🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Министерство за Освобождаване на Неудобните

МОН и Центърът за развитие на човешки ресурси са махнали няколко служители, сигнализирали за схеми с европейски фондове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представете си, че имате подръка малка и неизвестна държавна институция, която раздава десетки милиони евро годишно, без да проверява обстойно какво се случва с тези пари и без да влиза във фокуса на общественото внимание. Внезапно в нея избухва скандал и става ясно, че от години там битуват конфликти на интереси, за поне един от които държавният бюджет ще бъде ощетен с милион и половина лева. Какво правите?

Министерство на образованието е избрало най-лесния вариант: освобождава онези, които са открили конфликта на интереси, и прави всичко възможно да го забрави.

Този тъжен, но напълно реален пример се е разиграл тези дни в Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), който е структура на подчинение на министерството. Ролята му е да разпределя около 60 млн. лв. годишно, които България получава по програмата за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм+"

Преди няколко месеца "Капитал" разказа как в откровен конфликт на интереси една от оценителките на центъра е одобрявала проекти на бъдещия си съпруг. Имаше и сигнал, подаден от самата дирекция "Проверка на място и мониторинг" в ЦРЧР, в който се описва този конфликт на интереси. Европейската комисия, МОН и Дирекция "Одит на средствата от ЕС" (ОСЕС) към финансовото министерство обявиха, че текат проверки и затова не може да се коментира по въпроса.

Няколко месеца по-късно, резултатът е, че бюджетът на програмата "Еразъм+" вероятно ще претърпи щета за 830 хил. евро за 2018 г., а вътрешните проверители, които сигнализираха за конфликта, са освободени.

Как се намалява "изключително важна" дирекция

Един от проверителите, които са били освободени - Калин Байчев, се свърза с "Капитал", за да съобщи, че заедно с друга негова колежка са махнати от дирекцията. "Ние бяхме първите, които се осмелиха да подадат сигнала за нарушенията в ЦРЧР. В процеса на работа докладвахме за установените нарушения в доклади от извършени проверки. В момента нито един от служителите, участвали в тези разкрития, не работи в тази дирекция освен един, който не е на постоянна длъжност, а по заместване. Двама ни съкратиха, като официалната причина беше новата структура, а друг служител напусна вследствие на конфликт с ръководството", казва Байчев.

От МОН оспорват това. "Категорично не отговаря на истината твърдението, че в центъра се освобождават служители, които подават сигнали и/или разкриват нередности", казват оттам. След което обаче става ясно, че промени в дирекцията е имало. "Вследствие на измененията в Устройствения правилник на ЦРЧР е освободен само един от служителите, подали сигнала, но по причини, които не са свързани със сигнала, а с ежедневната му работа. Един от служителите, подал сигнал, е напуснал по собствено желание много преди публикуването на проекта за изменение на Устройствения правилник. Останалите двама от подалите сигнала продължават работата си в ЦРЧР, в същата дирекция, но в друг отдел", заявяват от министерството.

Новият правилник беше гласуван от Министерския съвет през юни, половин година след идването на Петьо Кънев - чиновникът от МОН, оглавяващ Центъра, за когото министър Красимир Вълчев каза, че е "временно решение". Изненадващо, в правилника е предвидено... намаляване на бройката на хората, които отговарят за проверките. Причината били "намалелите функции" на дирекцията, казват от министерството.

Това противоречи на собственото им изказване, което обяснява, че дирекцията е от "изключително важен и стратегически характер" и че "извършените проверки показват, че е необходим вътрешен контролен орган, който да контролира и одитира всички структури, програми, дейности и процеси в центъра, да идентифицира и оценява рисковете в организацията, да оценява адекватността и ефективността на системите за финансово управление и контрол и да дава препоръки за подобряване на дейностите в организацията".

В секция "Контакти" на сайта на центъра става ясно, че към момента всички хора в дирекцията са нови и са преместени от други дирекции. Дори планираните пет бройки не са запълнени и има само четири имена - един ръководител, двама старши експерти и един младши.

Вършим си работата, но ще се снишим малко...

