Как за поредна година прахосаха парите ни

С тазседмичния брой на "Капитал" излиза и деветата "Черна книга на правителственото разхищение" с 15 примера за абсурдно изразходвани обществени средства

Може да разгледате книгата онлайн на сайта ѝ и да я получите с тазседмичния "Капитал"
Може да разгледате книгата онлайн на сайта ѝ и да я получите с тазседмичния "Капитал"
Може да разгледате книгата онлайн на сайта ѝ и да я получите с тазседмичния "Капитал"    ©  Цветелина Белутова
Може да разгледате книгата онлайн на сайта ѝ и да я получите с тазседмичния "Капитал"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Не ви се струва, злоупотреби има. Дали ще са вечни обещания за нов паркинг или система за ранно предупреждение при бедствия и аварии, няма особено значение, защото накрая бързо разбираме, че нещо не е станало както трябва. За девета поредна година "Черната книга на правителственото разхищение в България" излиза с 15 истории за злоупотреби с публични средства, които ни припомнят, че трябва да следим как се харчат парите ни и да държим политици и институции отговорни.

Книгата се издава от германската фондация "Фридрих Науман" и засяга случаи както на национално, така и на регионално ниво. Тя вече е достъпна онлайн на сайта на "Черната книга", като я получавате безплатно с тазседмичния брой на "Капитал". В нея журналисти от различни медии разказват различни истории от голям обществен интерес:

И още много случаи на спорно разходване на средства... Притеснителното е, че те очертават трайни тенденции в България. Въпреки многобройните разследвания, скандали и протести в страната институциите не правят достатъчно, за да се справят със системните проблеми - злоупотребите с обществени поръчки в полза на изпълнители вместо на качество и по-добри услуги за гражданите.

“Тази книга може да се разглежда като своеобразен „наръчник на потребителя“ за демокрация. Целта є е да промени начина, по който гледате на собствената си страна. Всички знаем, че в България има известна липса на граждански контрол върху прозрачността и отчетността на институциите по отношение на публичните разходи. Затова, приемете тази книга сериозно.

Мартин Котее

Регионален директор на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ за Източна и Югоизточна Европа

Докато фокусът на българските институции очевидно е другаде, Черната книга дава надежда, че все още има задълбочените разработки, които осветяват злоупотреби с власт и пари, както и журналисти, които не се страхуват да пишат за тях. "Свободната журналистика има смисъл и кауза - да защитава демократичните ценности, които правят от територията държава, а хората - граждани с права. Ако пренебрегнем това, животът ни в България ще продължи да бъде незадоволителен", пише Весислава Антонова, която е редактор на книгата.