🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банята в "Овча купел" ще бъде възстановена с близо 3 млн. лв. от ЕС

Столичната община обяви поръчка за проектиране и реконструкция на сградата в балнеологичен и изследователски център

Регионален исторически музей София
Регионален исторически музей София
Регионален исторически музей София    ©  Регионален исторически музей София
Регионален исторически музей София    ©  Регионален исторически музей София
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичната община обяви поръчка за реконструкция на минералната баня в "Овча купел" на стойност 2.74 млн. лв. без ДДС. Средствата са осигурени от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Сградата, паметник на културата, ще се трансформира в изследователски център, където ще се изследват свойствата на минералната вода, но със запазване на обществените й функции - баня, басейн, рекреационен център.

Новината за скорошното възстановяване на банята в "Овча купел" беше съобщена в понеделник от кмета Йорданка Фандъкова при инспекцията на ремонтните дейности на друга баня - тази в Банкя, която ще заработи следващата година. В момента се търси финансиране и за банята в Горна баня - около 1.5 млн. лв., но и тази поръчка ще бъде обявена съвсем скоро. Заради по-малкият дебит на минералната вода в Горна баня там басейните ще са със смесена вода и отделно ще има вани само с минерална. През есента на тази година ще заработи и първият общински СПА център - в парк "Възраждане", който ще се обезпечава от минералното находище "Баталова воденица".

Поръчката

Поръчката за банята в "Овча купел" е разделена на две обособени позиции. Първата включва изготвяне на инвестиционен проект, съгласуване с НИНКН (институт за паметници на културното наследство) строителство и авторски надзор. Втората позиция включва изготвяне на доклад за оценка на съответствието и контрол върху строително-монтажните работи. Първата позиция е за 2.7 млн. лв. без ДДС, а втората - 37.5 хил. лв. Офертите на кандидатите не могат да надхвърлят прогнозната стойност. Срокът за изпълнение е 31 май 2020 г.

Участниците трябва да имат опит с минимум един сходен обект за последните пет години. Офертите на кандидатите ще се оценяват на база предложената организация на строителните работи, срок за изпълнение и цена.

Банята

Сградата е дело на арх. Георги Овчаров и е строена в периода 1925-1928 г. Използвала се е за балнеолечение до края на 80-те години, когато е затворена за ремонт и повече не е отворена. Състоянието й се влошава година след година, а през 2017 г. там възниква пожар. За щастие щетите не са сериозни, а инцидентът ускорява процеса по прехвърляне на сградата от здравното министерство към общината.

В началото на 2018 г. стана ясно, че възстановяването й ще бъде финансирано от програмата "Наука и образование за интелигентен растеж". Ремонтът й беше част от по-голям проект за център за върхови постижения, който да свърже чрез обща дейност банята, бившия ресторант "Яйцето" в СУ "Св. Климент Охридски" и стара сграда на Софийския университет на ул. "Гурко". Не е ясно какво се случва с проектите за другите две сгради.

След ремонт банята в "Овча купел" ще се трансформира в инoвaтивeн peĸpeaтивeн цeнтъp, като целта е дa ce нaдгpaдят cъщecтвyвaщитe възмoжнocти за терапии с минepaлнa вoдa. B cyтepeнa ca пpeдвидeни пoмeщeния зa coлнa тepaпия, билĸoвa cayнa, pycĸa cayнa, финcĸa cayнa, apoмa-cayнa, ĸpиo-cayнa и дp. Ha пapтepa, в cъщecтвyвaлитe бaceйни, щe ce oбocoби зoнa "тepмaтepиyм" c вĸлючeни интeнзивeн вoдeн мacaж и вoдни peĸpeaтивни пpaĸтиĸи. Щe имa ĸнaйп-пътeĸa, пapнa бaня, зoнa зa мeдитaция и зoнa зa гимнacтиĸa. Ha пъpвия eтaж ca пpeдвидeни мyзиĸaлнa зaлa, визyaлнa зaлa зa VR дeмoнcтpaции c интepaĸтивни eĸpaни, зaceдaтeлнa и ĸoнфepeнтнa зaла. B пoдпoĸpивния eтaж щe ce oбopyдвaт пoмeщeния зa изcлeдoвaтeлcĸитe лaбopaтopии "Coциaлни инoвaции, peĸpeaтивeн xюмън дизaйн и нишoв тypизъм" и "Aнaлиз, дигитaлизaция и pecтaвpaция нa ayдиoвизyaлнo нacлeдcтвo", пише в документацията на проекта.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    Сградата и парка около нея имат уникален потенциал и възстановяването й ще даде живот на целия район около себе си.

    Надявам се освен сградата да осветят парка, защото в момента функционира само през светлите части на деня.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Е, най-после поне една баня. Как може така да се пропилява богатството от минерални води!

    Нередност?
Нов коментар