Какво налага да смениш цяла една дирекция? Например, ако не си върши работата. Това би бил валиден аргумент за ЦРЧР и МОН, но изисква те да признаят, че досега е имало толкова мащабни проблеми с конфликтите на интереси и подбора на проекти в институцията, че контролът се е провалил тотално. Те не само не правят нищо такова, а напротив - оспорват дори очевидните нарушения. Тъй като министерството на образованието се скри зад това, че е пратило документацията на прокуратурата, "Капитал" поиска от ОСЕС резултата от неговия одит на системите в ЦРЧР.

Направена в края на миналата и началото на тази година, проверката обръща специално внимание на случая с оценителя Ася Панджерова и нейния съпруг Димитър Кръстев, чиито фирми стоят зад много от проектите. ОСЕС заявява в прав текст, че "проектите, оценявани от Ася Панджерова, са оценени в ситуация на конфликт на интереси и не би трябвало да бъдат финансирани. Разходи в размер на 633 хил. евро да бъдат оттеглени от годишния отчет на "Еразъм+" и 32 хил. евро за 2017 г.". След това преглеждат и проектите, оценени от друга оценителка - Христина Бойчева, която е записана като координатор на един от печелившите проекти на дружество, управлявано от бащата на Кръстев. Изводът, не особено изненадващо, е, че "Бойчева също е в конфликт на интереси според ОСЕС и в резултат на това проекти за 202 хил. евро, оценявани от нея, трябва да бъдат оттеглени от отчета на "Еразъм+" за 2018 г.".

Общата сума е 835 хил. евро, които трябва според одиторите да бъдат отписани от годишния отчет на "Еразъм+" за 2018 г. Става дума за цялостно спиране и връщане на плащания, разпределени по множество проекти.

Вместо да похвали собствените си контролни механизми, които са засекли проблема, и да разгледа дирекциите, които са го допуснали, центърът продължава да твърди, че нищо не може да се направи, преди да се получи мнението на прокуратурата, ОЛАФ, МВР и КПКОНПИ, до които е пратен сигналът. Дори в отговорите си до "Капитал" от МОН съобщават, че са спрени всички плащания по проектите, но не казват нищо за направените разкрития, нито за мащаба на проблемите в центъра. "От получената до момента обратна връзка става ясно, че не са налице достатъчно данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс, липсва обективен признак за престъпление и не става въпрос за извършено престъпление от лица, заемащи висша публична длъжност", заявяват оттам.

Това е неразбираемо заравяне на главата и елементарен административен трик за бягане от отговорност и прави чест на ОСЕС, че го посочва в прав текст. "Националните агенции са отговорни за стриктно спазване на приложимото европейско и национално законодателство и за включването в отчетите само на приложими разходи... в случая нарушението е установен конфликт на интереси по смисъла на Основния финансов регламент на ЕС." Центърът, казват одиторите, не следва да чака други институции, които да свършат собствената му работа.

...и ще продължим

В доклада на ОСЕС има и други интересни моменти. Например, става ясно, че центърът не само не е предприел нищо по въпроса за конфликта на интереси, но е имал препоръки по тази точка от одиторите още през 2015 г. заради "недостатъчни контроли във връзка с процедурите за предотвратяване на конфликтите на интереси". Тогава препоръките не са били приети, което е и резултирало в последвалите нарушения. Центърът не контролира и как бенефициентите разпределят получените пари, дали правят обществени поръчки и при какви условия. Хаосът е толкова голям, че дори всички подписани договори в тази институция не са въведени в европейската система EPlusLink.

Въпрос на елементарна логика да се предположи, че някой е имал интерес от тази ситуация. Промените в центъра и правилника биха могли да са стъпка в изчистването на тази драматична безотговорност с обществени пари. Но като се вземе предвид, че например директорът на дирекцията, която отговаря за оценителите и проектите (където очевидно са допуснати мащабните провали) не е сменена, а малцината хора, които са посочили проблемите, са махнати, посоката е доста ясна. И тя не е към прочистване.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 5

    А-а, крайно време е Лаура Кьовеши да поеме поста си и да измете тези паразити от МОН! Това поне е в нейния ресор.

    Нередност?
  • 2
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 9

    Ако гърбавите не освободят пистата до 6 месеца, в България ще става зле и все по-зле. Така, че свиквайте. Губим България и то не от външни врагове, а от вътрешните бандити като бибитко, цацов, новия цацов, свинин и много други знайни и незнайни.

