НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Екса" е най-вероятният изпълнител на реконструкцията на Горнобанската баня

Той предвижда осъвременяване на двата басейна, парна баня. сауна, джакузи и зала за събития

Минералната баня в кв. "Горна баня" се руши
Минералната баня в кв. "Горна баня" се руши
Минералната баня в кв. "Горна баня" се руши    ©  Максим Караджов
Минералната баня в кв. "Горна баня" се руши    ©  Максим Караджов
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Само архитектурната фирма "Екса" е подала оферта за проектирането и реконструкцията на Горнобанската баня, въпреки че срокът за участие в обществената поръчка бе удължаван. Проектът е на стойност малко над един милион лева, но парите не са осигурени, поради което не е ясно и кога ще започне да тече 270-дневният срок за изпълнение.

В момента красивата сграда със статут културна ценност от "местно значение" се руши, а единственото, по което се разбира, че там функционира минерално находище, е свободната за достъп чешма.

Изпълнител с история

"Екса" е компания за архитектура и строителство, която редовно печели поръчки за ремонт и консервация на знакови сгради като Народния театър "Иван Вазов", Централната минерална баня, резиденция "Бояна", БАН и др. Неин е и проектът за надстрояването на хотела "Кристал палас" на ул. "Шипка". Последно компанията бе наета да извърши спешен ремонт на Столичната библиотека на пл. "Славейков" срещу 250 хил. лв.

В съвета на директорите на компанията влизат Венцислав Христов, Мая Апостолова, Вася Станкулова-Пеева, Магдалена Цанова, Константин Пеев.

Модерна баня

Идейният проект на сградата в кв. "Горна баня" предвижда възобновяване на двата басейна в съвременен вид, душове и съблекални за мъже и жени, зона за релакс в близост до кнайп пътека (оформя се от отделни ванички с редуваща се топла и студена вода), две зали за масажи, специално джакузи, солна стая и сауна, парна баня (калдариум), както и две помещения за СПА процедури - за подмладяваща терапия за лице и терапия с луга.

Предвижда се изграждане и оборудване на лаборатория "Реставрация и консервация движими културни ценности", административен офис и рецепция с магазин. Автентичните мозайки в интериора трябва да бъдат запазени, тъй като са обявени за национално културно наследство.

Докъде е Стратегията за минералните извори

През лятото Столичната община реши да реконструира и банята в "Овча купел" за около 3 млн. лв. Там се предвижда сградата, паметник на културата, да се трансформира в изследователски център, където ще се изследват свойствата на минералната вода, но със запазване на обществените й функции - баня, басейн, рекреационен център.

Възобновяването на старите бани всъщност е част от Стратегията за използване на минералните изводи на главния архитект на София Здравко Здравков от 2017 г. В нея беше предвидено и превръщането на северното крило на Централната минерална баня в СПА център. По-късно обаче Столичният общински съвет взе решение в него да има културни и театрални зали, които да се използват за събития.

Това доведе до недоволство на граждани и организации, както и до предизборни обещания от някои от кандидатите за кметския стол. Мая Манолова, арх. Борислав Игнатов и Борис Бонев са за връщането на банята, а Йорданка Фандъкова няма сигурен отговор, но мисли да реши въпроса с електронен референдум.