🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сметка за 600 милиона: обществените поръчки в края на мандата на Фандъкова

Дългосрочните поръчки за сметосъбиране, поддръжка и RDF бяха раздадени преди изборите и оставят следващия кмет с вързани ръце

Обществената поръчка за сметосъбирането е най-голямото разходно перо на общината.
Обществената поръчка за сметосъбирането е най-голямото разходно перо на общината.
Обществената поръчка за сметосъбирането е най-голямото разходно перо на общината.    ©  Надежда Чипева
Обществената поръчка за сметосъбирането е най-голямото разходно перо на общината.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Големите столични поръчки - за сметосъбиране, поддръжка и ремонт на улици, горене на RDF отпадъци, за почти 600 млн. лв., бяха задвижени месеци преди изборите
  • Сроковете на договорите по част от тях надхвърлят цял мандат и следващият градоначалник ще е с вързани ръце, който и да е той.

Мая Манолова обвини Йорданка Фандъкова, че иска предизборно да раздаде бизнес за стотици милиони.

"Аз отвоювах от Вълка чистотата в София. Станишев с Вълка ми правиха кризите с боклука." Думите са на премиера Бойко Борисов от сряда и са по повод мегапоръчката за почистването на София, офертите по която бяха отворени във вторник. Иронично, но именно Вълка отново е един от основните кандидати да чистят столицата в следващите пет години. Въпросният търг за внушителните 430 млн. лв. - най-едрото бюджетно перо на София, бе задвижен насред отпускарския сезон и тъкмо преди местните избори - редом с още няколко големи поръчки за поддръжка и ремонт на улици, горене на RDF отпадъци и др.

Предвид, че сроковете на договорите по част от тях надхвърлят диапазона на кметския мандат, то, изглежда, управляваната от Йорданка Фандъкова и ГЕРБ община ще остави на новия кмет - ако има такъв, същото наследство, от което до ден днешен се оплаква Борисов. Затова и разбираемо търгът влезе в кампанията за местния вот и провокира както Мая Манолова, така и други кандидати за кметския стол да критикуват Фандъкова, че иска да разпредели бизнес за стотици милиони почти година преди да са изтекли настоящите договори. И така да остави следващия кмет и съвет с вързани ръце за целия мандат.

Сливи за кмет

Разбира се, кметът побърза да се аргументира - изборът на изпълнител е дълга процедура, която обичайно преминава през дълги обжалвания (предния път състезанието продължи почти година) и не искаме да изпаднем в ситуация, в която сегашните договори са изтекли, а новите още не са подписани и няма кой да чисти столицата. Освен това според Фандъкова комисията, която ще трябва да разгледа кандидатурите, едва ли ще вземе решение в идния месец и половина, когато са местните избори.

ГЕРБ служебно искат да си купят изборите в София, контрира Мая Манолова. По думите й до криза с чистенето няма как да се стигне, тъй като в настоящите договори е заложена клауза, че те се удължават до избирането на нови дружества за събиране на отпадъците - подобни анекси бяха подписани при предишната смяна на договорите заради забавените процедури по избора на нови фирми.

В критиките се включиха и другите двама кандидат-кметове - Борислав Игнатов (на "Демократична България") и Борис Бонев ("Спаси София"), според ко йто цялото управление и контрол на сметосъбирането трябва да се реформират. Общинските съветници на БСП пък поискаха процедурата да бъде спряна.

Стари познайници

Търгът сам по себе си оставя неприятен привкус. Основните претенденти за бизнеса със сметосъбирането са добре познатите фирми, свързани с братя Домусчиеви (консорциуми около "Титан") и Румен Гайтански-Вълка ("Зауба" АД и "Грийн партнърс - БКС"). Консорциумите на "Титан" кандидатстват за същите зони, които са обслужвали миналата година и ако не бъдат установени някакви технически пропуски в документите, което е малко вероятно, изборът им за най-скъпата Зона 1, както и за 2 и 5, е сигурен, като за тях няма други конкуренти (изключение е само зона 7).

Гайтански не участваше в предишното раздаване на зоните, но неотдавна стана ясно, че тихомълком е станал подизпълнител на общинското "Чистота Искър" и така - със заобиколка на закона - прибираше средствата, отделени за сметопочистване. Сега Вълка влиза директно в състезанието с две компании, а поръчката прилича повече на договорка между него и Домусчиев за най-апетитните зони, отколкото на истински сблъсък. Теоретично дори е възможно те да спечелят обслужването на всички седем зони. В надпреварата има още 6 оферти, сред които са и част от досегашните играчи. Предвид, че процедурата бе задвижена насред лято и със сравнително къси срокове за подготовка, едва няколко са новите кандидати, но те имат малък или дори никакъв опит в почистването (виж картата).

