прокуратурата и хората, които я контролират явно ще задълбочават конфликта с новата власт.
  • Една от целите им е да превърнат опитите на "Продължаваме промяната" и другите партии в коалицията за борба с корупцията във фарс.

Първият епизод на тези опити беше призоваването на Кирил Петков и Лена Бориславова в прокуратурата. Вторият е активирането на Николай Бареков. През последните години той често се използва от прокуратурата, за да подава сигнали срещу неудобни на кръга, който я контролира, за да започнат репресии срещу тях.

Списък - контрасписък

"С цел установяване на обективната истина прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и други компетентни органи на изпълнителната власт цялата налична информация спрямо лицата, обект на публикациите, и евентуално предприетите от органите действия спрямо тях", пише в прессъобщението на ВКП. Самият Бареков ще бъде призован в прокуратурата за снемане на показания. По същия начин прокуратурата обяви миналата седмица, че ще изиска информация от МВР за всички лица в списъка на Петков.

Интересен детайл е, че прокуратурата изрично изтъква, че в списъка "не фигурира името на президента на Република България. Наблюдаващите прокурори няма да изискват от МВР и други компетентни органи информация, свързана с държавния глава" поради медиен интерес. Затова пък Бареков е включил съветника на президента Пламен Узунов, който през 2020 г. беше разследван от прокуратурата за търговия с влияние.

Според Бареков в социалните мрежи внесеният списък от имена се базира на разследвания на ПИК и "Афера", както и на разследване на Антикорупционния фронт - организация - двойник на Антикорупционния фонд, създадена от Бареков.

Паралелът със списъка 19 корумпирани лица, който Петков и Бориславова връчиха на Гешев миналата седмица е очевиден.

Това е стара тактика, която използва кръгът около прокуратурата, доскоро представляван във властта от ДПС и ГЕРБ. В нея други хора/организации се обвиняват в престъпления, подобни на извършвани от бившите управляващи. Тази огледална защита в момента се вижда много добре и в изявленията на всички водещи фигури в ДПС, които се опитват да обяснят, че Иво Прокопиев (един от издателите на "Капитал") е нещо като ксерокопие на Делян Пеевски - извършва същите неща, които депутатът от ДПС правеше, преди да бъде санкциониран по американския закон "Магнитски" за мащабна корупция.

Изваден от чекмеджето

Николай Бареков е удобен изпълнител на подобни поръчки. През 2014 г. прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за финансирането на "България без цензура" на Бареков. Въпреки разследвания, включително на "Капитал", че парите за партията на Бареков са пристигали от КТБ първо в пликове, а после и в чували, нищо повече не беше обявено от прокуратурата по производството. То е на трупчета, а през това време Бареков е винаги на линия да подаде сигнал или да изиграе някой фарс.

Николай Бареков обезпечи медийното отразяване на прокурорската акция в Костинброд в навечерието на извънредните парламентарни избори през пролетта на 2013 г. и стана рупор на лансираната от държавното обвинение теза, че ГЕРБ е подготвяла фалшификация на изборите. Впоследствие се оказа, че подобни данни няма, а единственият обвинен за случая беше оправдан от съда. Заради изтичането на информация от разследването прокуратурата заяви, че ще образува проверка. Няколко месеца след това обаче обяви темата за приключена.

От материалите по делото КТБ срещу основния акционер в банката Цветан Василев стана ясно, че той е финансирал бившия водещ - и като физическо лице (със скрит заем от банката за 1 млн. лв. е купена къща в кв. Симеоново), и политическата му кампания (според показанията по делото парите са били давани първо в пликове, а накрая и в чувал). Въпреки това управляваната от настоящия евродепутат телевизия ТВ7 фалира със задължения за десетки милиони. Обвинение срещу Бареков не беше повдигнато никога. За сметка на това прокуратурата поиска имунитета като евродепутат на Елена Йончева заради това че КТБ е финансирала нейни филми. Разликата между двамата е, че Йончева е силно критична към Бойко Борисов.