    Нередност?
  • 3
    iau23617791 avatar :-?
    Василенка Прекрасна
    • + 10

    Браво! Страхотна статия и доста професионално написана! За това място се носят страхотни легенди. Любопитно е обаче: защо след огромният скандал миналата година, няма кадрови промени вътре в тая администраця, за да се поизчистят хората, които отговарят за одобряването на тия проекти? Ако проследите ще видите, че там си стоят все едни и същи. Има например една леличка която е все директор на тая дирекция .... Явно ... неКОЙ ги държи. А са махнали проверяващите.
    Трябва да се проверят и някои интересни факта: верно ли е че бащата на зам -министърката Сачева е назначен в тая агенция (на държавна заплата) при положение че нейното министерство контролира агенцията? Всъщност е вярно щото сайта им го показва. Това не е ли конфлитк на интереси? Или греша? Помагайте с мнения
    Дали е верно че сегашния уж временен директор, преди да иде там за директор е бил в МОН на позиции, на които е трябвало да контролира агенцията, а паралелно е имал дълго време договори с нея ... това ОК ли е? Да контролираш агенция пък да взимаш хонорари от там?
    Ама нещо много малко коментари има в под статия . Що така .. Никой нищо ли не знае ахХАхахха
    Моля който знае факти нека да ги представи тука. Дискусията става интересна. Трябва и още медии да се намесят за да има екшън още на Графа аххХАхах.

    Нередност?
  • 4
    iau23617791 avatar :-|
    Василенка Прекрасна
    • + 4

    И като минават 60 млн през тая сграда да се изхарчат малко да изчистят грозните графити от фасадата че грозотия ама на КОЙ му дреме

    Нередност?
  • 5
    fpk00618074 avatar :-P
    fpk00618074
    • - 1
    • + 4

    Тоя ПетЮ го знам - комунистче от партията на Татяна Дончева. А коя е леличката?

    Нередност?
  • 6
    iau23617791 avatar :-@
    Василенка Прекрасна
    • + 4

    Ами отвори списъка с телефоните им и виж де - Калинка Боянова.

    Нередност?
  • 7
    uxp58618078 avatar :-@
    Неодобрения проект
    • + 7

    Ей долни троловиии! Нямате право да се задявате с човекЪ на баба ви ЙАнкЪ ТакивЪ! И не, не е ЙАпонка тя Такевъ! Просто га беши тя младЪ ТакевЪ българския язик са пишиши така! Мина си то един век вечи!
    Ама вие знаете ли колко е неприятно да стоиш на плажа на Малдивите или на Бахамите и докато ядеш супер скъпа супа от акулски перки овкусена с чесън и черъвца от медуза (и пиеш скъпо кафе от майнумски изпражнения) да ти звънят един през друг слугите от офиса да ти кажат че името ти е пак по некви форумчета! Айде спирайте се! Къш!
    Ше създавате вие клюки и стрес по време на лукс почивка амааахаааа! Толкова е неприятно че злите езици казват че почнала летовничката да се притеснява кат дойдат пак журналята и разследващите в офиса й как аджеба ше обяснява за сИлекцията на проектити и за онез голееееми.... бонуси дет ги взима няколко пъти в годинътъ... от държавния бюджет едни яки хилядарки на всеки 3 месецъъъ... и същу защо ЙанкЪ някакси има одобрен проект в един тематичен сектор дето ...а бе ... странна работа .... Смут и срам нямат! Дрън-пляс-мляс!

    Ииииии Моля моля..! сега да не почнете да ровити да питати кой е тоя проект хо-хо-хо Тайна-пловдивска майнаааа!
    Обаче ако някой иска да знае как синдиката на подбудителити прави проект за 126 955 EUR /стодвадесетишестхилядидеветстотинпетдесетипет евро/!!!!! и то САМО С ЕДНА партньорска организация нека да се учи от сайта на Еврокомисията
    https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2018-2-BG01-KA205-048192
    Постна чорба ми изглежда туй резюме на мене! Настоявам да прочетЪ целия проект и оценките към негу! Веднага!

