🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК позволи на МВР да продължи търга за новите лични карти за 280 млн. лв.

Поръчката за биометричните документи трудно ще бъде завършена преди края на 2021 г., а следващите две години МВР очаква масова подмяна на лични документи

През 2021 г. се очакват пет пъти повече заявления за подмяна на документи в сравнение с тази, но и тогава новата система може да не работи
През 2021 г. се очакват пет пъти повече заявления за подмяна на документи в сравнение с тази, но и тогава новата система може да не работи
През 2021 г. се очакват пет пъти повече заявления за подмяна на документи в сравнение с тази, но и тогава новата система може да не работи    ©  Надежда Чипева
През 2021 г. се очакват пет пъти повече заявления за подмяна на документи в сравнение с тази, но и тогава новата система може да не работи    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търгът за нова електронна система за лични документи с биометрични данни продължава благодарение на решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), потвърдено от Върховния административен съд (ВАС).

В началото на юли Министерство на вътрешните работи (МВР) допусна до подаване на оферти два от четири кандидата. Единият от отхвърлените - Консорциум "Дермалог Ани БГ Консорциум", подаде жалба в средата на юли. В рамките на месец и КЗК, и ВАС отхвърлиха искането за спиране на процедурата. Определението на ВАС е от 16 август и в същия ден МВР покани допуснатите участници да подадат офертите си.

Масово личните карти на българите изтичат 2020-21 г. и ако се погледне графикът за този търг, то новият вид е-документи ще е наличен най-вероятно след повече от две години. И масово българите ще си преиздават от стария вариант.

Отстранените: МВР нарушава закона

Жалбоподателят е обединение "Дермалог Ани БГ консорциум", което се състои от германската биометрична Dermalog Identification Systems и унгарската Any Security Printing Company.

Те са отстранени, тъй като германците не са представили нужните документи, които да удостоверят нужния достъп до класифицирана информация. Според протокола на МВР е трябвало ведомствата в Германия да издадат удостоверение за сигурност на дружеството Dermalog Identification Systems, но националният орган по сигурност на информацията е уведомил с официално писмо, че проучването на фирмата отнема от три до шест месеца.

В жалбата си обединението посочва, че МВР е нарушило Закона за обществени поръчки (ЗОП). В документацията за участие не са били заложени ограничения във времето, на които възложителят може да се позове за събиране на информацията за достъп до класифицирана информация, и в протоколите не е уточнено кога комисията по процедурата е инициирала тази проверка, за да е ясно, че срокът е изтекъл. "Дермалог Ани БГ консорциум" твърди, че германските институции не са заявили, че фирмата не изпълнява изискването, а че проверката още продължава.

Консорциумът искаше да се спре процедурата, защото се накърнява икономическият им интерес, но и общественият такъв заради липсата на конкуренция и гаранция, че избраният победител ще притежава нужните качества.

Жалбоподателят твърди още, че незаконосъобразно са допуснати до етап подаване на оферти кандидатите "Веридос ГмбХ" и "Обединение Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ-С&Т". "Веридос" е собственост на две германски дружества, Giesecke+Devrient и Bundesdruckerei , а в другото обединение участват германската Muhlbauer ID Services и IT фирмата "С&Т България", български клон на S&T AG. Кандидатите са големи компании със световен опит.

Трябват ни нови документи, казва КЗК

Отговорът на КЗК срещу жалбата подкрепя МВР. Според регулатора не може да се докаже, че е нарушен икономическият интерес на жалбоподателя в случая - въпреки че щом е отстранен на този етап, той няма как да участва или спечели търга.

Що се отнася до гореспоменатите нарушения на ЗОП, комисията не иска да изкаже категорична позиция: "не може да се произнесе по безспорен и категоричен начин дали има извършени нарушения, които водят до опорочаването й, тъй като по този начин ще се стигне до предрешаване на спора по същество".

КЗК счита, че спирането на процедурата би оказало негативно въздействие както върху възложителя, така и върху обществото, тъй като МВР трябва да издаде нови документи в най-бърз срок предвид увеличения прием на заявления от граждани в периода 2019-20 г.

Накрая КЗК напомня, че преди да има подписан договор за поръчката, ще има възможност за нови жалби, така че не е нужно процедурата да бъде спряна, за да се защитят интересите на жалбоподателя. ВАС се съгласява с антимонополния регулатор. Според комисията общественият интерес надделява, тъй като е необходимо системата за личните документи да се обнови.

Много заявления, малко време

В своето становище пред КЗК вътрешното министерство уточнява, че очаква интензивен прием на заявления за издаване на лични документи през периода 2020-2021 г.

Те твърдят, че "за да се обезпечи процесът по издаване на документи за целия период на интензивен прием на заявления, особено през 2021 г., когато се очаква постъпването на пет пъти повече заявления за издаване на картови документи, спрямо тези, които ще се подадат през 2019 г., както и да се извърши подновяване на защитите, влагани в тях, е важно да се направи своевременен избор на изпълнител на обществената поръчка".

От МВР предвиждаха 16 месеца преходен период, докато текат строителството на сграда, която да помещава инфраструктурата на новата система, както и доставката на оборудването.

Офертите с техническото изпълнение на софтуера и строителството, както и ценовите оферти ще бъдат събрани в края на октомври, след това ще трябва да се разгледат и оценят, а видно от досегашното развитие на процедурата, вероятно ще последват и нови жалби в КЗК. Ако изпълнител бъде избран през пролетта на 2020 г. при бърза работа на оценителната комисия (предвид че само предварителният подбор отне около осем месеца), то търгът ще бъде изпълнен най-рано в края на 2021 г., освен ако сроковете не се скъсят драстично.

Държавата сама си постави срок от 1 октомври 2020 г. за въвеждане на документи с чип с биометрични данни с промени в Закона за личните документи, които бяха обнародвани в Държавен вестник в средата на юли. Но това няма как да се спази и явно масово българите ще си подновят документите със старите карти без електронна идентификация в тях.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2

    При предишната смяна карахме по 6 месеца с изтекли лични карти, нищо не пречи на правителството отново да вземе същото решение, за да можем да се сдобием с документи от новият тип.

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#1] от "kokoto2":

    За 99% от българите няма да има никакъв смисъл от лична карта с биометрия. Паспортите са с биометри от много време. А тези 1 % ще си платим за кефа едни 50лв за доброволно преиздаване ако чак толкова ни е нужен. Отделно сметката с личните карти за президаване не е коректна тъй като много хора са си преиздали документие извън "графика" поради смяна на адрес, смяна на име (омъжване), загуба или унищожаване и т.н. Така че няма да има чак такава драма при преиздаването като преди 10 години.

    Нередност?
Нов коментар