След навлизането на Николай Бареков в политиката, прокуратурата многократно отказваше да провери начина, по който се финансира движението на бившия журналист, въпреки множеството публикации по темата. Пак без последствия остана и публикацията, че две млади дами, свързани с Бареков и партията му, са си купили къща в кв. "Драгалевци" за един милион лева без да е ясен произхода на средствата.

Месец след акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на Росенец в началото на юли 2020 г., Бареков се опита да направи контраакция в Созопол пред законно построената лятна вила на съиздателя на "Капитал" Иво Прокопиев.

Сега се случва абсолютно същото - бутафорно повторение на събитията от страна на зависимия от прокуратурата водещ. Самата история едва ли ще е интересна, но важни са последствията от нея - прокуратурата явно ще се съпротивлява по всички възможни начини - включително с фарсове, срещу опитите да бъде променена и корупцията да бъде наказана.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 12

    Дудука много отдавна е на каишка и разследванията срещу него са на трупчета. Затова ше направи още колкото списъка му кажат!

    Досиетата Пандора: Бареков и съпругата му укривали офшорка
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160317750766189
    Мария Календерска, бивша журналистка, политическо лице и съпруга на политика Николай Бареков е била собственик на офшорната фирма Sirius Investing, разкриват Досиетата Пандора. Календерска е била длъжна да декларира тази собственост пред КПКОНПИ като член на ръководството на политическа партия, но не го е направила. Николай Бареков също е бил длъжен да обяви тази собственост на семейството му, но не е декларирал скрития актив на Календерска нито пред КПКОНПИ, нито пред Европейския парламент. Офшорката е била собственик на луксозната къща в Драгалевци за 1 млн. лв., обитавана от Бареков.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 7

    Тръгнах си от политиката “гол като пушка”, оплака се Бареков.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160318358256189
    А в декларацията му има милиони!

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 12
    • + 4

    Вие обърнахте всичко на цирк и на фарс. Защо прокуратурата да се занимава с простотиите на Киро и Лена, а да не се занимвава с простотиите на Бареков? Каква е разликата между този Гошо Тъпото от Боец и Дудука Бареков??? Но за Гошо и Илчовски може тук, но за Бареков не може. Айде до кога лицемерие и демагогия??

    Нередност?
  • 5
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • - 2
    • + 9

    Само scuby е по-жалък от капута Бареков.

    Нередност?
  • 6
    tt avatar :-|
    TT
    • + 4

    До коментар [#4] от "scuby":

    Ами да вземе да се занимава с всички прокуратурата, само че няма, защото сума ти сигнали, записи, снимки, документирани измами стоят в забвение. Да си свършат работата и да започнат и новите управляващи, стига да има за какво, защото със сигурност, ако имаше нещо, което можеше да се използва, вече щеше да е задействано. Ние сме единствената държава в Европа с приватизирана / приватизираща прокуратура!

    Нередност?
  • 8
    keen avatar :-|
    keen
    • + 1

    До коментар [#4] от "scuby":

    Бареков Замерения-С-Лайно никой не го е викал да подава тоя сигнал. Той просто е много "активен гражданин" за мокри поръчки.
    А Каскета сам привика Киро на разпит.
    Да виждаш РАЗЛИКАТА?

    Нередност?
  • 9
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3

    До коментар [#8] от "keen":

    За мен Дудука и Киро нямат разлика, абсолютно никаква. И единия говори глупости и другия. Не може да си правил евтина пропаганда в Европарламента като ръсиш глупост след глупост като "Имало 20 човека в България заради които имало корупция" и като прокуратурата, която е длъжна, те извика да кажеш кои са тези хора ти да вадиш изрезки от Гугъл. За това обърнахте държавата на цирк и фарс и сега всички ще си носим последствията! Чак се чудя как може да има такива като вас, които да вярват на тази медийна пропаганда, която ви правят от година-две. Никакъв усет, дори никаква интуиция нямате как ви лъжат и манипулират!

    Нередност?
Нов коментар