Безлимитната поддръжка

Сметосъбирането не е единствената едра и дългосрочна дейност, която столичният кмет бърза да възложи. Поръчката за поддръжка и текущи ремонти на улици на обща стойност 117 млн. лв. за срок от четири години бе задвижена в края на миналата година, а класирането бе обявено малко преди началото на лятото. От общо 22 участници за седемте зони на София бяха одобрени едва 11 оферти - така че и тук до голяма степен картите са раздадени.

След куп скандали заради некачествени ремонти в преходни години в състезанието този път не участваха три дългогодишни играча - "ПСТ Груп", "Пътища и съоръжения" (свързана с "Геострой") и обединението "Амфисия". Оттеглянето им се оказа шанс за двете големи варненски компании "Хидрострой" на Велико Желев и "Инжстрой инженеринг" и за свързаната с "Джи Пи груп" "Виа Конструкт груп".

Споразуменията за поддръжка и текущи ремонти на пътища са особено сладки, защото де факто са като празни чекове, които могат да се дописват неограничено с допълнителни суми за извънредни ремонти. Пример за такава практика е преасфалтирането на булевардите "Васил Левски" и "България". То бе извършено от "Трейс груп холд" (която сега спечели първа зона) по договора за текуща поддръжка от 2015 г. и така и не стана ясно колко точно е платила общината за новия асфалт. Вратичката се нарича допълнително възникнали и възложени нови видове строително-монтажни работи, които се договарят с констативен протокол между представител на възложителя и изпълнителя.

Само след няколко дни пък общината ще задвижи и един от големите пътни проекти в София - разширението на бул. "Тодор Каблешков" с прогнозна стойност 10 млн. лева. Офертите трябваше да бъдат отворени в началото на седмицата, но впоследствие срокът за подаването им бе удължен до петък, 13 септември.

Ако добавим към всичко това и поръчката за изгаряне на RDF отпадък от завода за боклук за 36.5 млн. лв., то сметката достига почти 600 млн. лв. Заради липсата на собствена инсталация за изгаряне на боклуци София все още плаща милиони на тези, които могат да я заместят в тази работа. Досега това бяха циментовите заводи, но в настоящия търг освен обичайните големи количества за тях - 80 хил. и 70 хил. тона годишно за 16.4 млн. лв. и 14.8 млн. лв., има и още три обособени позиции, всяка от които е за до 10 хил. тона RDF годишно и 1.775 млн. лв. Именно тук се промъкна сянката на новия играч - Христо Ковачки. През последните месеци неговите електроцентрали и топлофикации започнаха да горят и отпадъци наред с въглищата (виж темата на броя) и ето, че възможността за тях не закъсня.

Независимо дали струпването на всички тези поръчки в навечерието на местните избори е просто лош тайминг или не, факт е, че следващият кмет на София - който и да е той, ще трябва да се съобразява с вече взети решения, които не оставят много място за кардинални реформи поне по някои от най-скъпите дейности на общината.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 9

    "Лош тайминг" ли? Едва ли не случайно съвпадение...

    Действащите сега договори за почистване на София изтичат чак през август 2020 г. Демек след една година! Необходимостта процедурата да стартира толкова рано, в навечерието на местните избори при това на завишени цени и при участието на обичайните заподозрени - Вълка, Гела, Ковачки - казва много ясно всичко:

    1. Целта е един огромен ресурс гарантирано да отиде у точните хора за следващите 5 г;
    2. Презастраховката е, че дори Герб да изгубят София, част от бюджетните пари ще се врътнат по познатата технология през подбраните боклуджии в черната партийна каса;
    3. Договорите са бомба под стола на който и друг да стане кмет, защото ще трябва да се съобразява с повелителите на боклука, които за седмица могат да направят София ад.

    Герб видимо са истерясали, съдейки и по заливащите ни вече всеки ден скандали, предизвикани от държавни институции. Или просто вече симулацията на Борисов и Со, че управляват е толкова несръчна, че всеки във властта се опитва да се позиционира колкото се може по-добре преди да е дошъл горският...

    Напълно очаквано е Герб да загубят София, Пловдив, Русе и голяма част от страната.
    Стане ли това, всеки ще иска да срита падналия глинен колос. И никой няма да си спомня за ангажиментите, които е поемал към него, когато е бил изправен. Още по-малко онези тримата, които ще имат грижата да се позиционират към новите силни.

    Онзиденшното заглавие "Арестуваха (Юри) Борисов!" ще вземе да се окаже пророческо. Не за Юри. За Бойко...

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Истинският въпрос е защо ГЕРБ си вкарват такъв автогол, щом така и така няма да прокарат поръчките навреме?

    Не е ли по-скоро поредната лятна поръчка между капките?

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Това би важало, ако имаше време за официализиране на договорите. По-скоро е предизборно обещание към избрани феодали с цел активизиране на подвластни гласоподаватели из страната.

    Нередност?
Нов коментар