🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горнобанската баня ще бъде обновена за 1 млн. лв.

Архитектурата ще бъде запазена, а баните ще бъдат преустроени в съвременни басейни

Минералната баня в кв. "Горна баня"
Минералната баня в кв. "Горна баня"
Минералната баня в кв. "Горна баня"    ©  Максим Караджов
Минералната баня в кв. "Горна баня"    ©  Максим Караджов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичната община обяви поръчка за реконструкция и модернизация на банята в Горна баня на стойност 1.028 млн. лв. без ДДС. В момента красивата сграда със статут културна ценност от "местно значение" се руши, а единственото, по което се разбира, че там функционира минерално находище, е свободната за достъп чешма.

Позициите в поръчката са две - едната е за изготвянето на инвестиционен проект и строителство, а другата - за комплексен доклад за съответствие между двете дейности. Срокът за подаване на оферти изтича на 26 септември, като все още не е ясно откъде ще дойде финансирането.

Какво ще има вътре

Идейният проект на банята в кв. Горна баня предвижда зала за събития и експериментално ателие. Обособени са нови съблекални и зони за релакс (сауна, парна баня, кнайп пътека - оформя се от отделни ванички с редуваща се топла и студена вода, контрастен душ, масажи, джакузи) на мястото на бившата съблекалня на банята. Мъжката и женската хигиенна баня ще бъдат преустроени в съвременни басейни.

Предвижда се и изграждане и оборудване на лаборатория "Реставрация и консервация движими културни ценности".

С цел опазването на недвижимото културно наследство се предвижда максимално запазване на автентичните мозайки в интериора.

Още една баня

Поръчката за възстановяването на комплекса в Горна баня идва месец след тази за реконструкцията на банята в "Овча купел" за около 3 млн. лв. Там се предвижда сградата, паметник на културата, да се трансформира в изследователски център, където ще се изследват свойствата на минералната вода, но със запазване на обществените й функции - баня, басейн, рекреационен център.

Минералната вода

Прочутата горнобанска минерална вода е питейна и лечебна, подходяща за изкуствено газиране, с което се улесняват процесите на храносмилането. Тя е с ниска минерализация и незначително съдържание на флуор. Приятна на вкус, без цвят и мирис и подходяща е за бутилиране. Препоръчва се при хроничен гастрит, колит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и след хематични състояния, пише в сайта на сдружението "Аз обичам водата".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Е, най-после! Най-после да започнат да правят нещо за естествените богатства на София . минералните извори, оценени и използвани още от траките. Като знам как се поддържат красивите аристократични сгради на старите бани в европейските градове с прекрасни паркове около тях, мъчно ми става за нашите бани.

    Нередност?
Нов коментар