    Слава Богу на интернету информацията за проектити е публична НоОоОооОоООООООООО остава скрито покрито за простолюдието кой е оценявал и кой му го е разпределил за оценкЪ :)хо-хо-хо Сещате ли се нещичкоооооооууу? Аз дааааа! Да проверим ли по закона за достъп до обществена информацийкаааа - дааааааа... веднагааа! И не само товаааааааа! Ше проверим и други нещицаааа и ше стане голем скандаууу ама какту никогъ досегаааа! Една бяла каруца ше отпраши от Графааа и други пеша ше я последват! Много скорууу!

    Но искам преди това ръцете горе като на концерт на Камелияяяя за да видим по-добре чии ръчички са умазани щот са бъркали дълбооооко и продължително ... в кацата с медъъъъъ! И да запеем заедноооооооо:

    "Бял мерцедес ме преследва в живоооота и неизменно с мене върви! Бял мерцедес пак ви грабва окооото ма нема да ви кажа отде за него пари!"
    хо-хо-хо

    И мнооого скоро тълпата недоволни като мен кандидат бенефициерчета ше скандира на Графа: "Оооо-ДИТ, Оооо-ДИТ!" или направо "За-твор, За-твор"!

    Ама не за европейската програма беееее! За ремонта на Графа бееееее!!! Ейййй пак само интриги търсити бе тролови таквиз!

    Гейм Оувър инсект!

    Всяка прилика с действителни събития и лица е абсолютно случайна!

    П.С. Следващия път ше ви разкажа поучителна "приказка за остаряващата костенурка" финансирана през 2018 ... ама не е оная от репортажа на Васку бе... ц ц ц ... ей пак интриги търсити!

    Нередност?
  • 8
    uxp58618078 avatar :-@
    Неодобрения проект
    • + 6

    ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2018-2-BG01-KA205-048192
    Постна чорба ми изглежда това резюме на мене! Искам да видя целия проект и оценките към негу веднага!

    Слава Богу на интернету информацията за проектитИ е публична НоОоОооОоООООООООО остава скрито покрито за простолюдието кой е оценявал и кой му го е разпределил за оценкъ :) хо-хо-хо Сещате ли се нещичкоооооооууу? Аз дааааа! Да проверим ли по закона за достъп до обществена информацийкаааа - дааааааа... веднагааа! И не само товаааааааа! И ше стане такъв скандау както никога досега там!

    Но искам преди това ръцете горе като на концерт на Камелияяяя, за да видим по-добре чии ръчички са умазани щот са бъркали в кацата с медъъъъъ! И да запеем заедноооооооо:

    "Бял мерцедес ме преследва в живоооота и неизменно с мене върви! Бял мерцедес пак ви грабва окооото ма нема да ви кажа отде за него пари!" хо-хо-хо

    И мнооого скоро тълпата недоволни ще скандира на Графа: "Оооо-ДИТ, Оооо-ДИТ!"
    или направо "За-твор, За-твор"!

    Ама не за европейската програма беееее! за ремонта на Графа бееееее!!! Еееей пак само интриги търсите бе троловИ таквиз!
    Гейм оувър инсект!

    Всяка прилика с действителни събития и лица е случайна!

    П.С. Следващия път ше ви разкажа поучителна "приказка за остаряващата костенурка" финансирана през 2018 ... ама не е оная от репортажа на Васку бе... друга е... ей пак интриги търсити!

    Нередност?
  • 9
    jlk00618864 avatar :-|
    Стефанова

    А ние с колежките в училище се заблуждавахме нещо за мобилност да спечелим . Пробваме упорито вече толкова години . Изясни ми се работата каква е . Дано дано скоро да се вземат мерки на високо ниво ала нямам надежди .
    В края на краищата съм дълбоко разочарована от всичко прочетено понеже не ми стана ясно колко е процента , който трябва да дадем и на кого точно , за да станат нещата . Може ли някой с опит в това любезно да уточни !
    То в един момент на човек му омръзва да полага толкова усилия и труд и накрая нищо . Явно трябва по другия начин .
    Пишете ми на личните съобщения !
    Безкрайно ще съм ви благодарна .
    Прекрасен ден желая.!
    Стефанова

    Нередност?
  • 10
    mkf46618880 avatar :-|
    mkf46618880

    Стефанова пишете ми аз ще ви дам контакт.

    Нередност?
Нов коментар