Президентът наложи вето на договорите за F-16

Законът за одобряването им се връща за ново обсъждане в парламента, но прегласуването едва ли ще е проблем

Прави впечатление, че Радев връща за ново разглеждане само договорите за F-16, но не и промените в закона за държавния бюджет, с които се осигурява допълнителното финансиране, необходимо за авансовото плащане по сделката със САЩ
Прави впечатление, че Радев връща за ново разглеждане само договорите за F-16, но не и промените в закона за държавния бюджет, с които се осигурява допълнителното финансиране, необходимо за авансовото плащане по сделката със САЩ
Прави впечатление, че Радев връща за ново разглеждане само договорите за F-16, но не и промените в закона за държавния бюджет, с които се осигурява допълнителното финансиране, необходимо за авансовото плащане по сделката със САЩ    ©  Ints Kalnins
Прави впечатление, че Радев връща за ново разглеждане само договорите за F-16, но не и промените в закона за държавния бюджет, с които се осигурява допълнителното финансиране, необходимо за авансовото плащане по сделката със САЩ    ©  Ints Kalnins
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Радев изненадващо

не изчака последния възможен момент, за да върне закона след началото на депутатската ваканция.

Президентът Румен Радев очаквано наложи вето върху закона за ратификация на четирите договора със САЩ, по силата на която страната ни трябва да придобие осем изтребителя F-16 Block 70/72 и прилежащото им оборудване в сделка на стойност около 2.2 млрд. лв.

Закупуването на бойните самолети беше гласувано от Народното събрание на 19 юли с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО.

Държавният глава имаше на разположение две седмици, за да прецени дали да обнародва закона за ратификация или да наложи вето, като очаквания бяха, че ще направи второто в последния възможен момент, когато народните представители вече ще са във ваканция.

Прави впечатление също така, че Радев връща за ново разглеждане само договорите за F-16, но не и промените в закона за държавния бюджет, с които се осигурява допълнителното финансиране на нуждите на сделката със САЩ.

По силата на президентското вето нормативният акт се връща за ново обсъждане в парламента, където вече трябва да бъде подкрепен с гласовете на повече от половината от всички депутати (т.е. минимум 121 души).

Последното не би трябвало да е проблем, тъй като на 19 юли управляващите успяха да съберат 123 гласа за сделката за закупуване на F-16. Така че на практика президентското вето в момента има предимно символичен характер и в практически план няма да доведе до проблеми при финализирането на сделката със САЩ.

Според председателя на комисията по отбрана в парламента о.з. ген. Константин Попов повторното гласуване на закона за ратификация най-вероятно ще бъде в петък.

"Когато се вземат стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност на страната, е необходимо не само да бъдат осигурени постижими за държавата финансови параметри, но и да има широк консенсус и подкрепа. Острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, показаха, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие", казва в мотивите към ветото си Румен Радев.

Според държавния глава "законът за ратифициране на договора за закупуване на самолети F-16 Block 70 следваше да измине цялостния път по чл. 88, ал. 1 от конституцията - приемане на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Вместо това законът, с който се ратифицира такъв особено значим договор, бе приет по "бързата писта". По време на ратификацията на четирите договора със САЩ на 19 юни Народното събрание гласува двете четения на закона в рамките на един и същ ден.

"Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата "по изключение", коментира още в мотивите си президентът.

Според Радев "на България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав".

"На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори", обобщава държавният глава.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 11

    Защо са ни малко, скъпи, безполезни самолети, без офсет?

    Една нормална държава би теглила една м**на и да си пренасочи парите към инвестиции в инфраструктурата.

    Нередност?
  • 2
    adon avatar :-|
    RUSE
    • - 1
    • + 8

    Въпреки всичко този път Президента сътвори голям гаф! България получава нещо прекалено добро на базата на своето изоставане и това трябва да се приветства. Аз даже бих преговарял и за F35, особено след като това най-ново въоръжение беше отказано на Турция. Естествено, че цената не е най-важния аргумент, а качествения скок. Единственото за което трябваше да се настоява основните боеприпаси да си ги произвеждаме у нас.
    Досега бях съгласен с почти всеки път, когато Президента налагаше вето, но този път според мен не биваше да постъпва така.

    Нередност?
  • 3
    galin83 avatar :-|
    galin83
    • - 4

    Никога няма да ни преотстъпят да си произвеждаме боеприпаси за самолети. То реално това е основното, за което е важна сделката със САЩ, да сме зависими от въоръжението, което предоставят - справка наложеното оръжейно ембарко на Никозия. Законът ще го прегласуват и сделката ще мине.

    Нередност?
  • 4
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 8

    Червеният президент с путинолъчка на челото отново се изложи. За какви орязани способности говори, с какво ги сравнява, с Грипен, та там няма нито една ракета, снаряд или патрон! Да, Ф-ката може да носи и ядрен заряд, и него ли трябваше да си купим?
    Днешната постъпка е позор за българското офицерство, позор, че това клемълско г...о и главнокомандващ!
    Интересно е кремълските слуги дали ще се опитат през КС да забавят покупката?

    Нередност?
  • 6
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 3

    Поредното вето но пРезидента за да угоди на кремълското жуже.

    Нередност?
Нов коментар