Парламентът преодоля ветото на президента за F-16

Ако реши да протака процедурата, президентът може да върне за преразглеждане и промените в бюджета, с които се осигуряват 2.2 млрд. лв. за новите изтребители

Повторният "задълбочен дебат" по темата за новите изтребители, за който президентът Радев призова, по-скоро не се състоя - в рамките на около два часа привържениците и противниците на проекта изложиха в общи линии същите аргументи като при предишното гласуване.
Повторният "задълбочен дебат" по темата за новите изтребители, за който президентът Радев призова, по-скоро не се състоя - в рамките на около два часа привържениците и противниците на проекта изложиха в общи линии същите аргументи като при предишното гласуване.
Повторният "задълбочен дебат" по темата за новите изтребители, за който президентът Радев призова, по-скоро не се състоя - в рамките на около два часа привържениците и противниците на проекта изложиха в общи линии същите аргументи като при предишното гласуване.    ©  Mario Anzuoni
Повторният "задълбочен дебат" по темата за новите изтребители, за който президентът Радев призова, по-скоро не се състоя - в рамките на около два часа привържениците и противниците на проекта изложиха в общи линии същите аргументи като при предишното гласуване.    ©  Mario Anzuoni
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Армията ни ще получи 8 нови самолета F-16, като първите машини трябва да дойдат през 2023 г.

Парламентът успешно прегласува днес закона за ратификация на договорите със САЩ, по силата на които армията ни ще придобие нови изтребители F-16 Block 70/72.

Със 128 гласа за, 73 против и 3 въздържали се народните представители oт ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, с което той връщаше нормативния акт за повторен дебат.

В резултат на ветото управляващите вече се нуждаеха от поне 121 гласа т.е. повече от половината от всички народни представители, за да прокарат закона.

При предишното гласуване на 19 юли обаче депутатите одобриха закупуването на щатските бойни самолети със 123 гласа, т.е. още тогава управляващите разполагаха с необходимото мнозинство.

Повторният "задълбочен дебат" по темата, за който президентът Радев призова, по-скоро не се състоя - в рамките на около два часа привържениците и противниците на проекта изложиха в общи линии същите аргументи като при предишното гласуване. По време на дискусията зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов отново подчерта, че договорите не са публични по искане на американската страна и няма да се обнародват, така че спорът по детайлите около проекта така и не се случи.

Заместникът на Каракачанов обаче не пропусна да изтъкне, че според него българската страна е успяла да спазари придобиване на F-16 с инсталация на целия необходим софтуер, нужен за използване на дори на въоръжението, което на този етап няма да закупим (като например модули за прецизно лазерно насочване на бомби Paveway 2). "Това е един от компромисите на американската страна – че не зависимо че ние не закупуваме пълния набор на въоръжение, на борда в системите за управление на оръжията на самолета е заложено цялото програмно осигуряване и кодове, които са отключени, така че ние само да си закупим оръжието, да го подкачим и да го управляваме. Това струва също пари, защото ако например не закупувате противокорабни ракети, американската страна не е длъжна да ви инсталира тези софтуерни решения в системите за управление на борда", каза Запрянов пред депутатите.

След днешното гласуване договорите със САЩ ще бъдат изпратени на президента в 7 дневен срок за обнародване в Държавен вестник, което той не може да откаже.

Ако обаче реши да протака процедурата, Румен Радев би могъл да наложи вето и върху промените в държавния бюджет, с които министерство на отбраната получава цялата сума за проекта в размер на около 2.2 млрд. лв., за да извърши авансовото плащане към САЩ. За подобна перспектива намекнаха вчера министрите на отбраната и финансите Красимир Каракачанов и Владислав Горанов.

Президентът също така би могъл да наложи вето и върху закона за ратификация на договора за индустриално сътрудничество, по силата на който корпорацията Lockheed Martin, която произвежда F-16, се задължава да извършва някои от ремонтните дейности на машините у нас.

Ако президентът върне и другите нормативни актове, свързани с проекта за нови изтребители, депутатите най-вероятно ще трябва да се съберат извънредно, прекъсвайки своята отпуска. Официално Народното събрание приключва работа на 31 юли и излиза в лятна ваканция. Това обаче може да е проблем за придобиването на F-16, тъй като американската оферта формално е валидна до 5 септември.

По всяка вероятност обаче с настоящото си вето президентът не иска наистина да саботира процедурата, коментира по време на дебатите лидерът на НФСБ Валери Симеонов. "Приемаме го като етюд на поредната сценка, наречена политически театър. Г-н президентът е наложил това вето по чисто политически подбуди - неискрено и лицемерно. Ако искаше да възпрепятства тази сделка, той можеше да наложи ветото на 31 юли, защото тогава е крайният срок за плащането. Той не го направи, което означава, че действието му е политическо, проформа и само за да спечели политически дивиденти", обяви той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    messera avatar :-?
    Willy Messerschmitt
    • + 4

    Не се и съмнявам че руският проводник сложен за държавен глава ....ще се старае да саботира сделката!

    Нередност?
  • 2
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • + 5

    Как може шофьор на самолет да има мнение по финансови параметри на международни договори?
    Мъжът на Деса единствено умее да се подписва на ведомост и да изхвърля кофата...

    Нередност?
  • 3
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 3

    Червеното недоразумение ще продължи с курвенските си номера! Интересно Деса ли го учи, или навремето в БКП така са го възпитали!

    Нередност?
Нов коментар