🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се прахосват парите на данъкоплатците

За пети път "Черна книга на правителственото разхищение" разказва в 15 примера как държава и общини управляват неефективно публичните средства

"Черна книга на правителственото разхищение в България" се издава благодарение на фондация "Фридрих Науман" и с партньорството на Института за пазарна икономика
"Черна книга на правителственото разхищение в България" се издава благодарение на фондация "Фридрих Науман" и с партньорството на Института за пазарна икономика
"Черна книга на правителственото разхищение в България" се издава благодарение на фондация "Фридрих Науман" и с партньорството на Института за пазарна икономика    ©  Цветелина Белутова
"Черна книга на правителственото разхищение в България" се издава благодарение на фондация "Фридрих Науман" и с партньорството на Института за пазарна икономика    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обществени поръчки, раздадени без търг на държавни фирми без опит; изключително скъпи пейки в центъра на София; спортни зали за милиони без приходи.

Това са само част от примерите за разхищение на публични средства, включени в петото издание на "Черна книга на правителственото разхищение в България" - своеобразен указател с примери как държавата и общините харчат неразумно и неефективно парите на българските данъкоплатци. Книгата се издава от фондация "Фридрих Науман" и в нея са събрани общо 15 журналистически статии, които засягат случаи както на национално, така и на регионално ниво, включително договора за магистрала "Хемус", ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев", разследването на Генка Шикерова за съмнителни търгове на Българската агенция по безопасност на храните, злополучния ремонт на бул. "Васил Левски" във Варна и други.

За пръв път е включена и история за разхищение в здравеопазването, в която Емилия Милчева описва как всъщност парите за здравеопазване все повече растат, но без да допринасят за по-доброто здраве на българите.

"Разнообразието на проявеното нехайство, участниците в процеса на вземане на решения и ефектите върху засегнатите общности идва да ни подскаже, че лошите практики са следствие от дълбок структурен проблем", коментира главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в предговора на книгата.

Книгата скоро ще бъде достъпна и онлайн на сайта на инициативата. Капитал PRO абонатите пък ще я получат като притурка към седмичния брой на "Капитал", който ще излезе на 6 декември.

Защо е важно да има такава книга

В "черния списък" са и теми като пропуснатите ползи от тол-системата и твърде скъпото специализирано правосъдие, което не може да се похвали с присъди по знакови дела. "Като цяло случаите касаят конфликт на интереси и непрозрачни процедури за избор на една или друга компания", коментира пред БНР програмният координатор на фондация "Фридрих Науман" Петя Дюлгерова. По думите й БДЖ по принцип е "ВИП герой" в изданието, но този път не фигурира в книгата. Не защото няма поводи, а за да могат да се разкажат други истории.

Смисълът от разказването им пък е да припомнят на хората, че носят отговорност като граждани и имат право да изискват отчетност от страна на администрацията, за да разберат как и в какво влага средствата от данъците. Именно липсата на активно гражданско общество е една от болните теми на днешна България. А пък за да има такова, трябва да има и ядосани, които знаят повече от това, което им се казва "по телевизора".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    400 милиона за 20 километра жп линия...

    Нередност?
Нов коментар