🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавната "Автомагистрали" с нов договор - за 60 млн. лв. за "Тракия"

Новата любима на управляващите компания спечели търгове за поддръжка на магистрали за пет години за над 110 млн. лв.

Държавната компания "Автомагистрали" печели лесно всички търгове за поддържане, в които участва, въпреки високите цени, които предлага
Държавната компания "Автомагистрали" печели лесно всички търгове за поддържане, в които участва, въпреки високите цени, които предлага
Държавната компания "Автомагистрали" печели лесно всички търгове за поддържане, в които участва, въпреки високите цени, които предлага    ©  Цветелина Белутова
Държавната компания "Автомагистрали" печели лесно всички търгове за поддържане, в които участва, въпреки високите цени, които предлага    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната компания "Автомагистрали", която е към регионалното министерство, спокойно може да се нарече най-богатият строител. След като без състезание взе над 1 млрд. лв. за строителство на част от магистрала "Хемус", сега новият любимец на управляващите взима договор за 60 млн. лв. за поддръжка на част от "Тракия". Всъщност даденият бизнес е много по-голям, защото всички ремонти на мостове, настилки и т.н. за десетки и дори стотици милиони се дават на поддържащата фирма без търг и конкурс. А после тя преразпределя на тъмно задачите към подизпълнители.

Нови 100 млн. за "Тракия" и "Хемус"

На 30 август Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е сключила договор за над 59 млн. лв. с ДДС за поддържане на 240 км от магистрала "Тракия" от София до Стара Загора - или точно толкова, колкото е била прогнозната стойност на търга. Отделно с решение от юни на АПИ избира отново "Автомагистрали" за поддръжка на 93 км от "Хемус" между София и Ловеч. За тази част от поръчката за поддържане на магистралите все още няма подписан договор, като причината не е ясна, тъй като няма и жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Прогнозната стойност на позицията за "Хемус" е 42 млн. лв. с ДДС, като вероятно на такава стойност да е спечелена и поръчката.

Отделно, "Автомагистрали" има и договор за още над 14 млн. лв. за "Тракия" между Стара Загора и Бургас. Така става ясно, че тя печели всички позиции, за които кандидатства, независимо от високите цени, които предлага (виж долу).

Засега не е избран изпълнител само за поддържането на "Хемус" между Шумен и Варна, където имаше и най-голяма конкуренция. За "Марица" пък отговаря АБ, хасковска строителна фирма, която се свързва с Делян Пеевски.

Само по този търг договорите на държавната фирма за следващите пет години са на стойност 115 млн. лв. През договорите за поддържане обаче минават и т.нар. аварийни ремонти и сумата може да се увеличи в пъти. Така с анекси по стария договор вместо прогнозните 15 млн. лв. "Автомагистрали" е получила цели 160 млн. лв. за поддържане на участък от "Хемус", стана ясно от отговори на АПИ до "Капитал", получени по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Държавният любим строител

Компанията стана 12-ият най-голям строител в България за 2018 г. по приходи според класацията на "Капитал" К100. Всичко това - благодарение на държавните поръчки за поддържане на магистрали. През декември правителството реши да "подари" и още 1.34 млрд. лв. (които може да се увеличат) за строителството на 134 км от "Хемус" чрез процедурата за in-house възлагане. МРРБ е принципал и на АПИ, и на "Автомагистрали" и по схемата за вътрешни поръчки компанията получи без никакво състезание изграждането на магистралата.

Неформално в сектора се твърди, че частни компании ще помагат, въпреки че, когато се ползва тази процедура, подизпълнителите са забранени.

Странните единични цени

Характерно за "Автомагистрали" в тези търгове за поддържане на пътищата е, че те подават равни единични цени на пределните, поставени от АПИ. Това е странен ход, тъй като цената е критерий с 60% тежест при оценка на офертите и всеки би предположил, че фирмата ще подаде по-ниска цена, за да спечели търга. В едната позиция за "Тракия" те нямат и конкуренция, т.е. колкото подадат като цена, с толкова ще спечелят.

В търга за "Хемус" между София и Ловеч обаче се е явила още една фирма - "Инфра експерт", която губи.

При преглед на предложените единични цени се вижда, че "Автомагистрали" са подали различна от пределната единична цена за дейности само в осем от общо 164 случая. Това не включва секцията за работници и машини, където "Автомагистрали" са предлагали по-ниски цени от "Инфра експерт".

По другия технически критерий кандидатите могат да получат максимално 40 т. Той е и по-субективният показател. В случая АПИ е дала на "Автомагистрали" максимална оценка, а на "Инфра експерт - 25 от 40 точки, което гарантира победа на държавната фирма.

В другата позиция, където тя няма конкуренция - за "Тракия", е получила също 25 точки, но в случая няма значение как е оценено предложението. Тук е любопитно как за едната позиция предложението е отлично, а в другото има сериозни липси.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alehandro77 avatar :-|
    alehandro77

    Мда, много хитро, тази фирма няма построен и 1км, но е държавна и ББ винаги може лесно да се оправдае...

    Нередност?
Нов коментар