🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата система за е-документи за над 250 млн. лв. сигурно няма да е готова в срок

След е-търговете и тол-системата личните документи с чип с биометрични данни също ще закъснеят заради бавен търг и жалби

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обществената поръчка за новите е-документи ще се забави още малко. Поръчката беше обявена преди година - в средата на август миналата година, но все още не е преминала към реалното разглеждане на офертите. Поредната спънка е, че един от двамата отстранени кандидати е подал жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в средата на юли, а регулаторът е образувал производство. В момента процедурата е блокирана, става ясно от страницата на профила на купувача на МВР.

След като в началото на юли стана ясно, че е отстранен, "Дермалог Ани БГ консорциум" е подал жалба на 15 юли.

Опитен, но не достатъчно секретен

Министерство на вътрешните работи (МВР) допусна два от четири кандидата да подадат оферти в състезанието. В продължение на над осем месеца оценителната комисия разглеждаше документите, които компаниите бяха подали, тъй като процедурата включва сложни изисквания като това за достъп до класифицирана информация. Чак след като покажат, че са покрили първоначалните критерии, комисията ще разгледа техническите и ценовите оферти на участниците в състезанието за 238 млн. лв. без ДДС.

Жалбоподателят е обединение "Дермалог Ани БГ консорциум", което се състои от германската биометрична Dermalog Identification Systems GmbH и унгарската Any Security Printing Company PLC. Първата фирма се занимава с биометрични продукти и решения и според фирмения им сайт са работили по разработката на електронни документи за самоличност в държави като Филипините, Бруней, Бразилия и т.н. Втората e публична компания, разработила новите лични карти в Унгария.

Те са отстранени, тъй като германците не са представили нужните документи, които да удостоверят необходимия достъп до класифицирана информация. Според протокола на МВР е трябвало ведомствата в Германия да издадат удостоверение за сигурност на дружеството Dermalog Identification Systems GmbH, но националният орган по сигурност на информацията уведомил с официално писмо, че проучването на фирмата отнема от три до шест месеца.

"Компетентните органи" у нас, както са назовани в протокола, са стигнали до извода, че в гореспоменатия срок не са получени необходимите резултати.

Жалбата все още не е публикувана на сайта на регулатора, затова не е ясно в подробности каква е аргументацията на участника.

"Веридос ГмбХ" и обединението "Мюлбауер Ай Ди сървисис", в което влизат Muhlbauer ID Services GmbH и IT фирмата "С&Т България", остават в надпреварата.

Кога ще има нови документи

Срокът за въвеждане на биометричните документи беше 1 януари 2020 г., но стана ясно, че в следващите шест месеца няма как да бъде избран изпълнител и съответно да се изпълни и поръчката, в която даже има включено строителство на сграда. Бяха приети промени в Закона за личните документи, които бяха обнародвани в Държавен вестник в средата на юли, точно след подаването на жалбата на обединението.

Според промените новата крайна дата е 1 октомври 2020 г. за документи с чип с биометрични данни.

Дори и регулаторът да отхвърли жалбата, има почти нищожен шанс това да се случи в срок. За 13 месеца ще трябва да излезе решение на КЗК, да се поканят изпълнителите да подадат оферти, те да бъдат разгледани, класирани, а и има риск от нови жалби. Впоследствие трябва и да се изпълни и изграждането на самата система и строителството.

Ако се съди по подобни проекти като електронната система за обществени поръчки и тол-системата, сроковете се местят във времето в синхрон с възможностите на администрацията, тоест първоначалната дата няма нищо общо с реалния краен срок.